Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Super Low Noise Phono Preamp


Purple

Postări Recomandate

Scopul meu declarat este ca sa construiesc, ca si nespecialist, un preamplificator de doza MM de buna calitate, pe tranzistori, la un pret acceptabil si o complexitate pe masura unui audiofil mai degraba, decat a unui electronist profesionist. Desi este foarte tentant un preu de doza cu circuite integrate, totusi, din ratiuni de calitate (macar putin superioara), as dori sa fac montajul de mai jos, denumit Super Low Noise Phono Preamp care este relativ simplu ca si conceptie, si are si cablajul desenat:

http://audiocircuit.blogspot.ro/2012/06 ... reamp.html

O discutie pe aceasta tema se gaseste aici:

http://www.diyaudio.com/forums/analogue ... -riaa.html

De fapt este asemanator cu etajul de intrare al preamplificatorul Rotel rhq10 de mai jos:

http://www.vinylengine.com/library/rotel/rhq10.shtml

si prezentat nu demult aici:

viewtopic.php?f=35&t=129001&p=1111030#p1111030

in varianta completa.

Desi nu tin ca orbul de bota la acest montaj, fiind deschis si la alte scheme, as dori sa va spuneti parerea despre el. Sa fac in schimb prima parte din preul Rotel? Eventual alte sugestii...

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 125
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • capabilu

    37

  • atupi

    23

  • hpavictor

    20

  • Purple

    14

Este doar cu putin mai bun decat un preamplificator bine facut cu NE5534 ... Degeaba este facut cu PCB suport teflon daca are cutie metalica turnata din duraluminiu ??? si doua trafo cu tole E+I , cu o sursa de 2 bani...cu toate " astea " cred ca radiaza brum de retea exact ca si hidrocentrala Portile de Fier 1+2 .Parametrii declarati sunt foarte entuziasti fata de posibilitatile reale ale schemei ...in sfarsit , parerea mea este ca vi se ofera o realizare " la pachet " doar pentru cei ce doresc sa evolueze de la preamplificatorul simplu cu doi tranzistori la ceva putin mai bun . Afara-i vopsit gardul , inauntru-i leopardul .Francezii au talent . Pe bani .

Link spre comentariu

O sursa de inspiratie poate fi Hafler SE100;are si preamplificator de doza magnetica si preamplificator cu posibilitatea de a conecta/deconecta corectia de ton,reactia negativa e cat trebuie,nu are etaje in clasa AB in lantul de amplificare,etc.E simpla, cu performante reale, "all j-fet";sunt si unele j-fet care se gasesc mai greu.

Link spre comentariu

Felicitari pentru experienta audio avuta ! Daca nu stiai , afla ca este o schema submediocra ...exista alte scheme , mai performante , care permit acordul impedantei de intrare in functie de caracteristicile dozei folosite , pentru un transfer cat mai bun al semnalului de la doza la etajul de intrare al preamplificatorului , folosesc doar retele pasive de corectie a caracteristicii RIAA si etaje de amplificare cu calitati deosebite in special in privinta raportului semnal/zgomot , al dinamicii dar si surse uneori mai complicate decat preamplificatorul propriu zis .Iti recomand sa experimentezi si scheme mai evoluate , este incredibil cat de mult se va schimba in bine perceptia sunetelor inregistrate pe vinil .

Link spre comentariu

Cu riscul de a mi se taia avantul revolutionar, totusi arat si urmatorul montaj:

http://www.renardson-audio.com/phono2.html

Tranzistorul de intrare se poate inlocui cu 2SK170, mai usor de gasit.

Alte observatii:

- autorul a spus din start ca nu tine la frumushatza, deci se poate redesena cablajul cu pot. multitura, CI dual OPA2134 de exemplu, folosirea de condensatori stiro sau cu mica in loc de ceramici, condensatorul de iesire din primul etaj sa fie asta: http://www.banzaimusic.com/Mundorf-MCap-250-2-2uF.html si alte "ghidushii" ca sa sune mai bine, sursa poate fi cu LM 317/337 sau 7815/7915, etc. Siteul de mai sus ofera cred toate piesele la tariful de 8 Euro transportul.

Din punctul meu de vedere si in baza celor spuse de mine mai sus, este un candidat la executare (sau executie, ma rog), ca oricum ceva va fi executat. :ras:

Realizarea unui preu cu CI este o etapa folositoare in experimentele unui electronist amator dupa parerea mea. Si cum domeniul audio este ca nisipurile miscatoare care te tot trag in jos, tot facem pana (cica) ne multumim urechile.

Link spre comentariu

Am renuntat la clona Rotel, deoarece eu-noi ca amator(i) nu putem imperechea vorba cuiva 2 galeti de tranzistori ca sa scoatem un aparat de asemena performanta. Daca cineva are "scule" e foarte binevenit sa-l faca si chiar ne-am bucura!

Link spre comentariu

Am renuntat la clona Rotel, deoarece eu-noi ca amator(i) nu putem imperechea vorba cuiva 2 galeti de tranzistori ca sa scoatem un aparat de asemena performanta. Daca cineva are "scule" e foarte binevenit sa-l faca si chiar ne-am bucura!

Atunci ce facem renuntam asa usor ? sau incercam ceva mai accesibil de construit in regim de amator ?
Link spre comentariu

Din schemele cu tranzistori de calitate si realizabile la nivel de amator (putine) pe care le ofera netul am incercat sa postez cateva ca, mai apoi, fiecare sa realizeze acea schema pe care considera ca poate sa o faca. Iata si alte realizari:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/in ... 2012-04-18

http://www.audiostereo.pl/pre-gramofono ... 30368.html

http://www.audiostereo.pl/pre-gramofono ... ge__st__30

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări