Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super Low Noise Phono Preamp

Purple

Postări Recomandate

Da se vede ca e lucru Eu unul ma bag dar nu le am cu proiectare PCB Sunt de moda veche ( trasor,smoala,benzina ) Daca nu ne ajuta nimeni cu un PCB o sa il fac pe cablaj de testAstept semnale

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 125
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• capabilu

37

• atupi

23

• hpavictor

20

• Purple

14

Ca sa fiu realist mi se pare foarte complicat de organizat un astfel de proiect, prea multe componente de imperecheat.

Si ar mai fi un aspect, pentru un etaj phono atat de avansat trebuie ca si restul lantului audio sa fie cel putin la fel de avansat incepand de la doza si terminand cu incintele acustice.

Mult mai realist mi se pare un phonostage de la Nelson Pass. Pentru versiunea 1 exista si cablaj publicat iar ptr Pearl 2 am atasat documentatia si cablajul ar fi mult mai usor de facut iar numarul componentelor de imperecheat este mult mai mic.

http://www.passdiy.com/pdf/PEARL%202.pdf (nu am putut atasat pdf-ul pentru ca e mai mare de 500kb)

Link spre comentariu

Poate ca este complicat , dar daca ar fi sa-mi construiesc un preamplificator RIAA asta ar fi singura varianta . Decat sa muncesc degeaba , mai bine investesc bani si timp intr-un " Rolls Royce " ! :da Parerea mea .

Link spre comentariu

Hai , ca nu este chiar greu ....

Apoi în dimineata ceea o fost chiar foarte greu. Am fost cu gândul la o terminatie activa care sa realizeze si bias servo.

...Decat sa muncesc degeaba , mai bine investesc bani si timp intr-un " Rolls Royce " !...

Mai lasati si bani de benzina, adica discuri ;-)
Link spre comentariu

Din variantele de preu de doza prezentate aici am ales si executat acesta:

http://users.ece.gatech.edu/mleach/pape ... rticle.pdf

Incep prin a multumi lui hpvictor pentru aceasta propunere de preu si lui atupi pentru raspunsurile la intrebarile adresate lui, ajutor nepretuit.

Piesele folosite au fost:

1. condensatori electrolitici – Panasonic FC

2. condensatori nepolarizati – WIMA FKP2, soldateii aia rosii

3. tranzistori 2SK170BL

4. tranzistori BC550C/560C – luati cate 25 de la TME, multi se imperecheaza cu beta mult sub 1%. Vorbim de imperecherea conform schemei npn-npn (beta lot-475) si respectin pnp-pnp (beta lot-515), MULT mai usor de facut decat cea npn-pnp!

5. rezistente RPM 1%

6. condensatorii pe sursa sunt de 2x6800uF/50V pe fiecare ramura

7. stabilizarea s-a facut cu perechea LM317/337.

Sursa de alimentare este una adaptata (foarte apropiata de fapt) dupa sursa lui Aleph Ono/XOno:

http://rstaudio.de/Xono/PowerSupplyRev0.pdf

cu anumite sa zicem scazaminte din partea mea.

Realizarea fizica respecta aproximativ dispunerea pieselor ca si in articolul original, am pus suplimentar cate o perla de ferita la intrare pe fiecare canal si am adaptat asternutul dupa gabaritul condensatorilor folositi de mine.

Piesele au fost procurate astfel:

- traful totoridal - 2x24V– cumparat de pe forum

- rezistentele la bucata si o parte din condensatori de pe banzaimusic

- parti mecanice, BC-uri de pe TME

- condensatori – de pe germanelectronics din Oradea, care aduce la comanda tot ce are conrad.de. Aici e avantaj ca nu am platit transportul, care de regula este din Germania cam 8-10 Euro.

- 2SK170BL – luati de pe ebay din Israel, imperecheati

Indiferent de unde am cumparat nu am asteptat mai mult de 3 saptamani pana la sosirea coletului. Suma totala este in jur de 400 lei, dar asta cuprinde piesele pentru sursa, preu si filtru rumble, asa cum e cuprins in articol. Aici nu intra carcasa cu toate ale sale si cablurile.

Dar deoarece, cum a zis trupa Colosseum, The machine demans sacrifice, cu aceasta ocazie, asa cu se intampla TOTDEAUNA, din nebagare de seama, am reusit sa ard multimetrul, DOAR 260 lei...

Iata si cateva poze cu impricinatii:

http://www.flickr.com/photos/91071299@N ... hotostream

http://www.flickr.com/photos/91071299@N ... otostream/

si iata cum vin 2SK170BL:

Totul a fost facut manual, scrierea pe cablaj cu marker permanent in 2 scrieri succesive sa nu se duca tusul la corodare. Am zis, nu sunt electronist, ci audiofil.

Bun. Sa trecem la final: sa vedem cum se aude.

Fata de preu industrial pe care-l posed, un Cambridge Audio CA-640P, sunelul este mai VIU, mai rapid, mai clar, detaliat, chiar si basul este (cum se zice) punch- power, strength, force, capacity, authority. Simti muzica cu adevarat. Nu spun ca CA-640P e slab, dar fata de un preu cu CI, acesta cu tranzistori ( deosebiti as zice), este ceva din alta liga. Piesele ascultate pentru apreciere au fost de pe discul cu acelasi titlu al trupei Emerson Lake and Palmer:

1. Tank – o piesa cu solo de baterie

2. Lucky man - o piesa cu chitara acustica si voce.

Practic avem ce ne trebuie pentru a emite o parere de prima mana a ... urechii.

Personal consider ca a meritat scremerea, cheltuiala si pierderea provocata. Daca va iesi la montare macar cu acest raport semnal-zgomot pe care-l are acuma cand stau cu matzele pe masa, voi fi multumit. Consider ca acest preu poate satisface destule urechi. Preul SALAS nu este de nasul meu, deh, finetzuri..., cred ca are calitati superioare, precis are cheltuieli mai mari, altfel nu ar fi asa de laudat pe diyaudio, dar tot lantul acustic ar trebui sa aiba aceeasi calitate, ma indoiesc ca e asa la majoritatea celor care l-au facut.

Sistemul meu e compus din amplificator HK-680, incinte ProAc clone si pick-up Dual CS-626 cu doza originala si cred ca in acest moment toate de imbuc(ur)a unele cu altele. Voi incerca si pe Micro Seiki DD-1 cu o doza mai muzicala, Shure M97XE.

Le doresc tuturor, indifefent ce montaje fac, Spor La Treaba si...incredere.

Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare!Piese de buna calitate, lucrat ingrijit si planificat iar daca mai si "doineste" pe placul tau asta e tot ce trebuie.Am o propunere: pune-l in cutie si poate pana atunci refac si eu cablajul Salasului meu (ca sunt multe improvizatii in cutie acum) si facem un schimb de experienta, eu iti trimit Salasul si tu imi trimiti Leach-ul si vedem cum ne place :)PS. cei de pe diyaudio care au facut Salasul Simplistic au niste lanturi audio mortale.

Link spre comentariu

Multumesc. In acest moment, acest copil abia nascut mai trebuie sa invete sa...umble. Apoi ii punem si haine Elna, daca e copil cuminte... Am cumparat maximum posibil de calitate la cel mai mic pret prin achizitie din cat mai putine surse. Nu am incercat Anglia - hificollective sau asemanatoate....

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Stie cineva cum se poate regla acest DC servo pentru ca l-am facut am pus potentiometrul in pozitie mediana si am inceput masuratorile cu voltmetrulNu exista nici o schimbare semnificativa la masuratori doar putin la sunet se accentueaza inaltele abia sesizabil

post-33007-1398295470_thumb.png

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cu o doza de 1kohm conectata direct la intrare (fara condensator) tensiunea de iesire se va modifica cu max +-110mV. Asta daca trebuie corectata numai tensiunea de offset.Ce tensiune aveti la iesire? Pentru masuratori puteti înlocui doza cu un rezistor de valoare egala cu rezistenta în c.c. a dozei (Rdc).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări