Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbarea condensatorilor

Vizitator August1n

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• riderinblack

3

• gigiones

3

• keenox

2

• blazeu

2

Top autori în acest subiect

Chiar acum cateva zile am dezlipit niste componente de pe o placa multistrat (motherboard)1) Posibil ca aliajul "fara plumb" sa aiba punctul de topire mai ridicat (observat la lipiturile pe tevi de cupru!2) Posibil ca sistemul multistrat=mai mult metal=conductie termica mai buna=incalzire mai lenta.Oricum, trebuie PUTERE de incalzire mai mare! Exista un "optim" intre puterea letconului si cerintele pentru topirea lipiturii (cu putere prea mica trebuie incalzit timp indelungat si caldura se propaga spre piesa in cantitati prea mari, daca puterea e prea mare, se poate supraincalzi si dezlipi folia de cablaj= deteriorare care NU poate fi reparata la multistrat!!!3) Colegii te-au sfatuit sa exersezi, astia mai "harsiti" stiu de ce....4) Reutilizarea (si actualmente chiar destule "piese noi"!) e recomandata cu verificare TEMEINICA a componentei!!! Pe placa baza (motherboard) si chiar pe alte placi, electroliticii aia sunt pe surse in comutatie sau ca rezerva de sarcina (energie) pentru circuite cu consum mare in impulsuri=regim "greu"; calitatea componentei e importanta, si conteaza nu numai capacitatea (cati micro-farazi are) ci important e si ESR (equivalent series resistance), care limiteaza curentul maxim suportat de condensator, important in regimul de impulsuri de curent mare in care trebuie sa lucreze acesti condensatori. Daca ESR-ul e mare, nu numai ca riplul e mare, ceea ce afecteaza negativ functionarea circuitului, dar si disipatia si incalzirea condensatorului sunt mai mari=>degradarea si deteriorarea accelerata! Din pacate, comerciantii de componente au alte criterii de aprovizionare si veti gasi destul de greu condensatori de calitate!Este un inceput in toate. Succes!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pina am cumparat o statie de aer cald faceam figura aceasta: taiam conzi lasind terminalele pe placa cit mai lungi posibile si de ele lipeam conzi noi.Si rezolvam problema !.Vad ca dupa 5 ani inca dau rezultate!

Link spre comentariu

Pentru ca se pomenesc metode mai "vechi": dezlipirea componentelor multipin (vulgar: capsule de circuite integrate; dar pot fi si transformatoare si orice componente cu mai mult de 2-3 pini), era (si continua sa fie!) o problema. Daca piesa e sigur defecta, se practica distrugerea fizica ( se sfarama capsula), apoi se extrageau pe rand terminalele din gauri, facand loc pentru inlocuitor; daca piesa era buna (cel putin presupus) si nu importa cablajul, se aplicau diverse metode de incalzire concomitenta a cat mai multor terminale (tehnica adausului de aliaj de lipit care sa permita topirea intregului rand de terminale pe o parte a capsulei), pana la taierea cu fierastraul a cablajului !!Culmea era sa reusesti atat scoaterea integratului intreg cat si sa-ti ramana placa cu traseele imprimate intregi!Totusi, cea mai mare problema mie mi s-a parut a fi identificarea componentei defecte, dar si intelegerea cauzei defectarii, altfel inlocuiesti o piesa scumpa si iti crapa (pe banii tai!), pentru ca nu stiai ca defectarea ei e doar efectul unei alte cauze (exemplu didactic: la tv alb-negru, intreruperea condensatorului "de intoarcere", solicitat pe cursa inversa de linie, aplica un impuls de tensiune marita pe finalul de baleiaj linii, care se defecta. Majoritatea depanatorilor stiu sa gaseasca finalul linii defect, insa unii nu stiu sa verifice si condensatorul de intoarcere (de fapt, fiind intrerupt ai nevoie de capacimetru, instrument care lipseste in depanarile de teren; depanatorii "adevarati" aveau alaturi de finalii de linii si cel putin un condensator de-ala bun (chiar daca nu nou!), pe care-l inlocuiau pentru siguranta...Hai spor si Craciun linistit!

Link spre comentariu

Da partea de defectoscopie este cu totul alta discutie !

eu ma refeream la schimbul condensatorilot pentru placile multi strat ce sunt in acest caz mai importante decit componenta in sine.( defectoscopia ,verificari ,constatare,izolare defect). Acest aspect tine si de :aparatura ,experienta, cunostinte tehnice.

La multi anii sarbatori fericite tuturor. A mai trecut un an.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări