Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator cu jfet cu reactie negativa.

Vizitator saa1293

Postări Recomandate

Vizitator saa1293

Am gasit o schema pe internet de preamplificator care nu foloseste reactie negativa.Am nevoie de parerile voastre despre cum poate suna.Am incercat sa fac si eu ceva asemanator in proiectulmeu de preu cu jfet-uri dar am fost criticat ca nu sint obiectiv.

post-52334-139829496665_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• ratza

2

• doru77

1

• franzm

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator saa1293

Folosirea reactiei negative imbunatateste parametrii tehnici a unui amplificator.Raspunsul in frecventa devine mai larg,si distorsiunile armonice devin mai mici prin folosirea reactiei.Primul meu proiect nu folosea reactie negativa iar sunetul era plin de armonici care nu existau in sunetul original, nefiind insa un sunet exagerat care sa deranjeze.Se punea in evidenta modul unic de a amplificaa tranzistorilor Jfet, amprenta sonica fiind aparte.Finalizarea proiectului, respectiv schema prezentata in aceasta descriere, foloseste reactie negativa prin aplicarea unei parti din semnalul de la iesire inapoi la intrare. Raportul dintre amplificarea in bucla deschisa si bucla inchisa este aproximativ 6.Chiar si in bucla deschisa sunetul este curat, nedistorsionat,iar banda de frecventa este peste limitele domeniului audio.Prin folosirea reactiei negative, factorul de amplificare este fixat la aproximativ 5 iar distorsiunile sesizabil diminuate. Deasemenea viteza de urmarire a semnalului este foarte mare.Un semnal dreptunghiular de 500 Khz afiseaza pe osciloscop un timp de 200uS corespunzator unei frecvente limita in domeniul megahertilor.Numarul relativ mare de tranzistori merita efortul de a-i procura daca ne gindim ca unele inregistrari de slaba calitate sint curatate de distorsiuni iar cd-urile devin aproape de discurile de vinil ca amprenta sonica.Bineinteles ca este doar o parere personala cit timp nu o pot demonstra prin parametrii.Se poate pune intrebarea si prin ce parametrii se poate demonstra asa ceva.....Oricum eu sint multumit de rezultate si pina la urma asta este ceia conteaza mai mult la acest proiect.Pentru ca acesti tranzistori sint mai greu de procurat, vreau sa mai fac un proiect cu tranzistori bipolari.M-am gindit la perechea complementara BC850C-BC860C.Rezultatele obtinute cu tranzistori bipolari nu cred ca sint sub cele obtinute cu jfet-uri, singura diferenta fiind mai multa simplitate in cazul folosirii tranzistorilor cu efect de cimp cu jonctiune.Folosesc acest preamplificator impreuna cu un etaj final cu amplificare 100 (40db) similar finalelor integrate gen STK dar nu exista nici un motiv sa nu poata fi folosit cu etaje finale cu amplificari mai mici, 30db sa spunem daca il vom alimenta la + /- 24V.Potentiometrul de volum are codul POTRK2122G-LOG47K.

post-52334-139829499063_thumb.gif

post-52334-139829499071_thumb.jpg

Link spre comentariu

O mică observaţie: mai toţi producătorii, inclusiv japonezii, folosesc în amplifurile comerciale o amplificare în jur de x30...33, inclusiv schemele cu hibride STK, SVI, SI, TC, TA... Peste x50, orice amplif devine receptor de paraziţi şi posturi radio.

Link spre comentariu

Deci l-ati realizat deja? Puteti posta realizarea cablajului? Ma intereseaza scheme fu FET deoarece se apropie de sunetul de lampa. Deocamdata nu am timpul necesar sa ma ocup de bobinatul transformatoarelor , asa ca as vrea sa recurg la un compromis (FET).

Link spre comentariu

saa1293, dacă ai ceva de explicat practic, fă-o fără atacuri la persoană. Ai la dispoziţie săptămîna asta pentru a alege:- fie postezi în rubrica "Accesorii audio";- fie postezi aici conform cu regulamentul.

Link spre comentariu
Vizitator saa1293

Folosirea reactiei negative imbunatateste parametrii tehnici a unui amplificator.Raspunsul in frecventa devine mai extins,iar distorsiunile armonice mai mici prin folosirea reactiei.Primul meu proiect nu folosea reactie negativa iar sunetul era plin de armonici care nu existau in sunetul original, nefiind insa un sunet exagerat care sa deranjeze.Se punea in evidenta modul unic de a amplificaa tranzistorilor Jfet, amprenta sonica fiind aparte.Finalizarea proiectului, respectiv schema prezentata in aceasta descriere, foloseste reactie negativa prin aplicarea unei parti din semnalul de la iesire inapoi la intrare. Raportul dintre amplificarea in bucla deschisa si bucla inchisa este aproximativ 8.Chiar si in bucla deschisa sunetul este curat, nedistorsionat,iar banda de frecventa este peste limitele domeniului audio.Prin folosirea reactiei negative, factorul de amplificare este fixat la aproximativ 5 iar distorsiunile sesizabil diminuate. Deasemenea viteza de urmarire a semnalului este foarte mare.Un semnal dreptunghiular de 500 Khz afiseaza pe osciloscop un timp de 200nS corespunzator unei frecvente limita in domeniul megahertilor.Numarul relativ mare de tranzistori merita efortul de a fi procurati daca ne gindim ca unele inregistrari de slaba calitate sint curatate de distorsiuni iar cd-urile devin aproape de discurile vinil ca amprenta sonica.Bineinteles ca este doar o parere personala cit timp nu o pot demonstra prin parametrii tehnici.Nu dispun de aparatura specializata.Se poate pune intrebarea si prin ce parametrii se poate demonstra asa ceva.....Oricum eu sint multumit de rezultate si pina la urma asta este ceia conteaza cel mai mult la acest proiect.Pentru ca acesti tranzistori sint mai greu de procurat, vreau sa mai fac un proiect cu tranzistori bipolari.M-am gindit la perechea complementara BC850C-BC860C.Rezultatele obtinute cu tranzistori bipolari nu cred ca sint sub cele obtinute cu tranzistori jfet, singura diferenta fiind mai multa simplitate in cazul folosirii tranzistorilor cu efect de cimp cu jonctiune.Folosesc acest preamplificator impreuna cu un etaj final cu amplificare 100 similar finalelor integrate gen STK4048 dar nu exista nici un motiv sa nu poata fi folosit cu etaje finale cu amplificari mai mici, 30X sa spunem daca il vom alimenta la + /- 24V.Potentiometrul de volum are codul POTRK2122G-LOG47K.

Montajul este realizat pe un imprimat de sticlotextolit dublu placat.Rezistentele folosite sint smd codul 805 si 1206.
Link spre comentariu
Vizitator saa1293

saa1293, dacă ai ceva de explicat practic, fă-o fără atacuri la persoană. Ai la dispoziţie săptămîna asta pentru a alege:- fie postezi în rubrica "Accesorii audio";- fie postezi aici conform cu regulamentul.

Avem voie sa postam cablaje proiectate cu expresspcb?Eventual originalul pentru a putea fi modificat dupa componentele pe care le poate procura fiecare dintre noi?
Link spre comentariu

Cablajele pot fi postate şi în formatul original, dar ar fi de preferat şi un PDF, pentru că nu toată lumea stă să instaleze softul original. Ideea e că în secţiunea asta se prezintă proiecte complete, finalizate şi testate, pentru ca şi alţii să le poată reproduce. Nu se prezintă proiecte în lucru, de asta insist să fie complet.

Link spre comentariu
Vizitator saa1293

O mică observaţie: mai toţi producătorii, inclusiv japonezii, folosesc în amplifurile comerciale o amplificare în jur de x30...33, inclusiv schemele cu hibride STK, SVI, SI, TC, TA... Peste x50, orice amplif devine receptor de paraziţi şi posturi radio.

Trebuie sa te contrazic cu scuzele de rigoare.Majoritatea "STK-urilor" amplifica 100X deci 40db.Au rezistentele pe reactie 56K/560 Ohm.In privinta parazitilor si posturilor de radio ai dreptate.Pot sa apara oscilatii si captarea unorcimpuri electromagnetice puternice daca montajul nu este bine proiectat sau ecranat.Cind aprind veioza cu bec economic imi apare pe osciloscop armonici ale smps-ului din bec.Aceasta numai cind montajul este insirat pe masa si neecranat.Gindeste-te ce amplificare gigantica exista la un preu de doza electromagnetica cu bobina mobila.
Link spre comentariu

Doamne fereşte! Cîte amplifuri cu STK, ca să nu zic şi din cele normale ai desfăcut? Numai Turuţă dădea scheme aiurea în cataloagele lui, de am corectat o lună la cel cu integrate. Acestea fiind zise mă opresc aici, e pe lîngă subiect, deşi s-ar putea să aibă o legătură, dacă foloseşti preampliful cu un amplif cu astfel de caracteristici, ieşite din comun.

Link spre comentariu
Vizitator saa1293

Doamne fereşte! Cîte amplifuri cu STK, ca să nu zic şi din cele normale ai desfăcut? Numai Turuţă dădea scheme aiurea în cataloagele lui, de am corectat o lună la cel cu integrate. Acestea fiind zise mă opresc aici, e pe lîngă subiect, deşi s-ar putea să aibă o legătură, dacă foloseşti preampliful cu un amplif cu astfel de caracteristici, ieşite din comun.

Hai sa ne oprim aici.

post-52334-139829502736_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator saa1293

Relatia mea cu sunetul incepe in adolescenta cind eram cu o trupa de prieteni unde eram chitarist.La o casa de cultura m-a chemat un tip si m-a intrebat.Crezi ca poti sa faci o statia care sa sune asa ca asta?Mi-a facut niste acorduri pe chitara.Suna ceva a la Pink Floyd.Un sunet sticla.Multa curatenie desi era o statie facuta.Era ceva hibrid cu final pe lampi si preu pe tranzistori bipolari.Avea ceva zgomot de fond.Difuzorul era un Celestion imens de banda larga bagat intr-o cutie imensa gen labirint tot facuta de cineva.I-am raspuns ca nu pot sa fac asa ceva si am ramas cu amprenta aceia de sunet in minte.Am urmat si o scoala de chitara unde l-am avut profesor pe un anume domn Mihaescu care il acompaniase in aceea vreme pe Gheorghe Zamfir.Intre muzica si electronica,am ales electronica.Nu sint genul de om care sa mi se lipeasca o suta pe frunte.M-as simti jignit.N-am mai pus mina pe chitara 20 de ani.Chitara e ca mersul pe bicicleta.Nu se uita niciodata.Dupa 20 de ani mi-am amintit tot ce stiam cindva si am mai invatat si de pe net fel de fel de chestii.Cind ascult o melodie aproape stiu ce combinatii de acorduri sint folosite.Imi dau seama si de combinatiide sunete mai complexe.Armonii diminuate, de septima,cvinta, game minore game combinate.Amprente unice de sunet.Compozitorul meu prefererat este Mozart.Sint un autodidact.Muzica este doar o pasiune.Electronica este ceva mai mult decit chitara pentru mine.Si pasiune si profesie.Am citeva diplome de inventii si inovatii in electronica obtinute prin anii 80.

post-52334-139829504584_thumb.jpg

post-52334-139829504592_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări