Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum schimb referinta la un semnal ?

Postări Recomandate

Nu e nevoie de medie adaptiva pentru prag. Media adaptiva chiar si cu "a" cat mai mic tinzand spre zero sau cu Fcut <<< 1 Hz pentru FTJM , nu este o metoda buna pentru ca demodularea nu se adapteaza favorabil unei demodulari fara zgomot ( oscilatii parazite ) la tranzitii lente. Daca de exemplu 0 logic dureaza 30 minute, media adaptiva de la FTJM ajunge la riplurile de la nivelul de 0 logic si incepe sa decodifice riplurile si astfel se ajunge la zgomot ( oscilatii parazite ).

Alta problema este ca media adaptiva de la FTJM determina un prag variabil incorect sau descentrat.

Pragul de comparatie trebuie sa fie un prag fix si nu obtinut prin FTJM.

Pragul de comparatie fix pentru comparatorul software este chiar valoarea obtinuta pentru prag cu FTJM atunci cand la intrare in placa este introdusa purtatoarea adica frecventa centrala a canalului.

Adica pragul fix de comparare este chiar pragul centrat pe frecventa purtatoare a canalului.

Astfel se reduc si numarul de instructiuni executate de dsp si se reduce si spatiul de memorie folosit prin eliminarea FTJM si a conversiilor de tipuri de date ( fractional <-> float ).

Cat despre extragerea bitilor de date nu este o problema. Bitii de date sunt cititi de catre placa electronica de decodificare coduri la jumatatea intervalului de timp al fiecarui bit.

Graficul de mai jos nu s-ar fi putut obtine cu pragul variabil calculat cu un FTJM. Pe durata mare a "1" logic media variabila ar fi ajuns ori la ripluri ori undeva mai departe de media centrala, iar in momentul aparitiei semnalului util ar fi avut inertie foarte mare la revenirea pe media centrala. Oricum cea mai mare problema cu medie variabila este neimunitatea la acele ripluri pe centrul carora ar ajunge media adaptiva la tranzitii foarte lente de ordinul orelor.

:dffe

post-181251-0-86712600-1487877284_thumb.png

Editat de mircang9
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 109
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e nevoie de medie adaptiva pentru prag. [...]Pragul de comparatie trebuie sa fie un prag fix [...]Adica pragul fix de comparare este chiar pragul centrat pe frecventa purtatoare [...]

Hi, hi! Astept cu interes rezultatele functionarii in conditii de trafic real. :) Nu uita de variatiile de nivel, de rsz la intrarea demodulatorului, de tolerantele componentelor, de fuga in temperatura, de distorsiunile timpului de intarziere de grup de pe canal si alte dulceturi de genul asta.

Bafta!

Link spre comentariu

Multumesc Cirip,

Sper ca voi savura cu placere dulceturile alea de pe linie.

Oricum cred ca cea mai iportanta chestie in functionarea in conditii de trafic real este sincronizarea suficient de buna pe primul bit din secventa de cod. Oricum pentru sincronizare la receptie voi folosi secvente de biti de sincronizare a receptiei. Ma refer evident la sincronizare software.

:dffe

Editat de mircang9
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut Cirip,

Mai repede mai incet si sigur ma apropii de dulceturile de pe linia telefonica. Mai am de proiectat cablajul la receptor. Apoi cumparare piese, executie cablaj, lipire si apoi programare dsPIC-uri si apoi savurare dulceturi. Abia astept ! :reytre

Editat de mircang9
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut Cirip,

Revin dupa doi ani. Am incercat sa fac demodulare FSK cu dsPIC33FJ256GP506 de pe placa de dezvoltare dsPIC Starter Kit la 8 kHz pentru canal 1 ( F0 = 390 Hz, F1 = 450 Hz ) si tactul de 50 Hz il demoduleaza insa daca in tact inserez cate doi de unu logic adica 11 ( durata unui bit e de 20 ms pentru o viteza de 50 bps ) apar acele oscilatii parazite chiar daca am introdus un trigger schmidt software adica am lucra cu doua praguri de comparare in jurul mediei obtinute cu un FTJ de tip FIR cu 5Hz frecventa de taiere pentru a avea o frecventa de taiere reala de 50 Hz. Am lucrat cu 256 coeficienti. 

Am reusit sa demodulez tactul sau clockul de 50 Hz si pentru canal 20 ( F0 = 2670 Hz, F1 = 2730 Hz ) insa cu delay = 7 in loc de delay = 1 = 8000/4/F1 = 8000/4/2730. La canal 1 am avut un delay = 4 = Fs/4/F1 = 8000/4/450. In Matlab la simulari am reusit cu succes demodularea numai ca acolo nu am zgomot de cuantizare si in plus la FTB  de tip FIR am mai multi coeficienti. La FTJ in Matlab am folosit filtru cu medie alunecatoare. Am folosit pentru FTJ  in loc de FIR filtrul cu medie alunecatoare din Matlab si a functionat si in dsPIC. Cu toate astea, cum am mai spus,  nu am putut scapa de acele oscilatii parazite la demodulare decat la demodularea clockului de 50 Hz. 

Am abandonat metoda cu FIR FTB + semn + inmultirea esantioanelor cu cele anterioare corespunzatoare unui indice i-delay + FTJ + comparare cu trigger schmidt + redare la output compare PWM cu rata de redare a esantioanelor la 8 kHz. 

Am apelat la metoda de conversie din modulare FSK in modulare ASK si apoi demodulare cu comparare cu trigger schmidt. Pasii sunt urmatorii:

- convertor analog-digital cu Fesantionare = 8 kHz
        - filtru FIR trece banda centrat pe frecventa pentru 1 logic adica 450 Hz pentru FTB si transformare din FSK in
          ASK 
        - redresor software prin inmultire cu (-1) a esantioanelor negative
        - filtru FIR trece jos cu frecventa de taiere reala undeva cred pe la 50 Hz si in calcule la 1 Hz. 
        - comparator software cu doua praguri adica un trigger Schmidt
        - pwm la 8 kHz. 

Cu acest model de demoduator am obtinut rezultate bune si promitatoare cu eventuale probleme datorita variatiilor de amplitudine pe linie. Insa acele variatii de amplitudine ma astept sa fie mici. Am reusit filtrarea FTB si demodularea si scoaterea semnalului demodulat pe un pin de iesire digital pe acelasi dsPIC33FJ256GP506 de pe placa de dezvoltare. 

Ar mai ramane varianta cu demodulare prin masurare perioade. Ar mai fi demodulare prin observarea deviatiei de faza daca nu ma insel dupa ce am mai citit despre tehnici de demodulare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări