Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automat cu PIC 12F675

mars01

Postări Recomandate

Am modificat astazi montajul folosind un buffer 4050 in varianta SMD ca in schema atasata.Se intampla o chestie curioasa si poate ma ajutati sa vad unde gresesc: --- la prima actionare pe GP2, dupa blink-ul pe LED-ul de diagnostic de pe GP4-GP5, acest LED se face rosu ca si cum functia de monostabil devine activa, dar la iesire GP0 nu apare impulsul monostabil. Daca mai apas odata pe butonul de pe GP2, LED-ul diagnostic isi schimba iar starea (devine verde) dar acum am impuls pe iesire GP0. Din acest moment totul este in regula. Doar prima activare desi indicata pe LED-ul de diagnostic/mod-iesire, da un rateu care schimba total situatia (o inverseaza). In simulare nu apare aceasta problema dar o pot vedea pe masa de lucru.O alta chestie, daca pun o R-10K din GP1 in VDD, dupa ce butonul cu automentinere din GP1 (de fapt inainte de 4050) se inchide, mai apare totusi un impuls pe iesire, LED_ul de diagnostic numai "blincane", dupa care iesirea tace. De ce mai apare acest impuls in plus? Ce diferente face acea rezistenta in conditiile in care, verificat cu voltmetrul, cu sau fara rezistenta daca apas pe acel buton conectat la GP1, intrarea GP1 trece in zero volti, LO.

automat 9 aplicat.zip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mars01

26

• ratoiul

17

• Ticu

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In continuarea post-ului anterior:- am conectat alimentarea CI 4050 la 12V a.i iesirea acestui buffer sa aiba un HI de 12V. Am pus divizorul rezistiv calculat ca tensiunea de iesire din divizor sa fie cca 4.35V exact ca in simulare. La fel se comporta: prima activare a buton de pe GP2 aprinde LED-ul rosu din LED-ul de diagnostic fara a genera impuls la iesire (asa cum nu trebuie). Urmatoarele actionari sunt secondate de impulsurile de pe iesire (asa cum trebuie).LE:- am eliminat din schema CI 4050, am pus divizorul rezistiv si acelasi comportament. In simulator lucrurile merg foarte bine, in practica numai merg desi am duplicat pe masa de lucru schema, singura modificare fiind ca pe iesire in loc de LED am un tranzistor care comanda un releu reed, si o alta modificare, o R=10K de pe GP2 la masa ca pull-down (fara ea o ia razna, se activeaza aiurea ca si cum s-ar apasa butonul de pe GP2 dar intr-un mod aleator).

Link spre comentariu

Continuarea postului anterior.Nu am reusit sa fac functionala automatizarea asa ca folosindu-ma de explicatiile colegului Ratoiul si de o noapte alba, am decis sa fac eu programul si asa am si facut. Mi-a luat ceva sa inteleg cum se lucreaza in Flowcode dar cu multe greseli si incercari am reusit. Atasez schema folosita de mine, cat si programul in versiunile: C, ASM, HEX dar si Flowcode v5.In continuare nu inteleg de ce cu ultima versiune a programului colegului Ratoiul, in simulare totul este foarte bine dar practic prima activare a butonului de pe GP2 aprinde doar LED-ul de pe GP4/GP5 in culoarea rosie, fara sa actioneze monostabil iesirea GP0 ...Ratoiul, este setata cumva intrarea GP1 ca intrare analogica (regim comparator sau convertor AD)?

AH auto final.zip

Link spre comentariu

Asa este, am cam orbecait aici. Nu mi-am facut "temele" cum trebuie, de acum incolo o sa fiu mai atent. Dar pentru mine toate aceste incercari au fost un castig, deoarece mi-au permis sa invat mult mai multe decat credeam ca voi invata la inceputul acestui proiectel :dans: Instructiv ar fi de aflat de ce apare acest comportament observat de mine in v9 automat ... chiar si cand iau schema din arhiva ca atare si o transpun pe cablaj face asa, fara modificari aditionale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări