Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

masurarea adaptorului cu multimetru digital

Vizitator mihgeo

Postări Recomandate

Vizitator mihgeo

buna ziua,am un adaptor:ac-dc input:220-240v,50hz.power:9w,output:3-4,5-6-7.5-max12vc.current:50ma max.comutez adaptorul pe 12vc(sau alta valoare)pun testele de la multimetru si imi da mai mult 17,6 vc.daca pun un ventilator sa merga si apoi pun testele pe cele doua fire imi indica valoarea corecta setata de 12vc.(asa face si la alte valori si la alt adaptor incercat)am masurat si baterii(de tel de 9v si imi arata corect,nu cred ca are aparatul nimica)ce am gresit sau cum trebuie masurat sa-mi idice aprox.cat iese din adaptor nu mai mult?sunt incepator scuzati-ma :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircea888

2

• Ionut Remus

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator basil45

pai ai masurat tensiunea in gol data de adaptor,e firesc sa fie ceva mai mare.conectand un consumator care se incadreaza ca tensiune si consum totul a fost in regula

Link spre comentariu
Vizitator mihgeo

multumesc doar partial m-am lamurit.de exemplu de exemplu legand testele in paralel cu adaptorul si setind pe 3 vc arata vre-o 6vc mergand in sus cum am mai spus in loc de 12 vc arata 17,6 vc dar incercand apoi sa o iau inapoi spre 3vc aparatul imi indica valoarea maxima masurata nu mai scade ca si cand sa-r fii incarcat.doar dupa ce il inchid si redeschid.masurand la sursa(pc in functiune)arata corect pe 12vc.dar la adaptor e aiurea eu daca vreau sa masor un transformator tre sa merg la mine cu ventilatorul sau becul ca sa vad valoarea exacta?.

Link spre comentariu

cum a spus si basil45, tu ai masurat tensiunea in gol cand nu ai nici un fel de consumator si e normal sa fie tensiunea mai mare, dar indata ce pui consumator atunci ea iti scade la valoarea corespunzatoare. Nu lua in calcul sursa PC pentru ca aia are deja stabilizator care nu lasa tensiune mai mare de o anumita valoare cu sau fara consumator. Bateriile nu mai are treaba cu curentul de retea ca in ele acelasi lucru ca sursa PC, este tensiunea deja stabilizata(si filtrata) doar ca in cazul asta fiind un proces chimic nu mai are stabilizator.

Eu zic sa pui un consumator (ai spus ventilator) si atunci sa masori tensiunea (atentie tensiunea, sa nu pui pe Amperi si sa pui aparatul in paralel cu bornele adaptorului ca asta e alta discutie si iti poti arde aparatul de masura)

Link spre comentariu

Trebuie un consumator foarte mic, gen un rezistor de 1k ohm, nu trebuie neaparat sa pui becuri, ventilatoare.Sa nu tii mana pe ambele borne ale aparatului ca mai apar anomalii si din cauza asta.Fara sa stim cum e facut acel adaptor de tensiune nu putem sti exact care e cauza fenomenului descris de tine, dar oricum pot sa-ti spun ca adaptorul tau este de calitate slaba.PS: sunt diferente mari intre transformator si adaptor (regulator) de tensiune. In general nu este necesar sa pui consumator cand masori o sursa de tensiune.

Link spre comentariu
Vizitator mihgeo

multumesc ionut :da m-am lamurit.inca ceva:daca am in fata mea un transformator(care nu are nimica scris pe el) care intra la 220Va dar valoarea de iesire este mare sa zicem peste 110VC(sau mult mai mult) ,si aparatul imi indica o valoare maxima in functie de aceea valoare pun de exemplu un BEC(de 220v sau altceva ca si consumator) ca sa-i masor valoarea corecta?daca ar fii iesirea 350Vc sau mai mult atuncea chiar nu stiu ce consumator as putea pune sa-i aflu valoarea corecta...?si ultima intrebare la multimetrul meu(uni-t m890c) cand masor Va la priza(imi arata 230Va) si apoi inversez testerele nu imi arata in stiga valoarea minus(-) de schimbare a polaritatii doar la Vc?trebuie cumva scos din priza tot ce am prin casa influenteaza?sper ca nu v-am plictisit :jytuiyu

Link spre comentariu

La priza ai curent alternativ, nu mai exista notiunea de polaritate.

In locul polaritatii exista notiunea de fazare (fac o analogie ca sa intelegi). Asta conteaza atunci cand ai mai multe semnale care se compun... in cazul tau tensiunea e aceeasi indiferent cum masori.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Curent_alternativ

http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_current

http://en.wikipedia.org/wiki/Alternating_current

Cand masori o sursa de tensiune e bine sa pui un consumator mic, adica dimensionezi acel consumator astfel incat curentul consumat de el sa fie mult mai mic decat curentul nominal al sursei.

Link spre comentariu
Vizitator mihgeo

multumesc mircea daca se poate raspune la aceasta nedumerire:daca am in fata mea un transformator(care nu are nimica scris pe el) care intra la 220Va dar valoarea de iesire este mare sa zicem peste 110VC(sau mult mai mult) ,si aparatul imi indica o valoare maxima in functie de aceea valoare pun de exemplu un BEC(de 220v sau altceva ca si consumator) ca sa-i masor valoarea corecta?daca ar fii iesirea 350Vc sau mai mult atuncea chiar nu stiu ce consumator as putea pune sa-i aflu valoarea corecta...?iara referitor la adaptor cred ca ai dreptate e unul de speta joasa,dupa ce il scot din priza el sta incarcat(la aceiasi valoare pe care am masurato 17,6 vc),dupa ce fac scurt pe fire si reiau masuratoare imi indica aprope de zero(dar nu zero cam 0,9vc)probabil inca retine condensatori...

Link spre comentariu

eu zic sa inveti sa te joci cu cei 12 v si dupa sa ajungi la tensiuni de 110V, plus ca mai este faptul ca in alternativ e oarecum valoarea care iti arata aparatul, + sau - o toleranta in functie de cum a fost bobinat acel transformator. Cauta ceva informatii despre redresare si transformatoare si cand ai sa citesti ai sa intelegi mai bine.Dar din curiozitate ce vrei cu tensiuni asa mari?

Link spre comentariu
Vizitator mihgeo

eu zic sa inveti sa te joci cu cei 12 v si dupa sa ajungi la tensiuni de 110V, plus ca mai este faptul ca in alternativ e oarecum valoarea care iti arata aparatul, + sau - o toleranta in functie de cum a fost bobinat acel transformator. Cauta ceva informatii despre redresare si transformatoare si cand ai sa citesti ai sa intelegi mai bine.

Dar din curiozitate ce vrei cu tensiuni asa mari?

nu doresc nimica cu tensiuni mari ci doresc sa cunosc prin exemplu pe care l-am dat.reiau ce consumator as putea pune la un adaptor ,transformator care are iesirea VC mai mare de 110 vc sau chiar 350vc ca sa aflu valoarea corecta a iesiri cu aparatul.

stand aicea linga voi am facut si testul la adaptor cum a spus mircea catalin sa inlocuiesc ventilatorul cu o rezistenta am pus un rezistor de 33 kohm in loc de 17,6Va mai scazut la 14,5Va(dar tot incorect) daca pun ventilatorul(ca si consumator) inapoi este aproape fix 12vc cat e normal.e interesant nu?:)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări