rus_dorin Postat Septembrie 30, 2012 Partajează Postat Septembrie 30, 2012 Buna tuturor. Am o placa de dezvoltare cu PIC-uri, aceasta mi-a venit cu diferite aplicatii printre care si una cu covertoare. Aplicatia consta in conversia unei tensiuni reglabile de la 0 la 5 V afisata pe un LCD 2x16. Ce doresc eu sa fac este sa extind aplicatia si sa convertesc tensiuni si mai mari, de ordinul zecilor sau sutelor de volti(ex tensiunea de la priza). Intrebarea mea este cum fac asta? Ms. Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 30, 2012 Partajează Postat Septembrie 30, 2012 Prin "conversie" intelegi masurarea si afisarea digitala pe LCD a unei tensiuni continue (in domeniul 0...5V probabil)? Si doresti extinderea domeniului de masura astfel ca sa masori inclusiv tensiunea retelei? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 30, 2012 Partajează Postat Septembrie 30, 2012 sa convertesc tensiuni si mai mari, de ordinul zecilor sau sutelor de volti(ex tensiunea de la priza). Intrebarea mea este cum fac asta? Ms.Divizezi tensiunea aia mare in asa fel incat sa o aduci in domeniul de masura al ADCului. De exemplu, ca sa aduci o tensiune din domeniul 0-300V in domeniul 0-5V, trebuie sa faci o divizare rezistiva cu 300/5=60. Apoi in soft inmultesti la loc cu 60 valoarea tensiunii citite si afisezi pe LCD. Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 1, 2012 Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Iar pentru tensiuni alternative (cum este cea de la priza), pe langa divizare mai trebuie in plus o redresare. Aceasta poate fi facuta simplu cu diode, dar se introduc erori importante in domeniul tensiunilor mici, sau cu un amplificator operational (redresor de precizie).De fapt doresti sa construiesti un instrument digital de masura a tensiunilor continue si alternative (voltmetru) si scheme pot fi gasite la instrumentele de masura.Daca-l vrei pentru utilizare practica, totusi iti recomand cumpararea unui multimetru gata facut. La un minim de 20 lei ofera destule functii si domenii de masura, este gata etalonat, bine izolat electric si de dimensiuni mici.Scapi si de problema procurarii unor rezistente cu valori foarte exacte, greu de gasit in comert. Link spre comentariu
rus_dorin Postat Octombrie 5, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2012 Ms pentru raspunsuri. Daca am de expemplu o tensiune maxima de 300 V, cu zice cirip, si presupun ca s-ar consuma un curent de 5 mA, asta inseamna ca am un R1=60k si un R2=1k cu o putere de cel putin 1.5W. sau zic ceva prostii? Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 5, 2012 Partajează Postat Octombrie 5, 2012 Socoteala e destul de corecta. Singura observatie ar fi ca pt.divizare 1/60 trebuie puse in serie rezistente de 59K si 1K. Tensiunea U se afla la bornele rezistentei 59+1=60K, iar tensiunea U/60 se afla la bornele rezistentei 1K.Consumul e mare pentru un voltmetru. Mai degraba folosesti 5900K si 100K; curentul se reduce de 100 de ori.Trebuie sa cunosti si rezistenta de intrare a convertorului, pentru ca si ea conteaza (este in paralel cu rezistenta cea mica). Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Octombrie 5, 2012 Partajează Postat Octombrie 5, 2012 Dupa divizorul rezistiv oricum va urma redresorul fara prag,facut cu AO;acesta va avea rol si de buffer,asa ca rezistenta de intrare a convertorului nu va influenta divizorul rezistiv.Multimetrele digitale obisnuite,au o rezistenta de intrare de cca 10 megaohmi,indiferent de gama de tensiuni masurata;asa ca recomandarea 5900K,plus 100k,e foarte potrivita. Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 5, 2012 Partajează Postat Octombrie 5, 2012 Problema redresarii vad ca nu prea a interesat pana acum, ramane sa se hotarasca autorul.Niste scheme de multimetre digitate cu ICL7106, pentru inspiratie in ceea ce priveste divizoarele de intrare si redresarea: Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 5, 2012 Partajează Postat Octombrie 5, 2012 nu mă pot abține să nu fiu offtopic: proastă mai e mufa aia de ”tranzistormetru”... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum