Vizitator storm4it Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 buna seara.activez de ceva timp in service it, si as dori sa mi fac ( sa nu cumpar ca au niste preturi exorbitante) un senzor, care sa l pun pe placa de baza si sa mi masoare temperatura pe un afisaj digital, lcd, etc. Cand se fac operatiuni de reflow sau reballing, placa trebuie incalzita la o anumita temperatura, pt a nu da lipituri reci pe urma. si as dori, daca se poate, o schema electronica, un necesar de piese, sa mi l fac singur.daca nu se poate pe lcd, macar ar fi o idee cu niste leduri care sa se aprinda la anumite trepte de temperatura.multumesc anticipat, si astept cu nerabdare sfaturile dvs! Link spre comentariu
Vizitator storm4it Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 am uitat sa mentionez,senzorul sa reziste pana la temperaturi de maxim 200-250 grade celsius, deoarece nu toate placile au acelasi aliaj, unele necesita mai multa caldura, altele mai putina. Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 O mica precizare: senzorul propriu-zis este doar traductorul care-si modifica parametrii in functie de temperatura. Din cate inteleg ai nevoie de un senzor de dimensiuni mici, legat printr-un fir de 1-1,5 metri de un montaj care sa afiseze temperatura.Si prevad o dificultate: locul si modul in care atasezi senzorul la placa de baza, in imediata apropiere a procesorului. Ar trebui sa fie in contact strans cu aceasta (mecanic si termic), si componentele si traseele fine de acolo nu prea permit asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator storm4it Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 da, senzorul trebuie atasat langa sau sub procesorul grafic sau northbridge, sau orice alt chipset care necesita reflow.il lipesc cu banda termica autoadeziva din aluminiu.am mai vazut pe youtube ceva asemanator, exact cum mi ai descris u.Imi cer scz daca nu m am exprimat corect.Preheat -ul este la fel de important ca incalzirea de dinainte de a face gimnastica, si de aceea doresc sa pot controla temperatura, si la aceasta operatiune, si sa mai fac inca unul pt piesa incalzita , sa nu depaseasca pragul de temperatura de 250grade. Link spre comentariu
briobit Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 doar ca parte de afisare cred ca poti sa iei bucata mea de voltmetru din statia de lipit care o am in semnatura... daca vrei sa iti tina temperatura eu as face toata statia si in loc de letcon puneam senzorul tau iar la rezistenta ce folosesti tu ca sa incalzesti (parerea mea, probabil ceva cu microcontroler iese mai frumos si un lcd) Link spre comentariu
Ionut Pavel Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Cred ca cel mai ieftin iesi cu un aparat de masura chinezesc, care are inclus si un termocuplu.Le gasesti prin bazar la 30-40 LEI. Precizia e cam +- 5C si senzorul face bun contact termic (reactioneaza destul de repede la schimbari de temperatura), plus ca este destul de mic si usor de atasat pe cablaj. In alta ordine de idei, daca vrei ceva "homemade", singurele dispozitive care pot masura peste 150C sunt RTD-urile si termocuplurile. RTD-urile (termorezistente), sunt destul de greu de interfatat (sursa curent constant, amplificator, offset etc..), iar termocuplurile... cam la fel de greu (compensare, conditionare, liniarizare, amplificator destul de stabil). Circuite pentru interfatarea unui termocuplu vei gasi pe net in prostie, ceea ce pot sa iti spun din proprie experienta, cand e vorba de termocuplu, cu montaje ieftine... nu vei egala performanta nici a celui mai prost aparat chinezesc, cu RTD-urile e aceiasi treaba. Asa ca... bazarul inca ramane o solutie buna. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Nu sunt con vins ca precizia multimetrelor banale cu sonda de temperatura este tocmai stralucita, pe de alta parte de la bazar n-as mai cumpara aparatura nici de ar da-o gratis, am luat o mica teapa cu un astfel de multimetru pe care cerea 40 de lei si mi s-a parut mie ca negocierea a mers cam usor... acasa am regretat ca l-am luat, desi in principiu ar fi trebuit sa fie ok, multe din functiile prezentate erau foarte prost calibrate sau nefunctionale. Morala: dai cateva zeci de lei mai mult dar cumperi ceva de calitate de la un magazin respectat. Link spre comentariu
Vizitator storm4it Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 folosesc o statie reflow lukey.pare cam complicat, dar unul de calitate este in jur de 700ron.cu banii astia imi iau o statie de lipit IR ;)) Link spre comentariu
Ionut Pavel Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Nu sunt con vins ca precizia multimetrelor banale cu sonda de temperatura este tocmai stralucita, pe de alta parte de la bazar n-as mai cumpara aparatura nici de ar da-o gratis, am luat o mica teapa cu un astfel de multimetru pe care cerea 40 de lei si mi s-a parut mie ca negocierea a mers cam usor... acasa am regretat ca l-am luat, desi in principiu ar fi trebuit sa fie ok, multe din functiile prezentate erau foarte prost calibrate sau nefunctionale. Morala: dai cateva zeci de lei mai mult dar cumperi ceva de calitate de la un magazin respectat.Nu pot sa va contrazic in aceasta privinta. Eu incercam doar sa evidentiez argumentele pro si contra din punct de vedere al costului final.Ca sa dau un exemplu, vedeti in fisierul atasat, partea din stanga sus, ce schema a fost necesara, dupa alte multe incercari (urmatoarea ar fi fost un circuit specializat ~~60RON), pentru a obtine o precizie de +-2C absolut cu un termocuplu de tip K.Deci, tind sa cred ca un multimetru de bazar, chiar daca iti da +-10C (poate fi reglat), inca prezinta o solutie buna.SchematicA2.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Cand pui lucrurile asa ( ma refer strict la schema din atasament ) atunci as indrazni sa spun ca mai degraba ma bazez pe propriul simt tactil decat sa ma complic atat Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Nu sunt con vins ca precizia multimetrelor banale cu sonda de temperatura este tocmai stralucita, pe de alta parte de la bazar n-as mai cumpara aparatura nici de ar da-o gratis, am luat o mica teapa cu un astfel de multimetru pe care cerea 40 de lei si mi s-a parut mie ca negocierea a mers cam usor... acasa am regretat ca l-am luat, desi in principiu ar fi trebuit sa fie ok, multe din functiile prezentate erau foarte prost calibrate sau nefunctionale. Morala: dai cateva zeci de lei mai mult dar cumperi ceva de calitate de la un magazin respectat.Nu pot sa va contrazic in aceasta privinta. Eu incercam doar sa evidentiez argumentele pro si contra din punct de vedere al costului final.Ca sa dau un exemplu, vedeti in fisierul atasat, partea din stanga sus, ce schema a fost necesara, dupa alte multe incercari (urmatoarea ar fi fost un circuit specializat ~~60RON), pentru a obtine o precizie de +-2C absolut cu un termocuplu de tip K.Deci, tind sa cred ca un multimetru de bazar, chiar daca iti da +-10C (poate fi reglat), inca prezinta o solutie buna.Referitor la multimetre ieftine;de-a lungul timpului,am folosit doar asa ceva.Una peste alta,pot spune ca am fost multumit de ele.In urma cu cca un an,mi-am luat tot o chinezareie,cu autoscalare,ceva mai scumpa insa,Axiomet AX19.L-am comparat cu banalul DT9208A si n-am gasit mari diferente in ce priveste precizia.Asta valabil si pentru termometru.Si eu as merge tot pe un multimetru,mai ales avand in vedere complexitatea unui preamplificator pentru termocuplu.Apropo de schema sugerata,la iesirea IC18,sa inteleg ca se obtine o tensiune direct proportionala cu temperatura masurata?Intre zero si 250 grade C,de exemplu,ce variatie a tensiunii este la iesire?Am vazut ca integratul folosit are deriva termica redusa,tensiunea de offset mica;cat costa un OP07C ?As face termometrul,iar partea de afisare as face-o cu ICL7107. Link spre comentariu
Ionut Pavel Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Termocuplurile sunt destul de neliniare si masoara temperaturi relative.La iesirea IC 18 se obtine (V_JC - V_JR)*Gain(120) apoi este citita temperatura de la jonctiunea rece care este apoi transformata in voltaj (transformarea temperatura-voltaj pt. termocuplul K). In acest fel se poate determina tensiunea generata de jonctiunea rece si anularea efectului acesteia, apoi este efectuata transformarea directa tensiune-temperatura si aflarea temperaturii absolute la jonctiunea calda (pe scurt).Aceasta este problema cu termocuplurile. Sunt erori peste tot, si la adunarea lor iesim cu erori generale destul de mari. De aceea cititoarele de termocuplu , cat de cat precise sunt destul de scumpe. Teoretic la iesirea IC 18 se obtine intre 0 si 2.5V (nu mai tin minte plaja, parca 0-450C).Oricum daca se doreste o precizie de +-1C, iesirea se poate considera liniara. Oricum nu stiu cum veti scapa de jonctiunea rece cu ICL7107. Presupun ca ati putea aduce iesirea amplificatorului de instrumentatie in plaja 10mV/gradC apoi sa o sumati cu iesirea unui senzor LM35(pus langa jonctiunea rece).OP07 e cam 2-4 LEI. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Nu m-a preocupat pana acum functionarea unui termocuplu;traiam cu impresia ca acesta genereaza o tensiune proportionala cu temperatura.Tensiunea respectiva amplificata,era apoi afisata de un voltmetru.Se pare ca lucrurile sunt mai complicate,trebuie sa mai studiez.N-am priceput de exemplu cum se citeste temperatura de la jonctiunea rece si care e aceasta.Multumesc frumos pentru lamuriri. Link spre comentariu
Vizitator storm4it Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 multumesc frumos Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum