myhay1208 Postat Octombrie 2, 2012 Partajează Postat Octombrie 2, 2012 Salut, Imi puteti recomanda o schema pentru a obtine o tensiune de 48v stabilizata si un curent de 5A ? Vreau sa fie ceva bun, eventual ceva pe care ati testat si a dat rezultate bune in timp. Singura pretentie pe care o am e sa fie cu componente uzuale pe care sa le pot gasi usor. Multumesc ! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 2, 2012 Partajează Postat Octombrie 2, 2012 Ce preferi, comutatie sau Liniar? Link spre comentariu
myhay1208 Postat Octombrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Vreau ceva liniar. Ma intereseaza sa fie cat se poate de stabila la curentul ala de 5A, poate chiar si mai mare.ms! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 La sursele liniare stabilitatea este mai simplu de obtinut in conditiile in care traful ofera putere suficienta, acum ceea ce trebuie sa stii este ca mopdul de lucru liniar implica si o eficienta mai scazuta si implicit o putere disipata de elementul/elementele regulatoare mai mare astfel incat si radiatorul trebuie sa fie mai mare, avantajul insa fata de comutatie este simplitatea evidenta a schemei, si avand in vedere tensiunea mare dorita la iesire cred ca se poate rezolva cu zenner care sa comande un etaj bipolar de putere, asta fiind varianta cea mai simpla, insa de mentionat ar fi ca obtinerea a fix 48V la iesire poate prezenta oarece dificultati devreme ce nu este deajuns folosirea a unui zenner simplu sau compus la 48V deoarece trebuie luat in calcul si caderea de tensiune pe jonctiunea BE a tranzistorului/tranzistorilor la curentul cerut, care spre exemplu in configuratie darlington ( pe care o recomand ) ar fi cam 1,2-1,4V, dar asta se poate ajusta ulterior prin inserierea a 2 sau mai multe zennere care sa aduca tensiunea la iesire cat mai aproape de nivelul dorit de 48V.Intrebare:Doresti ca sursa sa aiba limitare de curent la acei 5A sau pur si simplu sa fie capabila de minim acel curent? in cazul cu limitare sursa nu va livra decat maxim 5A prag peste care daca se trece tensiunea la iesire va scadea pentru a mentine acel curent, in acest mod ai si protectie la scurtcircuit accidental pe iesire si evident la suprasarcina; la varianta fara limitare sursa se poate proiecta sa poata fi capabila de minim 5A in regim continuu prag peste care daca se trece mai mult se va risca suprasarcina si evident distrugerea tranzistorilor. Link spre comentariu
myhay1208 Postat Octombrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Vreau ca sursa sa fie capabila de minim 5A... Am un traf de aproximativ 300W si vreau sa il pun la munca .Ms! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Ce tensiune/tensiuni prezinta acel traf? Link spre comentariu
myhay1208 Postat Octombrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Este un traf cu 20-0-20 v AC. Il folosesc fara priza mediana, deci 40v AC. Dupa redresare am undeva la aproximativ 56v DC. ms pentru raspunsurile rapide! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 La 56Vcc tensiune de alimentare a stabilizatorului o cadere de aproximativ 8V apare pe elementul regulator si deci cam 40W putere disipata de acesta, iti va trebui un radiator destul de maricel pentru a efectua racirea eficient. Avand in vedere varianta fara limitare aleasa trebuie tinut cont de faptul ca sursa nu este protejata la scurt accidental si nici la suprasarcina, astfel incat trebuie atentie sporita in folosirea ei, o simpla siguranta nu va proteja tranzistorii de forta. Intrebare: Cei 300W reprezinta puterea inscrisa pe transformator sau sunt evaluati personal? daca sunt aproximati atunci pe ce te-ai bazat? Link spre comentariu
myhay1208 Postat Octombrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Cei 300w sunt evaluati personal pe baza dimensiunilor trafului cu formula S*S=P. Sectiunea este de aproximativ 18cm.Ideea e ca nu am calculat exact puterea ci am aproximat-o spre o valoare mai mica. In orice caz eu doresc sa obtin 48V la 5A, deci 240W, ceea ce consider ca este destul de ok pentru a nu solicita traful. Ideea mea e sa am o schema de baza cat mai stabila posibil.Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Atunci nu este tocmai corect, atat pentru ca in acea formula se mai introduce si o constanta "K" fapt care scade puterea maxim posibila de la miez, dar si pentru ca se prea poate ca traful sa nu fie bobinat pentru maximul de putere disponibila la miezul magnetic. Modul corect de aproximare a puterii este sa verifici diametrul sarmei din cele 2 secundare, masoara-le cu un subler/micrometru si daca nu stii sa apreciezi curentul suportat de un conductor in functie de diametru atunci posteaza dimesniunile aici si iti pot indica eu. Link spre comentariu
myhay1208 Postat Octombrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Din pacate tocmai de asta am aproximat utilizand acea formula pentru ca nu am cum sa masor dimensiunile conductorului...Nu dispun nici de micrometru nici de subler...Crezi ca pierderile sunt atat de mari incat nu imi poate asigura cei 240w necesari?Ms! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Pai daca infasurarile nu sunt dimensionate pentru acesti minim 5A atunci pe langa faptul ca tensiunea in sarcina poate scadea destul de mult si atunci stabilizatorul nu mai lucreaza eficient mai intervine si problema incalzirii trafului, tocmai de aceea traful preferabil trebuie sa aiba infasurarile dimensionate pentru minim 5A, preferabil mai mult, situatie in care diametrul conductorului in secundare ar trebui sa fie de minim 1,5mm, poti aprecia daca este ok prin compararea sarmei din secundar cu un conductor stiut ca are 1,5mm, din cele de instalatii electrice spre exemplu, unele au inscriptionat pe izolatie dimensiunea conductorului. mai poti folosi spre exemplu un burghiu care stii ca are 1,5mm pentru comparatie, in fine posibilitati ar fi. PS: O alta varianta de aproximare a puterii este testarea trafului pe o sarcina rezistiva, poti verifica doar cate 1 din iesiri pentru ca rezistenta de putere sa aiba o valoare mai mica in Ohm, si pentru 5A la 20V ai nevoie de o rezistenta de 4 Ohm, puterea ei trebuie sa fie de minim 100W, te poti folosi de o rezistenta din aia de resou ( nichelina ), tai un segment din ea care sa aibe masurat 4 Ohm apoi o conectezi pe una din iesirile de 20Vca ale trafului si conectezi la bornele ei si multimetrul setat pe masurare Vca, apoi alimentezi traful si vezi ce tensiune ai pe acea iesire cu sarcina de 5A conectata, repeti testul si cu cealalta iesire postezi rezultatul aici, apoi ne putem apuca de o schema. Link spre comentariu
myhay1208 Postat Octombrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Ok, La comparatia cu un astfel de conductor ma gandeam si eu. Nu il am langa mine sa fac comparatia dar grosimea lui e cel putin de 1. Spun asta pentru ca tocmai ce am tras acum cateva zile un cablu de 2x0.75 pentru un bec economic si ma uitam la el ca e destul de subtirel.Nu pot ajunge sa verific traful mai devreme de vineri seara...Dar totusi zic sa incepem pe ideea ca acel conductor are grosimea de 1mm. Din ce am gasit eu pe net asta ar presupune ca dispun de un curent de 3A.Ar fi o putere de 144w de care dispun. E o idee sa incepem schema dimensionata pe puterea asta. Ce parere ai? Multumesc pentru raspunsurile prompte de pana acum! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Ok de acord, schema oricum nu se modifica fie ca traful poate fie ca nu, cei 5A, astfel incat iata o varianta simpla: Nu ai nevoie de placa pentru ea, intreg montajul se poate face in aer, ambii tranzistori montati pe radiator si celelalte componente conectate de pinii lor ( evident ca este doar o sugestie, daca vrei il poti face pe o placa fie ea si de test din aia gaurita, alegerea iti apartine ), de mentionat ar fi faptul ca D1 poate fi compus din 2 zennere inseriate care impreuna sa insumeze 49-50V, puterea zennerelor folosite trebuie sa fie de minim 1W, poti testa mai multe variante de diode pana obtii la iesire tensiunea dorita, spre exemplu un zenner de 47V inseriat cu unul de 2V7, optiuni sunt destule. Link spre comentariu
stefan_k Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 N-am stat sa citesc tot, dar dintr-un traf de 300W/40V nu vei obtine in veci 48V/5A stabilizat." Dupa redresare am undeva la aproximativ 56v DC " - cu o precizare: in gol.In sarcina ai mai putin, mult mai putin.S-a zis cred ca de zeci de ori, daca nu de sute de ori: nu aveti cum sa fentati legile fizicii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum