Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizare tensiune 48v

myhay1208

Postări Recomandate

Da,ai dreptate ca Rds variaza mult la o variatie mica a Vgs.Dar asta nu are nici o importanta aici! Atata timp cat Rds poate ajunge de la 0 la infinit,de varierea corespunzatoare a Vgs se ocupa circuitul de stabilizate (chiar daca e mai greu de controlat ca varianta cu sarcina in sursa,sau un bipolar).Gandeste-te ca exista si amplificatoare audio cu mos-feti. Iar cele cvasicomplementare,numai cu canal N au sarcina atat in sursa cat si in drena! Si totusi smnalul de la iesire e perfect proportional cu cel de la intrare! Deci cu o schema corespunzatoare se poate!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

37

• myhay1208

12

• Dr.L

8

• stefan_k

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da @Dr.L, in principiu ai dreptate, am spus deja ca este posibil doar ca e mult mai greu de controlat, oricum schemele quasy sunt depasite moral de noutatile prezentului, in fine asa cum am spus, n-are rost, am dovedit ce aveam de dovedit, daca as continua discutia totul usor usor s-ar intoarce impotriva mea, n-am chef de asta!

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Dupa toata discutia asta,aparent fara concluzie,vin si intreb,care e rostul conectarii sarcinii intre sursa si masa,avand in vedere ca Ugs e maxim 20-25V,iar Uds ajunge la 1000V ?Adica de ce s-au conceput mosfeturi care sa reziste la 1000V,cand eu vreau sa conectez sarcina in sursa?

Link spre comentariu

E ultima mea postare la acest subiect in seara asta:Modul predominant de conectare a sarcinii la mosfet este in drena tocmai pentru a se putea profita de Rds-on mic acolo unde este cazul si totodata de izolatia dintre comanda si sarcina, tranzistori cu tensiuni de pana la 800-1000V ( poate ca exista si mai mult de atat dar nu stiou asa ca nu ma pot pronunta ) s-au realizat cu scopul de a comuta sarcini la tensiuni foarte mari cu comanda foarte mica si izolata, adica mosfetul se comporta ca un soi de releu, se foloseste pe post de intrerupator/comutator sau cum mai vreti sa-i ziceti, ideea se intelege clar, este chiar modul de conectare pentru SMPS-uri, adica in drena ( personal n-am vazut SMPS cu sarcina in sursa ), este cel mai eficient mod de lucru cu un mosfet. In schimb modul de conectare cu sarcina in sursa se foloseste predominant la amplificatoare audio deoarece este mult mai usor de controlat de catre amplificatorul de tensiune dinaintea sa, si uneori si la stabilizatoare liniare serie numai ca dezavantajul caderii mari de tensiune limiteaza configuratia asta.Si cu asta am incheiat, am spus ce aveam de spus, cine are ochi de citit sa citeasca, cine vrea sa inteleaga exact ceea ce eu spun perfect, cine nu...nu-i problema mea. :freaza:

Link spre comentariu

Astept si dovezi care sa justifice afirmatia...

Ce anume dovezi? ce anume sa se justifice? esenta afirmatiei mele ar fi asa:

Conectand sarcina in sursa mosfetului nu vei putea obtine pe aceasta decat maxim Vin-Vth, adica daca alimentezi in drena mosfetul cu 12v si conectezi sarcina in sursa sa nu vei putea regasi pe sarcina decat o tensiune mult mai mica, in functie de pragul indicat in pdf pentru tranzistorul respectiv, si daca acesta este spre exemplu 4V atunci conectand sarcina in sursa mosfetului n-ai sa obtii decat 8V maxim pe aceasta.

Deci pe scurt, ai o sursa de 12v si un mosfet cu Vth 4V, conectezi o sarcina in sursa MOS, pe ea nu vei putea obtine decat maxim 8V! mult succes in a-mi dovedi ca ma insel!!!

Link spre comentariu

@Matache iarta-ma ca spun asta, situatia asta ar putea parea chiar comica daca n-ar fi totusi mai degraba tragica, si cred eu ca nici tu nu mai esti sigur de ceea ce nu pricepi, eu unul refuz sa-mi mai bat capul, doar pentru ca nu-ti pica tie fisa la o anumita chestie nu inseamna si ca este mai putin adevarata!...

Link spre comentariu

Daca tot vrei sa ii pui sarcina in sursa,mai folosesti o sursa separata,care poate asigura 10-15V intre GS. De ex, daca folosesti un traf,mai folosesti un mic dublor pt tensiunea auxiliara (o schema de genul era si in revista conex).Dupa cum am zis mai sus...pe cat posibil sa nu mai insistam,ca am epuizat aproape toate argumentele. Si totodata,s-a demonstrat ca se pot folosi toate variantele (cu bune si cu rele)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am gasit si o sursa cu mosfet,la care sarcina e conectata in sursa.Folosindu-se un mos canal N,apare necesitatea unei surse auxiliare de polarizare a grilei.

http://www.asrr.org/attachments/118_sur ... omplet.pdf

Inspirata din schema de mai sus,una cu mosfet canal P.Daca e cineva interesat,se pot gasi si valori ale componentelor.Sursa nu e protejata la scurtcircuit...

Link spre comentariu

Perfect de acord, circuitul din acel PDF ( am printat schema si o atasez se va vedea imediat de ce ) este un stabilizator liniar care functioneaza pe principiul LDO, poate chiar ULDO in ciuda conectarii sarcinii in sursa, asta pare a ma contrazice si evident a-mi dovedi ca m-am inselat, si totusi nu-i chiar asa deoarece eu nu am pomenit nimic despre o sursa separata pentru poarta mos, ci am specificat simplu ca alimentandu-se sarcina din aceeasi sursa cu poarta mos si punandu-se aceasta in sursa mos, tensiunea pe sarcina va fi cu Vgs mai mica, evident ca aqsa cum si @Dr.L a specificat mai sus, cu sursa separata pentru poarta situatia se schimba, numai ca circuitul se complica, si ca am amintit de complicatii:Sursa liniara LDO cu MOS:Sursa in comutatie tip Buck tot cu MOS:Ghiciti pe care as alege-o eu, si care este mai ieftin de realizat... :da In fine pana la urma amandoi am avut dreptate in felul nostru, amandoi am incercat sa sustinem cu cat mai multe argumente punctul de vedere, cred ca am fost totusi cam fixist in unele afirmatii, lipsit de flexibilitate convins fiind ca am dreptate, dar asta nu scuza comportamentul meu de aseara, am lasat nervii acumulati dupa o zi tare obositoare sa conduca felul de a ma exprima si pentru asta imi cer scuze @Dr.L si @Pisica matache :jytuiyu PS: Trist este ca autorul temei este total dezinteresat de discutii si noi ne-am batut capul degeaba...

Link spre comentariu

Salut, Abia astazi am vazut discutiile ce au urmat ultimei mele postari. Inca din primul post doream o schema sa pot stabiliza cat mai bine o tensiune de 48v. @marian , am realizat montajul propus de tine si functioneaza foarte bine. Acum, sa lamuresc ce ar mai fi trebuit lamurit inca de cand am terminat montajul. Sarma din secundarul trafului este de 1,5mm. Nu am cu ce sa o masor dar am comparat-o cu un conductor de 1,5 pe care il aveam la indemana. Curentul maxim prin conductorul de 1,5mm se pare ca este de 6A. Sectiunea este de 18cmp. Estimarile mele privind puterea aproximativa de 300w au fost corecte. A durat ceva sa fac montajul dar a iesit ok. Neavand o sarcina rezistiva am testat cu 4 becuri de 12v/5a inseriate. Testul a durat aproximativ 5 minute si nu au fost probleme. Ideea era ca eu sa am schema de baza de la care sa plec, sa fie cat mai simpla posibil si sa imi fac alte stabilizatoare pentru alte tensiuni atunci cand o sa fie nevoie. Consider ca problema mea a fost rezolvata din momentul in care userul Marian mi-a pus la dispozitie schema si am reusit sa o realizez practic. Si nu am solicitat schema pentru un amplificator ci pentru o aplicatie care imi solicita acelasi curent in mod continuu. Va multumesc pentru tot ajutorul acordat!

Link spre comentariu

M-am gandit eu ca poate l-ai facut deja si de asta n-ai mai zis nimic, sarma intr-adevar suporta cam 6A la 1,5mm diametru, si deci o putere relativa de 240W, nu 300 ( P=VA=40*6=240VA ), in fine cert este ca o tensiune stabilizata poti obtine de la acel traf la un curent maxim de 3A, poate 4, oricum conteaza si ce anume alimentezi din ea, doar ca nu uita, asa cum am zis nu esti protejat la scurt si nici suprasarcina, astfel incat daca pui o sarcina prea mare risti sa supraincalzesti tranzistorul si sa il distrugi datorita caracteristicii power derating care micsoreaza puterea maxim disipabila in ritm cu cresterea temperaturii, poti deasemenea depasi plaja de siguranta a SOA cu suprasarcina, deci cu ceva atentie scapi de eventuale probleme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări