Marian Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 .Stiu ca atunci cand 2 iti zic ca esti beat, te mai intrebi care e problema....Nu sunt sigur caruia dintre noi 2 i s-ar aplica mai bine afirmatia asta, mai citeste o data tema in intregime si ai sa fii surprins intr-un mod neplacut cred in acest aspect. Pe de alta parte insistenta ta devine totusi oarecum penibila, te incapatanezi sa nu citesti totul ci doar ce iti convine si sa insisti in niste afirmatii fixiste, e problema ta, eu spun pentru ultima oara ca puterea reala a trafului nu este cunoscuta, am marcat cu rosu poate de data asta iti sare totusi in ochi si citesti, si pe mine m-a interesat putere trafului si daca ai fi citit ai fi observat asta insa devreme ce autorul a specificat ca nu poate afla nu am mai insistat, este la fel de adevarat ca autorul temei a admis intr-un final ca se multumeste si cu un curent mai mic, atat cat poate traful ce il detine acum pana va putea sa isi achizitioneze altul, asadar daca ai fii citit dinainte totul, discutiile astea ar fi fost evitate pentru ca interventiile tale in mare parte sunt inutile, ( si-mi cer scuze daca te insulta chestia asta dar asta-i adevarul ), insisti pe o chestie fixista desi am repetat de cateva ori ca nu este nimic batut in cuie dar dorinta arzatoare de polemica si sarcasmul caracteristic face necesara orice interventie de acest tip. Cat despre afirmatia de maxim 1A de la un traf capabil de peste 7, pai nu comentez, e prea amuzanta sa o pot comenta Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 Deci presupunand ca traful poate Assumption, mother of all fk*ups. Traful respectiv nu poate. Deci presupunand ca traful poate,pt 48Vcc si 5A prin sarcina,curentul prin secundarul trafului (pe la 38V) e de ~6,3A. Si ai testat tu practic asa ceva? Ca eu am testat ceva asemanator la tensiune mai mica (si cu un traf facut economic,deci o caracteristica mai moale decat e normal) si a cam putut! Vorba de mai sus e valabila si pt tine. Nu mai persupune ca nu poate,ca s-ar putea sa te inseli. Intai trebuie testat pe acel traf si nu pe altceva,pt a vedea daca intr-adevar poate sau nu! Intr-adevar e posibil sa nu faca fata,mai ales cu o stabilizate clasica. Dar nu e sigur! Dr.L scrie:Deci cu traful mentionat,se pot obtine chiar si 48V stabilizati,in functie de sarcina. Acest "in functie de sarcina" ma termina. Omul a definit initial clar curentul de sarcina solicitat: 5 Amperi. Tu cam citezi la intamplare si schimbi intentia dupa cum bate vantul,deoarece eu acolo explicam altceva! Apoi nu vad de ce aceasta sarcina nu poate fi chiar de 5A. Pana nu se testeaza practic pe traful acela,NU ai de unde sa stii! Acum vad ca acutorul se multumeste si cu un curent mai mic...de parca nu majoritatea fac asta,dar na...tu da-i inainte! Ma mir ca n-ai citat si treaba diferenta de curenti,ca pareai la fel de sigur pe tine cand l-ai amintit gresit pe Kirchhoff! Eu zic sa incheiam discuta asta aici. Pana la urma s-au amintit absolut toate cazurile posibile,deci nu mai are rost sa inaintam fara niste teste concrete! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 @Dr.L eu personal imi cer iertare pentru aceste discutii la al caror motiv am contribuit si eu frustrat fiind de faptul ca se citesc anumite lucruri doar pe sarite, esti moderatorul pentru care am cel mai mare respect de pe elforum ( si jur ca sunt cat se poate de sincer ) si nu vreau sa te supar niciodata cu ceva, astfel incat daca gasesti de cuviinta poti sterge orice crezi ca este necesar din ce am spus, nu ma va deranja niciodata. Link spre comentariu
stefan_k Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva, nu asta a fost intentia.@marian, remarca cu omu' beat se adresa exact persoanei mele, erau cel putin doi care imi ziceati acelasi lucru.Al treilea ar putea fi domnul miticamy, pe care il consider singur in stare sa imi demonstreze contrarul, dar probabil cu o solutie in comutatie, nu liniara.Chiar si cu o solutie in comutatie, ar fi necesar un randament de 80% (din 300W sa obtii 48V/5A).Nu e imposibil, dar inca mai trebuie sa o vad ca sa o si cred.Linear, cu datele puse la dispozitie, asta e, prefer sa mai trag inca o dusca si sa fac pe omu' beat.Sanatate! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 O sursa in comutatie de calitate poate ajunge la un randament de pana la 90%, asadar cei 80% ma indoiesc ca ar fi o dificultate majora pentru un SMPS, si @miticamy ( pe care il consider alaturi de @smilex o autoritate in domeniu ) poate confirma asta sunt convins.Si sursele liniare pot avea un bun randament prin limitarea cat mai buna a pierderilor, si se incepe de la redresare folosindeu-se diode cu Vf cat mai mic asa cum sunt cele Schottky, apoi se poate apela la un alt gen de stabilizator, unul care necesita o mai mica valoare a diferentei Vin-Vout pentru o buna stabilizare, solutii exista numai ca aici oricum diferenta ar fi mare si este cauzata de tensiunea livrata catre stabilizator si cea necesara la iesire, insa in principiu se poate totusi ca si sursele liniare sa aiba o eficienta decenta. Link spre comentariu
stefan_k Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 Nu e nevoie de confirmarea nimanui, dar iar riscam sa ne imbatam in cuvinte."De calitate", "poate ajunge" - ce inseamna asta concret?Cate surse "de calitate" care "pot ajunge" la un randament de 80%, hai 90% poate construi amatorul de rand, si in ce conditii?Care este randamenul unei surse ieftine, mult mai apropiata ca performante de ceea ce poate construi amatorul obisnuit?In ce conditii si cum poti obtine 80% in mod liniar, in schimb? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 Ca sa parafrazez pe cineva, omul poate ajunge numai la nivelul la care se complace pe sine insusi, astfel incat daca la un SMPS te multumeste un randament de 70& nu vei incerca sa progresezi ca iti este de ajuns cu ala, in schimb daca iti doresti cu adevarat ceva performant atunci n-ai decat sa pui mana pe carte si sa tocesti ceea ce altii au scris, documentatie exista practic fara numar, este adevarat ca nu tot ce se scrie este si acoperit de adevar insa sunt totusi modalitati de a verifica veridicitatea unui document, si solutii constructive se pot gasi pentru o sursa in comutatie de calitate, care calitate din punctul meu de vedere inseamna in primul rand un randament cat mai bun, apoi stabilitate la fel de buna in conditii cat mai adverse de functionare ( si aici intervine cred eu cel mai darnic lucru la provocarea batailor de cap in comutatie-Compensarea ), trebuie sa stii dinainte cat mai bine ce vrei de la sursa si care sunt extremele cele mai nefavorabile la care trebuie sa reactioneze intr-un mod corespunzator, sa anticipezi problemele inainte sa apara, apoi alegi topologia care pare cea mai potrivita si solutii constructive cat mai eficiente si potrivite pentru fiecare stagiu in parte, stiu toate astea necesita timp, bani si minte tocita, dar fara ele nu poti spera la un bun smps. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Cred că s-au omis cei aprox. 43 W care se disipă peelementul serie şi care adunaţi la puterea utilă de240 W ne dau un total apropiat de puterea estimatăa transformatorului. Factorul de stabilizare ar trebuisă fie totuşi puternic afectat, cel puţin teoretic.Să facem o mică socoteală, considerând cazul teoreticîn care atât transformatorul cât şi puntea redresoaresunt ideale (fără cădere de tensiune pe înfăşurări,respectiv pe joncţiunile diodelor), iar condensatorulde filtrare are o capacitate infinită.Puterea consumată (în c.c.) va fi :48 V*5 A (putere utilă) + 8,5 V*5 A (pierderi)Randamentul ar trebui deci să fie :240 W/283 W = 85 %.Nu este cam prea mare pentru un stabilizator liniar ?Adevărul este că la conectarea sarcinii la ieşire (5 A)tensiunea pe condensatorul de filtrare va scădea dramatic,sub cea necesară funcţionării diodei zener.Ca bază de calcul trebuie luată tensiunea efectivă dinsecundar, nu cea maximă obţinută prin redresare. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Se da un transformator ( ipotetic evident, ca oricum s-a depasit demult realitatea subiectului ), care livreaza 300W si e cere pentru sacina 240W, eficienta minim necesara a sursei trebuie sa fie: 240/300 adica 80%, cei 20 de procente reprezinta tocmai acele pierderi pe stabilizator, evident ca sursa liniara cu eficienta de minim 80% este daca nu imposibil oricum foarte greu dar la fel de evident este si faptul ca toti va lasati indus in eroare de gogosile lui stefan-k legate de puterea trafului, cititi in urma si veti observa ca puterea reala nu este cunoscuta, si ca acesti 300 sunt doar o aproximare a autorului bazata mai mult ochiometric decat pe fapte reale, eu insumi sunt convins ca se poate ca puterea reala a fie alta, sau mai mare sau mai mica, asadar acesti 300W erau doar o aproximare, nimic batut in cuie, am insistat sa se afle puterea reala dar nu s-a facut asta, ce vina am eu? pe de alta parte nici cei 5A nu sunt batuti in cuie, pentru numele lui Dumnezeu, autorul a admis ca se va multumi cu orice curent poate obtine de la traful ce-l detine, asadar spuneti-mi va rog cui folosesc aceste polemici care n-au nici o legatura cu realitatea acestui subiect? ...Adevărul este că la conectarea sarcinii la ieşire (5 A) tensiunea pe condensatorul de filtrare va scădea dramatic... Cat de dramatic? sa nu-mi spuneti ca sustineti ideea ca de la peste 50V se va ajunge la 30 si ceva? asta-i ridicol! Ca bază de calcul trebuie luată tensiunea efectivă din secundar, nu cea maximă obţinută prin redresare. De fapt nu este chiar asa, ai un anume traf care livreaza o anume tensiune si un curent aproximat, ei bine pentru calcularea corecta a tensiunii maxime stabilizata se conecteaza direct pe iesirea trafului sarcina rezistiva care sa consume acelasi curent cu cat ai nevoie la iesirea stabilizatorului, si observi cu cat scade tensiunea pe traf, cifra respectiva este importanta deoarece ea va dicta nivelul maxim pentru tensiunea stabilizata la curentul maxim cerut, si daca spre exemplu la curentul maxim tensiunea pe traf scade cu 3V atunci din tensiunea maxima stabilizata scazi 3V*1,41 cat ar veni redresat si stabilizat, sau si mai sigur este sa testezi cu o sarcina rezistiva care sa consume curentul cerut si dupa redresare si filtrare dar fara stabilizator, direct pe electroliticul de filtrare si observi cu cat scade tensiunea in sacina dorita, apoi stii ce tensiune maxima poti obtine stabilizat. PS: daca atata polemica si contre pentru o amarata de sursa liniara, daca ne inpotmolim in contradictii la ceva atat de simplu atunci ce facem domnilor daca dorim sa realizam un SMPS de calitate? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Cu tot respectul, dar eu nu pun semnul egalităţiiîntre "opinie personală" şi "polemică/contre"."Dramatic", în cazul arătat, poate însemna chiar şitensiunea de referinţă a diodei zener, nu neapărato exagerare forţată la valori de 30 şi ceva de volţi... Ca bază de calcul trebuie luată tensiunea efectivă din secundar, nu cea maximă obţinută prin redresare. De fapt nu este chiar asa, ai un anume traf care livreaza o anume tensiune si un curent aproximat, ei bine pentru calcularea corecta a tensiunii maxime stabilizata se conecteaza direct pe iesirea trafului sarcina rezistiva care sa consume acelasi curent cu cat ai nevoie la iesirea stabilizatorului, si observi cu cat scade tensiunea pe traf, cifra respectiva este importantaAm pus cele două citate pentru că nu văd nici-o deosebire de fond între cele două afirmaţii care ne aparţin.Atunci... de ce "nu este chiar aşa" ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Este adevarat ca ambele afirmatii par a sugera acelasi lucru, si totusi, poate ca nu intotdeauna, afirmatiile ambigue care lasa loc de interpretari sunt de evitat, si afirmatia respectiva lasa loc interpretarii cum ca tensiunea maxim stabilizata ce se poate obtine este sub cei 40V cat poate traful, de asta am venit cu acea corectie, care mai degraba este o completare PS; oricum discutiile astea au deviat urat de tot si fara nici un folos pentru nimeni, cineva a aruncat o piatra doritor fiind de valuri si noi nu l-am dezamagit, daca s-ar fi citit atent prima pagina s-ar fi observat ca am incercat sa rezolv cu autorul cat mai multe aspecte inainte de a-i propune schema tocmai pentru a ma asigura ca poate obtine ce doreste de la ceea ce are dar vazand ca nu se poate si ca el pana la urma se va multumi cu ce se obtine nu am mai insistat. La fel de bine puteam propune spre exemplu un buck converter pentru care eficienta de 80% nu-i ceva iesit din comun, doar ca autorul a specificat ca prefera ceva liniar, in fine asa cum am zis, discutam discutii fara sa fim de folos cuiva. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Fara suparare,discutiile interminabile si relativ inutile pe tema trafului,l-a facut probabil pe initiatorul topicului sa se lase pagubas.Hai sa revenim la stabilizator,presupunand ca traful poate asigura macar 48V la 5A,dupa redresare/filtrare.Utila ar fi o masuratoare care sa ne spune exact ce tensiune avem,la un curent tras de 5A.Daca avem doar cativa volti peste 48,singura solutie ar fi pentru tranz serie,un mosfet;daca tensiunea e mai mare,merge si un bipolar.O solutie ar fi si un stabilizator paralel,daca curentul e fix si nu variabil,iar tensiunea foarte apropiata de 48V. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Ultimul mesaj postat de autorul temei a fost pe 3 octombrie, si tot atunci am sugerat si eu schema, aseara subiectul care parea unul ingropat a fost redeschis de stefan_k, nu am inteles lipsa altor postari din partea autorului dar e greu de crezut ca poate fi cauzata de discutiile astea deveme ce vin la aproape 6 zile de la ultima lui postare.Legat de ideea cu mosfet in loc de bipolar, pai cred ca si el tot in zona liniara trebuie folosit altfel va livra la iesire intreaga tensiune de intrare indiferent de comanda din grila, iar mosfetul in zona liniara cere tensiune chiar mai mare decat un bipolar, tocmai de aceea ar putea fi folosit sau o configuratie similara stabilizatoarelor LDO sau totusi sa se treaca la comutatie, solutii sunt, numai ca nu cunoastem decat putine detalii, si devreme ce autorul nu a mai postat nimic timp de 6 zile probabil s-au a realizat circuitul ala si este multumit de el sau a renuntat la ideie, parandui-se poate prea complicat. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Te grabesti cu concluziile;cand vorbesc despre mosfet ca element regulator serie,ma refer la posibilitatea de a avea o cadere SD,adica tensiune intrare/iesire foarte mica,zeci de milivolti daca vrei.Pe un bipolar ai cadere de cca 1V,2V la darlington.Faci o greseala si in legatura cu polarizarea mosfet.Se poate folosi unul cu canal p.cu sursa la intrare si drena la iesire;grila trebuie sa fie la un potential mai mic cu cca 6-12V,ca sursa.Sursa fiind conectata la 48V,in grila poti sa-i dai linistit 42-36V.Nu spun povesti,am testat o sursa cu mosfet;e postat pe aici pe undeva la ''Alimentatoare''.Am testat o sursa de curent constant cu mosfet,unde caderea de tensiune e de zeci milivolti,la 3A.Sunt aplicatii liniare unde mosfetul e imbatabil. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 @pisica matache stii bine ( sper eu ) ca n-as indrazni niciodata sa spun ceva nepotrivit la adresa ta, pur si simplu nu mi-as permite indiferent de cicumstante.Pe de alta parte eroarea mea a izvorat din nedumerirea cauzata de ideea de cadere mica de tensiune Vin-Vout, in cazul de fata SD pe mosfet care evident in functie de Rds-on poate fi chiar de ordinul zecilor de mV, insa ceea ce m-a derutat pe mine este faptul ca in acest fel nu mai ai stabilizare, adica ii dai mosfetului in sursa 50V, si in drena va da 49,xx, si atunci ca orice oscilatie a tensiunii de la intrare se traduce in acelasi lucru la iesire, ideea de stabilizator liniar serie mie imi zugereaza ca stabilizarea tensiunii la iesire se face prin asigurarea unei diferente minim necesare intre Vin si Vout si regulatorul serie in functie de comanda opreste aceasta diferenta necesara spre a efectua stabilizarea, corecteaza-ma te rog daca ma insel. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum