Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corector pe boxa

relucavnic

Postări Recomandate

Vreau sa fac ulmatorul lucru si adica vreau sa pun un fel de corector de ton pe o boxa adica sa pot sa ii iau din inalte fara sa fiu nevoit sa folosesc mixerul vreau sa fac ceva ca si la boxele active doar ca eu ma gandeam sa fac cu ceva condensatorii si rezistente daca se poate.Va rog sa ma ajutati si sa imi ziceti daca se poate face asa ceva si daca este greu.Multumesc.A da inca o intrebare pentru a controla volumul boxei fara sa influentez puterea sau sunetul ce petentiometru ar trebui sa folosesc? Mentionez ca statia care o detin scoate undeva la 70-75w.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• relucavnic

4

• corneillus

3

• gabiferaru

1

• Marian

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

daca boxa e pasiva, cel mai simplu ar fi sa umblii la filtrele din boxe, si la partea de inalte sa mai cresti valoarea condensatorilor nepolarizati ca sa mai cobori frecventa de taiere, dar nu prea mult deoarece risti sa arzi driverul. sau o lata varianta ar fi un atenuaror cu rezistente sau ambele variante combinate. cel mai bine ar fi sa pui modelul de boxa, sau tipul driverului/difuzoarelor si eventual valorile componentelor din filtru.

Link spre comentariu

Nu sa inteles bine ca am scris eu vreau sa imi fac pe o boxa simpla un corector de ton pentru bas si inalte daca se poate ceva asemanator cu ce au boxele active.Sper ca acuma sa se inteleaga.

Link spre comentariu

pai nu prea ai cum sa faci. sa inteleg ca boxa e pasiva.... singura posibilitate ar fi sa folosesti 2 comutatoare cu mai multe pozitii prin care sa modifici punctele de taiere ale filtrelor sau atenuarea pe partea de inalte.

Link spre comentariu

pai nu prea ai cum sa faci. sa inteleg ca boxa e pasiva.... singura posibilitate ar fi sa folosesti 2 comutatoare cu mai multe pozitii prin care sa modifici punctele de taiere ale filtrelor sau atenuarea pe partea de inalte.

Da boxa e pasiva. Dar nu se poate face cumva cu potentiometre? Si daca as vrea sa pun buton pentru volum pe ea nu s-ar putea? Adica statia sa mearga la maxim si eu sa pot sa dau volumul de pe boxa.
Link spre comentariu

Eu vroiam sa folosesc un woofer si o boxa pe un canal(numai acela imi merge la staie) pe care am 2 iesiri adica numai pe left si credeam ca pot sa fac ceva ca de la boxa sa iau din basi boxa si sa mearga wooferul cu basul din statie la maxim. Deci cred ca nu am nici o sansa singura sansa ar fii sa imi fac statia sa mearga si celalalt canal.Statia este o yamaha rx-330.

Link spre comentariu

@relucavnic asa cum si colegul de mai sus a spus, ceea ce doresti tu nu se poate, facand abstractie de afirmatia ta din prima postare ca vrei sa reduci volumul fara sa influentezi si puterea ( reinventam cumva roata? ) ideea este ca in boxa se vehiculeaza curenti mari pe care nici un potentiometru nu-i va putea suporta astfel incat un control de volum inainte de boxa este exclus din discutie, cat despre un control de ton...asta este oarecum posibil dar numai prin niste comutatoare cu trepte, adica atunci cand pe difuzorul principal doresti sa reduci din bass interpui prin comutator un condensator preferabil nepolarizat la o valoare aleasa astfel incat sa taie banda la nivelul dorit, condensatorul cu cat este mai mic in capacitate cu atat va reduce mai mult din bass si asta deoarece el prezinta o reactanta care poate fi interpretata precum un soi de rezistenta dependenta de frecventa si aceasta creste o data cu scaderea frecventei astfel incat la frecvente joase reactanta sa va fi suficient de mare incat sa le atenueze suficient, iar cand doresti sa tai din inalte interpui o inductanta calculata pe acelasi principiu sa reduca banda la nivelul la care tu preferi, cu inductanta este invers, cu cat frecventa creste cu atat creste si reactanta astfel incat ea atenueaza banda superioara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări