Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MIXERE si mixere (RF)


yo7lhe

Postări Recomandate

Mi-a trecut prin minte, urmarind discutiile aprinse pe aceasta tema din cadrul unui alt topic, ca ar fi interesant sa ne impartasim experienta adunata in legatura cu aceste componente.Fie ca le facem noi, fie ca le cumparam, cu diode sau tranzistori, le intalnim in orice echipament radio.Eu unul am avut tot felul de surprize pe care uneori nu am putut sa mi le explic la acel moment.Ce deosebeste ADE1 de TUF1(care nu mi-au cazut inca in mana) sau SBL1?Dupa fisa de catalog nu prea multe.De ce nu imi ies la fel 2 mixere facute desi am imperechiat diodele cu grija?Chiar conteaza daca mixerul e inchis in cutie de tabla sau e in capsula de plastic?De ce japonezii folosesc in principal FET-uri ca mixer iar rusii diode, si cate 2 pe latura?La unele am aflat raspunsul, dar sincer la prima intrebare inca nu sunt lamurit.Nu imi place sa scriu mult, asa ca las tastatura acum pentru voi.Multumesc,Florin

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nico_2010

    13

  • mosu20

    13

  • Marele Savant

    9

  • yo7lhe

    9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

" De ce nu imi ies la fel 2 mixere facute desi am imperechiat diodele cu grija? " ...Fiindca torurile bobinate nu ies la fel ... mai mult , ansamblul mixerului are un comportament dinamic complex , cele " de firma " sint imbatrinite , imperecheate dupa multe seturi de masuratori si asamblate cu grija , probabil pretul de cost spune ceva ... cel putin asa am citit intr-un articol despre proiectarea de front -end - uri scris de Ulrich Rohde , inclin sa-i dau dreptate ... mi-amintesc de vechile RTP - uri de la IEMI , unele aveau o receptie mult mai buna ca majoritatea , s-a dovedit prin schimb de module ca mixerul determina acest comportament aparent inexplicabil ...

Link spre comentariu

Ce deosebeste ADE1 de TUF1(care nu mi-au cazut inca in mana) sau SBL1?Dupa fisa de catalog nu prea multe.

Desi toate sunt de acelasi nivel, ADE-1 este destinat aplicatiilor comerciale, iar TUF-1 si SBL-1 celor preponderent militare/guvernamentale, ceea ce inseamna respectarea conditiilor impuse de specificatiile MILSPEC.
Link spre comentariu

@Gauss - banuiam ca transformatoarele ar putea fi o cauza si am incercat sa folosesc cu inductante cat mai apropiate. Totusi rezultatele sunt impredictibile, in conditiile mele de lucru. Habar nu aveam de ,,imbatranire'' dar acum imi dau seama ca poate fi raspunsul la relativa omogenitate a celor industriale bune. Mixerele de RTP aratau bine, am desfacut unul de curiozitate, dar la vremea aceea nu am avut acces la aparate de testare. Oare ce specificatii or fi avut?.A folosit cineva in HF asa ceva?Am unele de banda IV, sa le gasasc si la iarna le incerc.@ Nico - din tipurile de mixere de care vorbeam am folosit sbl1 care mi-a picat intamplator in mana. Fata de homemade pare mai bun(apreciere subiectiva, dupa ureche) in A412, dar nu impresionant. Urmarind un topic in care ati discutat comparativ de Sbl si ADE ma intrebam daca chiar e asa diferenta sesizabila in functionare si in ce conditii as putea sesiza diferenta. Multumesc, Florin

Link spre comentariu

Buna (mai de graba) dimineata!

 

Personal am afirmat ca strict in situatia trx bitx-multiband ( deci nu in orice loc si in orice montaj, discutia era referitoare la un anumit trx) s-a observat o imbunatatire semnificativa in cazul inlocuirii primului mixer ade-1 cu un TUF. Am testat mai multe ade-uri spre a elimina orice confuzie si diferenta s-a mentinut. La al 2-lea mixer ( cel din detectorul de produs ) inlocuirea nu a dus la nici o imbunatatire sesizabila. Sint constatari practice, dovedibile oricui vrea sa faca o plimbare prin gorj.

Apropo, prin datasheet-urile gasite de mine pentru ADE-1, indiferent de felul cum era prezentat la modul general, diversi parametri erau dati pentru valori ale OL de la 30Mhz in sus.

Cred ca ade-urile au aparut in primul rind ca o replica smd la mixerele clasice si a tendintei generale de a realiza produse cit mai ieftine, n-am vazut ADE in tehnologie TH.

Referitor la chestia cu imbunatatirea receptiei la RTP, dupa aproape 20 de ani de lucru in laboratoare care se ocupau de repararea radiotelefoanelor IEMI imi pot permite sa afirm ca este legenda. In schimb, la mixere, datorita utilizarii in conditii de santier si asemenea se intrerupeau adesea infasurarile in interiorul acestuia. Am desfacut si reparat zeci si zeci de mixere cind nu ne lipeam la iemi sau la iiruc de altele noi. Erau realizate cu diode 1N4149, care sint ceva mai bune ca cunoscutele 4148. Mai era un secret aici, dar nu face subiectul discutiei noastre. Pentru cei care le detin sint OK de folosit in UUS cele din banda 4, asa cum am mai spus pentru scurte se pot incerca cele de banda 1, dar sint destul de rare aceste modele.

Mixere in capsula metalica, de buna calitate se pot gasi de obicei si in vechile telefoane mobile( NMT-acelea cit o poseta de dama), chiar 2 bucati. Nu in toate, in cele mai noi s-au inlocuit cu ne(se)602-612.

Tot ca o parere personala, cred ca sta mosu' sa imbatrineasca ferite, nu-mi amintesc sa fi auzit prin scoala profesionala de chestia asta, mai ales in ultimii ani cind in sua au fost scandaluri de rasunet referitoare la calitatea unor componente importante ale sistemelor de aparare care au inceput sa fie produse in china sau cu piese fabricate acolo.

Desi intr-un anumit context se spune ca marimea nu conteaza, la un ade-1 bobinuta are ctiva mm cubi si nu mai mult de 2-3 spire pe infasurare. Mama feritei sa fie cu 2 spire nu poti obtine performante sensibil egale de la 50Khz la 500mhz indiferent de ce scrie pe hirtie. Multi cred ca ati vazut reportajul in care un producator chinez de tiripliciuri era intrebat daca stie ce inseamna marcajul CE si de ce il aplica pe produse. A raspuns sincer ca nu prea stie, dar il aplica pentru ca asa cer beneficiarii europeni!!! tot apropo de ade, acesta nu contine 4 diode fizice, acestea sint realizate simultan pe acelas substrat, exact ca la un CI. Si inca o chestie, cred eu cea mai importanta: nu pot avea performante apropiate produse care se vind unul cu 1,5USD iar altul cu 15USD. Oricum, am o senzatie asa, e posibil sa ma insel dar mi-e prea tirziu sa verific acum, cum ca Minicircuits nici nu mai fabrica mixere decit in capsula smd, nu si din cele in capsula metalica!!

 

Pentru cine are nevoie de mixere de calitate recomand AD831. este adevarat ca este un mixer activ, deci vrea componente externe, alimentare si desigur nu este bidirectional, dar merita din plin fiecare cent din pret.

 

In fine, iar am scris o gramada, dar astept sa se usuce lacul pe niste cablaje, am revazut deja 4 episoade din M.A.S.H. asa ca am zis sa scriu si pe aici cite ceva.

 

Cele bune, Emil

Link spre comentariu

Buna dimineata,Nici eu nu prea am somn cand am inceput ceva si nu-mi prea iese.Emil, mi-ar face mare placere sa dezbatem subiectul si la o bere, mai ales ca prin natura meseriei umblu destul de mult. Mixerele nu prea m-au preocupat, dar cu varsta devin mai chitibusar. Peste vara am simtit nevoia unui mic transceiver usor de carat si care sa poata opera cw cu o baterie sub 500g macar 10ore, ceea ce FT817 nu poate si mai ales sa nu fie de-a gata. Trebuie sa acopere si benzile de 40,30 si 20m. Din start AD831 iese din joc pentru consumul semnificativ. Ca sa fie mic am ales piese cat mai mici.Mixerul de receptie e in inel - si aici incep problemele.Cel facut in bucatarie cu tor de 6mm F4 si 10spire trifilar ar merge, dar poate e ceva mai bun. Pus un SCE2D (smd din echipamente GSM la care foaia zice 5-1500Mhz si cam atat) parca e altfel, dar nu mai bine. Asa au inceput intrebarile. Ma gandeam ca cele de IEMI, fiind de fabrica or fi mai reusite ca cel de bucatarie, iar banda IV e mai aproape de HF decat banda GSM :) SCE-ul seamana cu ADE si are inauntru un chip cu diode(ok, sunt imperechiate) si doua toruri penibile, de cam 2 mm, dar cum nu lucreaza la putere ar merge.Si totusi... parca nu.SBL nu mai am sa vad diferenta. Sper sa aflu aici smecherii nescrise in carti de la cei cu mai multa experienta. Ce am citit pana acum mi-au dat cateva idei noi de abordare.Cat despre ,,imbatranire'' pe vremea cand se cerea calitate, eu am apucat finalul erei, pentru unele componente/echipamente se facea un ciclu de imbatranire rapida - ce stiu eu era de functionare 72de ore la 80C apoi se reluau testele si ce trecea se livra. Erau loturi si cu 50% cadere, pretul produsului livrat fiind semnificativ. De cand viata valoreaza mai putin ca banii s-a renuntat la ele. Nu stiu daca le mai face cineva in lume si am fost surprins cand Gauss a pomenit de ea.

Link spre comentariu

Foarte bun subiectul;cel mai important lucru la mixer de rf sunt nivelele de semnal care trec prin el; semnalul de la oscilatorul local sa fie curat si de un anumit nivel.Acest nivel de rf cu care este "atacat"mixerul este determinant in functionarea corecta mai ales in ce priveste intermodulatiile.La un nivel prea mic diodele din mixer nu sunt deschise suficient iar la un nivel prea mare diodele intra in limitare si rezultatele sunt un dezastru.Presupunem ca plaja optima de atac a mixerului,de la oscilatorul local este intre 700mv~900mv;vom alege o valoare undeva spre minim sa zicem 750mv din doua motive:zgomotul diodelor(diodele produc un zgomot la comutare) este minim la nivele mici iar in al doilea rand la aparitia unui semnal puternic la intrarea de rf(dinspre antena) mixerul nu va intra in limitare avand inca o rezerva suficienta sa lucreze corect.Daca vom lucra cu nivel de semnal sa zicem in zona de sus,900mv,mixerul la cel mai mic semnal de rf pe partea de intrare va intra imediat in limitare si va functiona extrem de prost.Am luat cazul unui mixer realizat cu diode si la care se presupune ca fazarea bobinelor s-a facut corect.

Link spre comentariu

" Tot ca o parere personala, cred ca sta mosu' sa imbatrineasca ferite, nu-mi amintesc sa fi auzit prin scoala profesionala de chestia asta, mai ales in ultimii ani cind in sua au fost scandaluri de rasunet referitoare la calitatea unor componente importante ale sistemelor de aparare care au inceput sa fie produse in china sau cu piese fabricate acolo. " ... asa o fi , domnule Mare Savant ... sau n-o fi asa ? , argumentul forte si de necombatut e ca nu s-a auzit in scoala profesionala de asa ceva ... m-am linistit ! Ca sa ma linistesc de tot (si la propriu daca doriti ) puteti dezvolta , asa pentru nestiutori , ceva legat de scandalurile de care pomeniti ? Ati lucrat cu echipamente de transmisiuni NATO made in USA si v-au dezamagit ? Ca sa dam telefon la copiii aia romani de prin Afganistan , sa le arunce ... In ceea ce priveste imbatrinirea componentelor , voi pomeni de o alta legenda ... se refera la receptoarele EKD facute de prietenii din RDG ... cele ce mergeau cam 2 ani alimentate non - stop, dupa ce crapau pe ici colo si erau reparate , nu prin schimburi cu kitul de reparatii , ca nu " era voie " , erau preferate de cei ce le foloseau , bineinteles ca sa asculte Radio Vacanta , erau mai stabile si mai putin zgomotoase , bineinteles cu aceeasi antena si acelasi preselector ... dar totul e , nu-i asa , o legenda ...P.S. - am mai recitit primul meu post , cred ca am facut referire la imbatrinirea mixerului , nu a torurilor ... rog a se citi cu minima atentie , chiar daca sint prostii ...

Link spre comentariu

Apropo, prin datasheet-urile gasite de mine pentru ADE-1, indiferent de felul cum era prezentat la modul general, diversi parametri erau dati pentru valori ale OL de la 30Mhz in sus.

Cred ca ade-urile au aparut in primul rind ca o replica smd la mixerele clasice si a tendintei generale de a realiza produse cit mai ieftine, n-am vazut ADE in tehnologie TH.

Probabil si foile de catalog sunt tot fake-uri d'ale chinezilor, pentru ca in realitate, parametrii ce caracterizeaza mixerul ADE-1 (precum si altele similare lui) sunt prezentati pentru frecventa intermediara -IF - cu valoarea de 30MHz si asta pentru ca "inapoiatii" aia de la Mini-circuits si-au stabilit niste norme de testare proprii, sau in limba lor "2. Electrical specifications and performance data contained herein are based on Mini-Circuit’s applicable established test performance criteria and measurement instructions.".

In ceea ce priveste a doua afirmatie, ADE nu "este o replica SMD la mixerele clasice" ci doar strategia celor sus-mentionati de a se mentine pe o piata a echipamentelor electronice in continua miniaturizare. Cat despre ieftin, ADE-1 la cantitati de pana la 19buc, este la 13.24euro/buc, iar SBL-1+ este, pana la 4 buc, la pretul de 7.09euro/buc.

Desi intr-un anumit context se spune ca marimea nu conteaza, la un ade-1 bobinuta are ctiva mm cubi si nu mai mult de 2-3 spire pe infasurare. Mama feritei sa fie cu 2 spire nu poti obtine performante sensibil egale de la 50Khz la 500mhz indiferent de ce scrie pe hirtie. ...tot apropo de ade, acesta nu contine 4 diode fizice, acestea sint realizate simultan pe acelas substrat, exact ca la un CI. Si inca o chestie, cred eu cea mai importanta: nu pot avea performante apropiate produse care se vind unul cu 1,5USD iar altul cu 15USD. Oricum, am o senzatie asa, e posibil sa ma insel dar mi-e prea tirziu sa verific acum, cum ca Minicircuits nici nu mai fabrica mixere decit in capsula smd, nu si din cele in capsula metalica!!

Cu privire la prima afirmatie din acest citat: ai avut curiozitatea sa vezi transformatoare de banda larga (cum sunt cele de la Coilcraft), in format SMD, si care au banda de trecere pana la 700MHz? Intr-adevar, de cand ai terminat scoala profesionala s-au inventat noi materiale magnetice cu proprietati superioare care permit miniaturizarea.

A doua afirmatie este hazlie. In realitate, prin mai multe masti, se realizeaza pe substratul de oxid de siliciu structurile de diode care se interconecteaza (nu vreau sa intru in detalii prea tehnice sa nu-ti declansez vreo migrena).

Argumentul referitor la preturi m-a siderat si nu am cuvinte sa raspund.

Si totusi se fabrica si in incapsula metalica mixere. Vezi atasamentul

@yo7lhe:

Nu stiu despre ce schema vorbiti, insa daca aveti bunavointa sa o postati poate ne putem lamuri de ce nu sunteti multumit de calitatea receptiei.

post-40487-139829500433_thumb.jpg

Link spre comentariu

OK! Subsemnatul Sandu Emil declar prin prezenta ca in afara faptului ca un mixer ade-1 costa mai putin de 3 euro la peste 20 buc, chiar daca sub 20 buc este de 5 ori mai scump, aveti dreptate in orice afirmatie care o faceti. Si toti celialti colegi fata de care mi-am permis sa am alte pareri si sa nu concund marketingul din foile de catalog cu viata reala. si Dl. Profesor Universitar XX de la o Politehnica vestita din tara care in anii '90 a afirmat ca nu se pot transmite pe cablu de cupru mai mult de 30 de programe, la 30km distanta desi noi faceam asta cu echipamente CONSTRUITE DE NOI, inclusiv receptoare, modulatoare in care am experimentat zeci de tipuri de mixere a avut dreptate, distribuitoare unde am experimentat alte zeci si zeci de ferite. A venit, a vazut si a plecat tot neconvins ca nu avem alt head end ascuns prin vre-un sat pe care dumnealui nu a reusit sa-l dibuiasca. Cind faceam noi treaba asta intr-un amarit de oras mineresc de provincie, in capitala sau alte orase mari inca nu se auzise de CATV. Am avut autorizatia cu nr. C003 ceea ce inseamna ceva. promit sa nu mai polemizez orice afirmatii atehnice sau jignitoare s-ar face la adresa mea!Succes si spor in ramura!

Link spre comentariu

Stie cineva date de catalog pentru mixerul RMS-68? este fabricat de MCL.Netu nu m-a ajutat, am gasit doar despre RMS-30.Echipamentul din care a fost recuperat lucra pe la 400MHz.Banuiesc ca are nevoie de +7dBm.

Link spre comentariu

Producatorul nu pare sa stie nimic de acest model de mixer. ori e prea nou si nu a apucat sa actualizeze site-ul ori este un fake. mai este varianta sa nu cititi corect inscriptia, la capsulele respective marcajul este facut uneori mai ciudat.

 

Apropo, intreba un coleg daca am auzit de Coilcraft. Am auzit, cred ca am si oarece produse de-ale lor, cum ar fi: TBL si diverse bombine slot ten.

 

Posted Image

Posted Image

 

Si fie vorba intre noi, Coilcraft nu e cotat chiar printre primii producatori in domeniu.

 

Daca tot e lumea interesata de mixere, puteti lua ade-1 de la mama lui la 1.77 euro bucata-peste suta de bucati, ceea ce este foarte OK, sau TUF-1 pe la 6-7 euro in functie de cantitate.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

@yo7lhe: Nu stiu despre ce schema vorbiti, insa daca aveti bunavointa sa o postati poate ne putem lamuri de ce nu sunteti multumit de calitatea receptiei.

Doresc sa realizez un TRx CW de cca 3W foarte mic si usor, cam cat un pachet de tigari.Nu sunt multumit de mixerele active gen NE602 s.a nu intra in discutie din cauza comportarii nemultumitaore la semnale mari.Schema de baza e de la RedHot40(attach) modificata pentru 30m. Mixerul recomandat e TUF1, de care nu am, dar dorind sa folosesc unul industrial am pus un mixer SMD EMRS2D de la Eire.Rezultatul e ca statiile se aud mult mai slab ca in Icom-ul meu.Inlocuind cu un mixer de casa - care nu are loc pe cablaj - rezultatele devin comparabile cu Icom. Nu am modificat nivelul din VFX care e de 1,5Vvv.Unde gresesc?Multumesc,

Rh40_b2.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări