Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

osciloscop e0104


dragnea crinu

Postări Recomandate

Buna seara tuturorAm o problema cu luminozitatea.Daca modific nivelul luminozitatii spotul o ia razna iesind din ecran.Am deconectat placile de deflexie.Il pornesc ,apare spotul la centru, si cand incerc sa reduc lumina spotul se deplaseaza spre marginea ecranului, iesind din ecran. Va rog explicati-mi fenomenul si remediul. Mentionez ca toate tensiunile si componentele sunt bune . Multumiri si stima

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator electricescu

Buna seara tuturorAm o problema cu luminozitatea.Daca modific nivelul luminozitatii spotul o ia razna iesind din ecran.Am deconectat placile de deflexie.Il pornesc ,apare spotul la centru, si cand incerc sa reduc lumina spotul se deplaseaza spre marginea ecranului, iesind din ecran. Va rog explicati-mi fenomenul si remediul. Mentionez ca toate tensiunile si componentele sunt bune . Multumiri si stima

Eu am versiunea cu litera M.Şi are tot soiul de simptoame. Are probleme de contact electric.Revenind la ce ai dumneata: scrii că deşi ai deflexiile debranşate, totuşi spotul ţi se mai mişcă. Tubul mai are blindajul pe el ?
Link spre comentariu

buna seara revin cu problema osciloscopului.Am reusit sa rezolv cu luminozitatea.Ce ma intereseaza acum ar fi sa etalonez amplificatorul Y.Este cineva care sa-mi poata descrie in detaliu procedeul de etalonare? Multumesc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Etalonarea cea mai simpla se face in cc, incepand cu scala de baza. Poti sa faci asta prin comparatie cu un voltmetru numeric, dintr-o sursa ce cc reglabila, de impedanta suficient de joasa, de ex un potentiometru de cateva sute de ohm pus pe o baterie.La frecventa mare e dificil fara calibrator. Ti-ar trebui un osciloscop serios si un generator sinusoidal de minim 50MHz.Dupa etalonarea scalei de baza se face calibrarea in cc pt fiecare celula separat, apoi compensarea cu semnal dreptunghiular cu fronturi rapide, pt. fiecare celula in parte. Legatura la generator NU se face cu sonda, ci cu cablu de 50 ohm si terminator.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Buna seara, am si eu o problema cu un osciloscop avand acest indicativ.

La pornire sa auzit ca de obicei frecventa oscilatorului din sursa, dar nu s-a mai oprit dupa 4-5 sec. ca de obicei. L-am lasat asa crezand ca va intra in regimul optim de functionare, dar dupa 15-20 sec. a inceput sa iasa fum din spate, iar ulterior s-a ars siguranta din secundar cea de 1,5A care era de 2,5A. Am desfacut carcasa si am gasit arsa bobina care contine cele 2 filtre de intrare facute intr-o oala de ferita. Am masurat tranzistorul BUY si este bun, iar pe toate tensiunile de pe traf nu am scurt pe condensatoarele de filtraj, deci implicit nici in continuare. Incerc sa fac rost de o alta oala si sa rebobinez filtrul. Imi poate spune cineva ce putea provoca un consum asa mare, fara sa am scurt pe alimentari? Va multumesc.

Link spre comentariu

Dupa care schema lucrezi,ca n-am reusit sa vad pe a mea acel filtru de care intrebi?Am vazut doar traful de retea,puntea redresoare si pe urma tensiunea se aplica pe primarul trafului sursei in comutatie(prin siguranta de 1,5A sau 1,3A ca nu se vede bine).Consumul ala poate apare si daca BUY este saturat,necomandat cu impulsuri ci doar cc,insa n-as vrea sa fiu "in pielea" lui dupa o astfel de incercare.Defectul a debutat mai de mult,adica exact cand timpul cand auzeai oscilatorul s-a marit peste 1 sec(timpul tranzitoriu cand electroliticii buni se incarca). Probabil iti placea acel tiuit,si te-ai obisnuit cu el.Inainte de toate,ti-as recomanda o baie de electrolitici,o sa fii mirat in ce stare sunt, daca sunt cei originali.

Uite "hartiile "mele,atat am avut la indemana,in calculator.

post-179783-0-50835100-1447185507_thumb.jpg

post-179783-0-13316800-1447185516_thumb.jpg

Link spre comentariu
 

.... iar ulterior s-a ars siguranta din secundar cea de 1,5A care era de 2,5A. Am desfacut carcasa si am gasit arsa bobina care contine cele 2 filtre de intrare facute intr-o oala de ferita.

Siguranta de 1,3A in schema e pusa in secundar. La care "2 filtre de intrare facute intr-o oala de ferita" te referi? ca nu inteleg.... Cumva tu ii spui transformatorului(ala plin cu diode pe lateral) de pe cablajul de jos amplasat in dreptul soclului tubului "2 filtre de intrare" ? Incercuieste in poza asta, sa inteleg mai bine la ce te referi, te rog.

Link spre comentariu
dupa 15-20 sec. a inceput sa iasa fum din spate, iar ulterior s-a ars siguranta din secundar cea de 1,5A care era de 2,5A

 

Dacă este traful ars... 

 

Eu parca n-as avea dubii in privinta asta :rade:

Link spre comentariu

Kosmin, eu nu ma refer la traful chopper care este amplasat chiar unde este culotul tubului cinescop, ci ma refer la la bobinele de filtraj amplasate chiar in spate de tot sub traful de retea, langa electroliticul de 3300microfarazi. 

Am incercat sa atasez cablajul si schema, incercuind piesa in cauza, dar nu imi este permisa atasarea. La osciloscopul meu, dupa siguranta este o bobina de filtuprin care se face alimentarea cu +, iar in aceeasi oala este inca o bobina cu acelasi numar de spire care asigura alimentarea cu- sau mai bine zis MASA 

In link poza este de la E0104M, iar diodele au fost primele pe care le-am verificat, bucata cu bucata  :26

Teama mea este totusi pentru traful chopper, iar daca as avea altul sa-l inlocuiesc ar fi edificator

 

 

Link spre comentariu

Ok, eu nu am vazut acel filtru nici pe schema si nici in realitate pus dupa transformatorul de alimentare. Daca filtrul pus inaintea chopperului s-a ars... sunt mari sanse sa gasesti si chopperul ars. BUY-ul e sarma?

In schemele gasite acele filtre (mai exact 2) cu miez din ferita sunt puse in secundarul chopperului, de aceea intrebasem mai inainte de pozitia lor prin aparat.

Link spre comentariu

Kosmin, imi pare rau ca nu am posibilitatea sa postez schema si cablaju, poate atunci ar fii mai simplu. Din fericire tranzistorul este in stare f. buna, singurul afectat este acel filtru. Daca ne este permis, da-mi o adresa de mail unde sa trimit schema si cablajul.

Link spre comentariu

Am primit pozele pe email, le atasez si aici:

Posted Image Posted Image Posted Image
Da ai avut dreptate, exista un TR2 acolo. Motivul arderii lui TR2... cel mai plauzibil pentru mine ar fi: curent prea mare prin chopper+BDY55 avand factor de umplere foarte mare (sa nu spun maxim).
Dupa cum ziceam si pe email trebuie verificat ce primeste BDY55-ul in baza, eventual cu anozii diodelor D15-D20 desfacuti. (presupunand ca electroliticii au fost verificati dpdv esr si capacitate).
Link spre comentariu

Eu mai repede as banui un scurt intern in TR2(daca C-ul ala de filtraj e in toate mintile,si pe ramura aia nu mai e nimic alimentat),si restul sa fie cat de cat ok.Spun asta pt ca mai e si TR3 acolo,si in caz ca BDY era sarma,avea de suferit inclusiv el si trafo chopper.

Interesanta schema,n-am dat de ea pana acum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări