Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu semnalizare moto.

Cilibiu

Postări Recomandate

Salut tuturor, tot stau si ma gandesc cum pot reproduce un releu semnalizare moto.Actualul functioneaza perfect cu 2 becuri de 10W pe o parte. Eu vreau sa pun becuri "LED" iar semnalizarea nu mai functioneaza cum trebuie, dupa simtome presupun ca consumul de 20W regleaza clipirea, ma gandesc ca descarca un condesator. Vreau sa fac altul de la zero dar vreau sa respect schema originala a instalatiei electrice a motorului.O poza mai jos cum este legat acest releu de semnalizare "care defapt este un modul de comanda cred eu".Cel care verau sal fac sa fie indepedent de consumul becurilor.

post-15533-139829499244_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

9

• draku

2

• nelu F

1

• corneillus

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu cumva sa fie din ala cu rezistenta care se dilata cand e parcursa de curent sau cu bimetal.daca masori sau calculezi rezistenta la becurile de puterea care au fost initial si pui o rezistenta in paralel, cred ca ar trebui sa mearga, tinand cont ca functioneaza intermitent si nu pe duarta de timp indelungata nu cred ca trebuiesc de putere prea mare,eventual pui rezistentele ca valoareo idee mai mari sa tii cont si de consumul led-urilor.

Link spre comentariu

Deci sa inteleg ca daca il inseriez cu un bec acesta clipeste? Nu conteaza consumul becului?

nu cumva sa fie din ala cu rezistenta care se dilata cand e parcursa de curent sau cu bimetal.daca masori sau calculezi rezistenta la becurile de puterea care au fost initial si pui o rezistenta in paralel, cred ca ar trebui sa mearga, tinand cont ca functioneaza intermitent si nu pe duarta de timp indelungata nu cred ca trebuiesc de putere prea mare,eventual pui rezistentele ca valoareo idee mai mari sa tii cont si de consumul led-urilor.

Asta rezolva problema, mam gandit si eu la chestia asta, dar eu vreau sa fie economic, asta este al doilea motiv pe care il am ca sa schimb becurile de 10W cu LED-uri.Consult schema si vad daca gasesc ceva mai simplu.Vreau sa ma folosesc de schema si pentru AVARI.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Fa schema din Elektor,mi se pare ingenioasa ideea.Poti simplifica schema,folosind in locul celor doua bipolare,un astabil cu 555,care sa comande mosfetul.Pastrezi din schema doar mosfetul,rezistenta din grila,dioda si electroliticul de 150 micro.Smecheria consta tocmai in acest circuit.Pe perioada cand mosfetul e blocat,dioda incarca electroliticul,care asigura alimentarea atunci cand mosfetul e deschis,comandand becurile.Pe motocicleta am un releu clasic,cu bimetal,care palpaie cum vrea si cand vrea;o sa fac si eu varianta asta,sa-l pot schimba.Dejavantajul acestui releu,fata de cel clasic,ar fi ca nu monitorizeaza curentul prin becuri/leduri si nu va sti cand unul din ele s-a ars.Cred totusi ca s-ar putea implementa simplu si aceasta functie.O rezistenta inseriata in sursa mosfetului,astfel dimensionata sa cada pe ea cca 1V,cand sunt aprinse ambele becuri/leduri.Cand se va arde unul,tensiunea va scadea la jumatate,0,5V.Un comparator,facut cel mai simplu cu un bipolar npn,va modifica frecventa de oscilatie,dubland-o.Cam asta ar fi schema;inclusiv circuitul de monitorizare a curentului,care va dubla frecventa daca se arde un bec/led.

Link spre comentariu

Becurile LED vor fi cumparate din magazin, deci vor functiona la 12-14.5V.Vazand schema lui pisica matache, miam dat seama ca o pot simplifica si mai mult, cu un MCU.Ia sa trag o schema ca sa vad amploarea.Multumesc de idei.

Link spre comentariu

NU, cum sa renunt la ele.......Se pare ca totusi nu e cea ce caut, si o sa fac un montaj propriu, luat bineinteles tot de pe elforum.Poza mai jos.Voi ce ziceti?Asa nu va fi influentat din cauza puteri becurilor.Si voi folosi ca tranzistor final 2 sau 3 bucati BD140.Sau unul ceva de 5A PNP.

post-15533-13982950092_thumb.jpg

Link spre comentariu

Imi poate spune si mie, daca pot conecta un releu de dacie la moto? Si daca da , CUM?Bine inteles sa o pot adapta la instalatia moto.

banuiesc ca te referi la releul de semnalizaredepinde cati pini are releul de moto (exista cu 2, 3 si 4 pini)eu am inlocuit unul cu 3 pini cu un releu auto cu 4 pini (cu un strap intre 2 pini, dar in momentul asta nu mai stiu intre care)
Link spre comentariu

am modificat raspunsul :)in legatura cu ledurile in locul becului de semnal, intr-un caz am rezolvat cu inserierea unei rezistente de 10W cu ledurile din semnal iar in alt caz am inlocuit becurile din spate cu unele cu puterea de 21 W (de regula, becurile moto de semnal au 10W)in ambele cazuri motoristul a vrut sa inlocuiasca doar lampile din fata cu unele cu leduriPScel mai bine ar fi sa faci ceva sa poti inlocui piesa originala, sa nu faci interventii/modificari in circuitul electric

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări