Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AV1000

Postări Recomandate

• Răspunsuri 330
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

iau radiatorul acesta http://www.psc-audio.ro/catalog/product ... 138f59d0a9 si fac tunel de racire intre cele doua module ale mele si vreau o schema sa moderez turatia ventilatoarelor in functie de temperatura radiatoarelor poate ma ajutati si cu o schema si un pcb ventilator vreau sa pun un ventilator turbina http://www.tehnoelectric.ro/home.html?p ... gory_id=64 ce parere aveti sau cum as putea sa fac

astept raspuns

Link spre comentariu

dupa cum spuneam intr-o postare anterioara ....daca transsitori de pe o ramura de tensiune se deschid si dau drumu la toti volti de pe ramura de tensiune in difuzor, transistori blocati primesc tensiune inversta cat ii tensiunea din ramura in ramura si, daca tensiunea inversa maxima suportata de transistori e mai mica decat tensiunea de alimentare din ramura in ramura a etajului final e o problema ....(un amplif cu +- 65 V are tensiunea din ramura in ramura de 130 v deci finali tre sa aiba tensiunea minima de lucru de peste 130 V ...preferabil 130V sa fie 70% din tensiunea lor )sugerez ca cei care folosesc mai mult de +/- 100 V sa caute alti finali decat irfp 240 /9240 ..... eu m-am gandit la :irfp15n60 ca echivalent la irfp 240 si ixth11p50 ca echivalent la irfp 9240 ...au cam 300 W disipatie bucata 600 V respectiv 500 V .... deci putem urca tensiunea de pe ramura ...valabil pentru nebuni ...la +/- 250 V ...binenteles daca si restu schemei e conceput pentru asta ...si cu mici calcule se poate determina cati finali trebe pentru o anumita putere pe un etaj final ...eu as sugera vreo 15 pe ramura pentru av1000 almentat la +/- 110 V ...eu si prefinali i-as pune tot dinastia ...irfp15n60/xth11p50ca sa pot merge cu alimentarea si la mai multi volti ...si asa vad ca usor usor nr de transistoare pe etaj stereo tinde spre 100 ....urmeaza sa caut la cateva firme in tara si lume transistoarele astea ... am cablajele la av 800 facute ... o sa fac o mica probalitura si sa vedem ...revin cu rezultatu candva ...saptamanile viitoare daca le gasesc .... dar cred ca tre sa mearga ...chiar daca au mici diferente ... de aia exista reactie negativa ...

Link spre comentariu

va mai dau spre analizare o schema putintel cam turbata ...am inteles cam cum vine ..dar nu tot ...mai analizati-o si voi ...poate va da o idee pentru AV1000 ...protectii sau stiu eu ....etaje de intrare .... e de la un Altair MF24 ....1190 W /4 ohm ....Vedeti ce trucuri au facut astia si poate va vine vreo idee .....

Link spre comentariu

sugerez ca cei care folosesc mai mult de +/- 100 V sa caute alti finali decat irfp 240 /9240 .....

eu m-am gandit la :irfp15n60 ca echivalent la irfp 240 si ixth11p50 ca echivalent la irfp 9240 ...au cam 300 W disipatie bucata 600 V respectiv 500 V .... deci putem urca tensiunea de pe ramura ...valabil pentru nebuni ...la +/- 250 V ...binenteles daca si restu schemei e conceput pentru asta ...si cu mici calcule se poate determina cati finali trebe pentru o anumita putere pe un etaj final ...eu as sugera vreo 15 pe ramura pentru av1000 almentat la +/- 110 V ...eu si prefinali i-as pune tot dinastia ...irfp15n60/xth11p50

ca sa pot merge cu alimentarea si la mai multi volti ...si asa vad ca usor usor nr de transistoare pe etaj stereo tinde spre 100 ....

Total eronat!

SOA tranzistorilor unde o lasi?

Asa si la amplifurile clasa AB cu bipolare am putea pune tranzistori la 500Vce-Cb si 10-20A curent de colector, le-am alimenta cu +/- 230Vcc dupa spusele tale, presupunind ca "restul montajului ar tine"...

Ar face un mare POC!

Acele P-Mos de care zici, cu ai lor 0.9ohm DS s-ar incinge de i-ar lua dracu!

Si atentie si la capacitatea G-S de 4,7nf, daca ai pus 10 jonctiuni in paralel, ai deja 47nf!!!

Sint niste chestii care se calculeaza, nu asa gata aruncam roaba de tranzistori pe radiator, si merge...

Va mai dura pina cind tehnologia va reusi sa faca jonctiuni Mof-Fet complementare cu caracteristici asemanatoare.

Va aduceti aminte de criza de PNP-uri de putere din trecut?

Cind NPN-urile tronau ca numar si versiuni, iar PNP-uri erau doar 2N2955 si inca citeva, foarte greu de procurat?

Link spre comentariu

"Acele P-Mos de care zici, cu ai lor 0.9ohm DS s-ar incinge de i-ar lua dracu!" ....cine are ochi sa vada scrie in biblie .... "IXTH11P50 -500 V -11 A 0.75 Ω" , IRFP9240-rDS(ON) = 0.500Ω ....... e o diferenta ...intradevar s-ar incinge un pic mai mult dar nu vad unde e problema ...(se dimensioneaza un radiator pe masura si se mai ia o toleranta de 25 % ca doar este aluminiu si aer in admosfera care sa ventileze radiatoru) ...... iar la cel care te-ai uitat tu e 10P50 ....dar eu nu de ala am vorbit ... dar tu ai citat primul lucru care l-ai vazut ... si ti s-a parut interesant sa il citezi ....si sa mi-l arunci in fata IRFP9240 -Input Capacitance CISS VDS = -25V, VGS = 0V, f = 1MHz - 1400pF IXTH11P50-Input Capacitance Ciss VGS = 0 V, VDS = -25 V, f = 1 MHz 4700 pF e o diferenta ....destul de mare ... dar cum cu prefinali aia poate sa mearga atat cu 4 irfp uri 9240 cat si cu 10 ...sau mai multe ....ceea ce e logic ca au si ei o putere si asa reusesc sa varieze tensiunea in grila feturilor ...apropo determina-mi ce curent ar absorbi un grup de10 condensatoare de 1,4 nF la 20 khz si 100 V ...... si ai sa vezi cat din curentu nominal al trasistoarelor prefinale e absorbit in folosul comandari transistoarelor finale intradevar o parte din afirmatiile tale sunt adevarate ..... "Si atentie si la capacitatea G-S de 4,7nf, daca ai pus 10 jonctiuni in paralel, ai deja 47nf!!!Sint niste chestii care se calculeaza, nu asa gata aruncam roaba de tranzistori pe radiator, si merge...Va mai dura pina cind tehnologia va reusi sa faca jonctiuni Mof-Fet complementare cu caracteristici asemanatoare."astea sunt perfect adevarate ...nu contest ...si dupa calculele mele irf 9610 (610)ar fi cam solicitate cu sarcina DS o capacitate a grilelor de 47 nf la 20 khz si 100 V .... dar tot ar mai incape .(puse pe radiatoru mare).. calculeaza si tu sa te convingi ..vezi cati ohm are impedanta o capacitate de 14 nf si una de 47 nf la 20 khz si apoi imparte 100 V la impedanta sa vezi cati amperi ai si compara rezultatul cu curentul suportat de transistori ...nu te mai grabi sa jignesti ...calculeaza-ti fiecare vorba ..cu totii gresim ....iar eu in postare am vorbit de teste si nu de un rezultat final testelor .... "urmeaza sa caut la cateva firme in tara si lume transistoarele astea ... am cablajele la av 800 facute ... o sa fac o mica probalitura si sa vedem ...revin cu rezultatu candva ...saptamanile viitoare daca le gasesc .... dar cred ca tre sa mearga ...chiar daca au mici diferente ... de aia exista reactie negativa ..." ....succes ... asteptam transistoare cu 250 V sau 300V canal p cu parametri buni (Rds on,Cap GS ..etc) pentru audio de putere ... daca ai sugestii spunele ...ixth u ala era doar o sugestie ... Ramas bun ....

Link spre comentariu

Nu am cautat sa jignesc cu nimic.

Insa multi zic ca gata pui mai multi finali, maresti alimentarea si totul e ok...

In primul rind, mare atentie , la toata seria de AV-uri, este acea greseala de proiectare, orice amplificator cu mosfet in finali tre sa aibe 2 tensiuni de alimentare una de forta de +/- xx volti, si alta de comanda amperaj mic(1A) cu inca 10V in plus pe fieacare ramura fata de alimentarea de forta, pt ca un mosfet de deschide complet la 10-12V ingtre G si S.

Nu m-am uitat la mosfeti P+N, pt ca nu intentionez sa fac vreodata asa ceva, insa daca vrei 8-9 perechi de SFH9154 si SFH954, da un PM, le am si nu le folosesc.

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... FH9154.pdf

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... SFH154.pdf

Link spre comentariu

Domnule Ion Zugravu cu domiciliu in Luna, Leco a spus clar: alimentarea pe partea de semnal mic trebuie facuta cu o tensiune ceva mai mare deoarece mosfetii au nevoie cam de 10V grila sursa ca sa se deschida. Daca alimentezi cu tensiune comuna nu o sa te poti apropia prea mult.Hai sa zicem ca din felul in care e alimentat etajul de comanda (diodele+RC) in condensatorii de decuplare ramane ceva tensiune in plus fata de tensiunea pe partea de forta si mai castigi cativa V.Cel mai sanatos e sa renunti la diodele alea si in locul lor alimentezi direct din niste infasurari de 10V, inseriate cu infasurarile principale din secundar. Ce iese din ele redresezi si filtrezi separat, eventual ii tragi si o stabilizare. Totodata sa nu uiti sa pui 2 diode zener cap in cap intre grila si sursa mosfetilor, sa nu cumva sa ii strapungi de la tensiunea de comanda prea mare.Mai sunt si alte aspecte de luat in calcul: comutarea rapida a mosfeturilor, protectie la scurt, egalizarea slew-rate-ului negativ si pozitiv. Lucrurile astea conteaza cand faci un amplif care poate ajunge sa functioneze la fr mari, saturat bine de tot la iesire fara sa aiba probleme cu finali care crapa din cauza conductiei simultane sua alte povesti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări