Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizare tensiune 48v

myhay1208

Postări Recomandate

• Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

37

• myhay1208

12

• Dr.L

8

• stefan_k

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Între baza şi emitorul tranzistorului de putere montaţiacest circuit simplu. Valoarea curentului limitat va fi egalăcu raportul dintre tensiunea de deschidere a diodei cusiliciu (0,6... 0,7 V) şi cea a rezistenţei.Puteţi încerca şi cu două diode înseriate pentru a mări pragulde protecţie. Rezistenţa trebuie să suporte curentul solicitat deconsumator, iar dioda (diodele) pot fi din seria 1N400x.

post-19062-139829502718_thumb.jpg

Link spre comentariu

Foarte bine ai facut ca ai folosit acele diode, insa legat de acel echipament despre care vorbesti, nu cunosc nici un detaliu despre asa ceva, astfel incat poti aproxima cam cat curent consuma echipamentul? ai undeva inscriptionat acest lucru? este impostant pentru ca sa pot sti exact unde voi seta pragul de limitare eu la schema ce deja ai facut-o ( iti voi arata o varianta modificata foarte simplu ) insa trebuie sa stiu macar aproximativ ce curent consuma acel echipament.

Daca mai erste cineva interesat de protectie reglabila la scurt si supra curent :da

Facand abstractie de faptul ca schema respectiva este una mai degraba rudimentara, oricum in situatia de fata nu face decat sa scada si mai tare eficienta, este o ideie foarte neinspirata sa inseriezi 2 surse liniare, una cu v stabil, si alta cu I stabil, se face una singura care sa produca ambele necesitati, si voi prezenta eu schema necesara deindata ce mi se vor prezenta datele pe care le-am cerut.
Link spre comentariu

Ok iata schema promisa:

post-15007-139829502809_thumb.png

Limitarea de curent este setata de R2 ( 0,18 Ohm/5W ), cam pe la 4A, prag peste care daca se va trece R2 va deschide Q3 si acesta va conduce furand cum se spune, curentul din baza darlingtonului, astfel incat stabilizatorul nu poate oferi mai mult de 4A indiferent de cat de mare ar fi curentul de la intrare, si evident asta il face imun la scurtcircuit.

Succes. :101

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator smilex

Si uite asa am ajuns eu pe topicul asta.post-1-13982957322_thumb.pngMi-am permis o imbunatatire care sa asigure curent in baza si la scaderea tensiunii de intrare datorat riplului. Condul de 470u nu va avea riplu mare datorita consumului mic si va avea disponibila tensiunea de varf deci resurse de comanda daca tensiunea la intrare scade intre semialternante pe primul cond de filtraj, care pe schema nu apare.

Cam nedrept l-ati invinovatit pe stefan_k (sper c-am scris corect). Nici eu n-as opta pentru 48V stabilizati la 40Vca. Dar nu e o regula, multe depind de calitatea trafului, lucruri care nu pot fi stiute doar vazand traful.

Zicea tyc odata ceva: ca la putere nominala, tensiunea scade 10%. In general cam acolo e. Dar se poate si sa nu fie. Dar daca e, cei 40Vca se transforma in 36Vca cu varf de 50,7. La limita as zice, dar e mult mai grav, chestia s-ar manifesta pe un rezistor in secundar, cu punte problema-i alta. Cum zicea miticamy, curentul este "concentrat" pentru perioda scurta de incarcare a condului de filtraj, iar valoarea lui este mult mai mare, caderile de tensiune sunt mai mari. E ca si cum s-ar tesi varful semialternantei. Nimeni nu poate spune cat si cum. Depinde mai ales de densitatea de curent aleasa, adica de rezistenta ohmica a bobinajelor, si nu in ultimul rand, de cuplaj sau scapari. Se poate atinge si mai putin de acel 10% dar... De aceea traful + puntea + condul de filtraj trebuie testate si masurate cu sarcina interesata, calculat riplul si estimata minima, sau vizualizat cu osc. In functie de asta se dimensioneaza si stabilizatorul. Ca de exemplu, daca obtii la combinatia darlington o amplificare de 1000, pentru 5A ai nevoie de 5mA in baza, deci 11V pe un rezistor de 2k2, ceea ce e greu de atins. Aici s-ar potrivi un generator de curent constant care ar asigura cei 5mA si la o tensiune mai mica. Totu-i discutabil... Dar stefan_k a dovedit doar prudenta pe care si eu as avea-o.

@stefan_k Sper ca nu te-ai pilit tare...

Un MOS poate avea sarcina oriunde (nu in poarta), si indiferent unde o are, poate lucra liniar sau in comutatie (exista insa configuratii mai des intalnite, ca sa zic asa). Un MOS cu sarcina in sursa poate debita pe sarcina alimentarea intreaga, numai daca comanda depaseste alimentarea cu minim tensiunea de deschidere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări