Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Wattmetru digital montabil in spatele prizei.


Vizitator TheAngel

Postări Recomandate

Vizitator TheAngel

Salut.M-ar interesa si pe mine o schema, chiar si cineva care sa o poata realiza, cu un wattmetru digital, adica, sa transmita un semnal catre un microcontroller, in functie de puterea activa consumata pe retea. Acest wattmetru vre-au sa-l pot monta intr-un loc liber al unei prize modulare, cu alte cuvinte sa nu fie prea mare, si sa nu disipe prea multa caldura.Nu ma intereseaza foarte mult exactitatea lui. Ma intereseaza doar sa pot face diferenta daca in acea priza este un consumator mic, sau un consumator mare.In cazul in care acest lucru nu este realizabil (datorita spatiului mic unde vreau sa-l montez), as vrea macar un circuit care sa semnaleze unui microcontroler faptul ca in acea priza este un consumator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    4

  • The Stressmaker

    2

  • ALEy

    2

  • corneillus

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu ar merge cu un shunt foarte gros de la un ampermetru de exemplu, sau mai multe in paralel daca aveti consumatori de putere ridicata, si sa cititi caderea de tensiune de pe el, care va fi direct proportionala cu consumul?

Link spre comentariu

Sunt foarte gros? 500A cumva,pt o amarata de priza? :rade: Nu,pt asa ceva se foloseste un transformator de curent,care da o tensiune proportionala cu curentul consumatorului.@TheAngel -stii sa progreamezi microcontrollere? Ca practic poti conecta traful direct la microcontroller (prin convertorul analogic-digital inclus) si restul e treaba de softIese si mic si n-ai treaba cu caldura

Link spre comentariu
Vizitator TheAngel

Partea cu programarea nu e nici o problema, ma pricep. Nu ma pricep insa la calcularea uni circuit, mai ales cand apar bobine si condensatoare in el. Deasemenea nu ma pricep la bobinarea unui transformator. Poti sa-mi recomanzi de unde pot sa achizitionez un astfel de transformator care sa aiba tensiunea de iesire aplicabila unui uc? (0 - 5V)Pentru a ajunge la o putere consumata va trebuii deasemnea sa transform tensiunea de la priza la una aplicabila unui uc. Asta cum se poate obtine?Datele de intrare ar fi:- tensiunea este cea data de electrica, care poate creste, din ce am mai citit, pana pe la 240-250 V- cei mai mari consumatori din priza vor fi: masina de spalat, frigider, fier de calcat, calculator (nu toate in aceeasi priza) ... Deci lucruri casnice. Nu stiu exact ce curent pot cosuma, dar imi inchipui ca nu mai mult de 7-10 A (10 e cam mult cred)

Link spre comentariu

Nu-ti fa griji. La partea analogica ai de facut doar ceva calcule (pe baza specificatiilor pieselor + regula de 3 simple).Schema de baza:2 transformatoare: - unul de curent. Il iei de-a gata,trebuie doar sa treci firul care se duce la priza prin el (are o gaura), si el iti livreaza o tensiune proportionala cu curentul. In paralel cu iesirea ii mai pui o rezistenta de precizie (rez e in functie de tensiunea pe care o vrei).- un traf normal,prin care alimentezi uC-ul,dar totodata masori si tensiunea din secundarul lui,care e de fapt tensiunea de retea*raportul de transformareCauta pe net,ca trebuie sa fie deja proiecte de genul! Macar de inspiratie

Link spre comentariu

Pentru gestine energetica moeller are tot ce iti trebuie contorler interfata program si ai Wat-metru amper-metru, volt-metru cosfi-mertu.Soft cu tabele orare tensiune putere activa reactiva etc. alarme ,deconectare si altele (transfer date bus)Dar ca ai adus in discutie problema eu nu ma pricep la soft dar la cealalta parte sunt ok vezi vreo colaborare?Mai am o propunere ai idee de constructia unui soft pentru automate de semaforizare?Contact :Alexandru 0766459289Da pot sa iti construiesc un traductor analog digital pt diversi parametri electrici si nu numai

Link spre comentariu

O idee. Folosesti un sunt calculat la puterea minima necesara (si care sa reziste la curentul de scurtcircuit al sigurantei automate) si care comanda un optocuplor inseriat cu alt optocuplor in paralel pe un set de diode. Ideea este in felul urmator. Primul optocuplor va fi cel in paralel pe diode iar cel de al doilea va fi in paralel pe sunt. Daca se introduce in priza un consumator mic, caderea de tensiune pe diode va fi suficienta ca sa deschida primul optocuplor care indica un consumator. La depasirea puterii minime reglate pe sunt, caderea de tensiune va fi suficienta pentru activarea celui de a-l doilea optocuplor care va indica sarcina mare. Diodele sunt de minimum 10A iar ca optocuplor m-am gandit la 4N25, este suficient de accesibil (am mentionat 2 diode inseriate pentru o tensiune de 1,4-2V la limita deschiderii optocuplorului dar se poate pune o a treia inseriata pentru siguranta deschiderii optocuplorului, la ambele "celule").Se poate dezvolta ideea daca exista interes.

post-4075-139829501343_thumb.jpg

Link spre comentariu

Asta da solutie simpla :da

Da este simpla dar colegul a dorit un Wat-metru (adica curent tensiune cu sau fara cos de fi) se pare ca sa ales cu un amper-metru ce masoara curent continu. sau un contact functie de curentul ce strabate circuitul .Este probabil OK dar nu este un wat-metru. nici cc nici ca.
Link spre comentariu

Da,dar tu nu ai citit cerinta initiala pana la capat :nebun:

Ma intereseaza doar sa pot face diferenta daca in acea priza este un consumator mic, sau un consumator mare.

Schema de mai sus masoara cc? Pai da consumatorii de ca consuma mai mult pe o alternanta decat pe cealalta?

Si se scrie "s-a ales"

Link spre comentariu

Exista solutii simple si solutii complicate. Aceasta solutie este simpla si usor de inteles. Solutia complicata necesita un microcontroler cu doua ADC-uri sau un integrat specializat de wattmetru pentru masurarea puterii urmat de comparatoare. S-a cerut diferentierea celor doua tipuri de consumatori iar notatia "priza" inseamna 230V (220V), 50Hz, curent alternativ.

@ALEy: faptul ca am ales comanda celui de al doilea comparator pe cealalta semialternanta are doua explicatii. Prima este ca nu am vrut sa introduc diferente de voltaj intre semialternante din cauza caderii de tensiune pe diode, amplificatoarele audio cu transformator reactioneaza la acest lucru. Asa ca, indiferent de sarcina, caderea de tensiune pe montaj nu poate depasi caderea de tensiune pe trei diode (sau patru daca se aleg trei diode in serie la optocuplor). A doua explicatie este ca majoritatea aparatelor electrice alimentate la retea au consumul egal pe ambele alternate si exista extrem de putine aparate alimentate cu redresare directa. Un aparat electrocasnic care foloseste redresarea directa este un uscator de par setat pe functionare pe prima treapta (din doua), la putere injumatatita cu o dioda redresoare. Simplist, atata timp cat exista aceeasi cadere de tensiune pe ambele alternante nu e neaparat necesar a se folosi aceeasi semialternanta pentru detectia ambelor situatii. Se mai pot face 4 comparatoare (optocuploare, de fapt doua montaje ca mai sus legate in opozitie) care sa asigure detectia identica pe ambele semialternante. Aceasta schema se poate imbunatati pe parcurs pentru reducerea numarului de componente.

Calculul montajului e simplu. Prima rezistenta a optocuplorului se calculeaza astfel ca, la caderea de tensiune, la amperaj maxim, pe diode sa existe un curent prin optocuplor, recomandat, de 10mA. A doua rezistenta, de la al doilea optocuplor se calculeaza la fel, in functie de cadera de tensiune pe diode. Aici suntul se calculeaza astfel ca, la amperajul minim de detectie al consumatorului mai mare, sa se ajunga la tensiunea de deschidere a diodelor. Asa se reduce puterea degajata de sunt plus ca se limiteaza si curentul prin optocuplor la o valoare acceptabila.

Cerinta este ca iesirea optocuploarelor (in special cel cu sunt, Opto 2) sa fie cuplate la un comparator cu prag pentru a avea limite fixe de comparatie.

Un wattmetru simplu este acesta (Eng): http://electronicdesign.com/article/tes ... tmeter6411 si poza aici http://www.electronicdesign.com/files/2 ... ure_01.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări