Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem fotovoltaic - problema

Vizitator prutix

Postări Recomandate

Vizitator prutix

Salut,

Am un sistem fotovoltaic format din:

- panou fotovoltaic - 2 buc

Număr celule fotovoltaice: 36

Putere maximă (Watt): 100W

Tensiune maximă (Volți): 17,80V

Curent maxim (Amperi): 5,62A

Tensiune mers în gol (Volți): 22,20V

Curent scurtcircuit (Amperi): 5,78A

- Regulator solar încărcare 12/24V - 10A

Model: EPRC10-ST;

Tensiune de ieșire: 12V / 24V;

Curent maxim de încărcare: 10A;

Tensiunea de încărcare: 14,4V / 28,8V;

Tensiune deconectare încărcare: 11,1V / 22,2V;

Tensiune reconectare încărcare: 12,6V / 25,2V;

Compensarea temperaturii: -30mv/℃/12V / -60mv/℃/12V;

Consum propriu: maxim 6mA;

Ieşiri pentru consumatori: 1;

- bec LED 5W - 6 buc

- baterie PB 12V 100Ah. bateria este noua, dar a stat cca 2 ani in debara.

Problema este urmatoarea:

Panoul genereaza curent ziua, incarca bateria un timp, dupa care ledul indicator pentru baterie palpaie verde, fapt pentru care bateria e full, cand vine seara, cele 6 becuri cu led se aprind automat (regulatorul se poate probrama in acest scop), dar in loc sa functioneze pana in zori, functioneaza doar cca 2 ore, dupa care ledul indicator pentru baterie devine rosu, fapt ca aceasta s-a consumat.

Care ar putea fi cauza ca becurile sa nu functioneze toata noaptea? totusi e baterie de 100Ah, iar consumul este de 30W....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ioangigi

7

• pusttiu

4

• cristian_draghiescu

2

• eugeniusro

2

bateria este noua, dar a stat cca 2 ani in debara.

Aţi măsurat de curiozitate tensiunea la bornele ei atuncicând aţi scos-o din debara ?Încercaţi mai întâi o încărcare de la un redresor corespunzător,deşi după doi ani de inactivitate aproape sigur că este completsulfatată şi deci inutilizabilă.
Link spre comentariu
Vizitator prutix

bateria este noua, dar a stat cca 2 ani in debara.

Aţi măsurat de curiozitate tensiunea la bornele ei atuncicând aţi scos-o din debara ?Încercaţi mai întâi o încărcare de la un redresor corespunzător,deşi după doi ani de inactivitate aproape sigur că este completsulfatată.
La bateria aceasta mai probam eu becuri, montaje,avea vlaga, Bateria este FIAMM fg2a007, e destul de buna, ca brand.Redresor corespunzator ce inseamna, cati V si cati A?
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Dupa cele descrise,pare a fi bateria sulfatata.Pe de alta parte,e posibil sa nu fie inarcata suficient.Aprinderea ledului verde poate semnaliza doua lucruri;ori ca tensiunea pe baterie a ajuns la 14,4V ceea ce nu e tot una cu bateria complet incarcata,deoarece ea se va incarca sub tensiunea constanta de 14,4V....ori intr-adevar se aprinde cand bateria s-a incarcat complet.Ar trebui monitorizate tensiunea pe baterie si curentul de incarcare,in momentul in care ledul verde se aprinde.Daca sunt 14,4V si curentul e de ordinul amperilor,presupunand ca exista si soarele necesar generarii curentului respectiv,inseamna ca bateria nu e complet incarcata.Daca curentul insa e foarte mic,inseamna ca bateria e complet incarcata,dar si-a pierdut din capacitate,fiind sulfatata.

Link spre comentariu
Vizitator prutix

Dupa cele descrise,pare a fi bateria sulfatata.Pe de alta parte,e posibil sa nu fie inarcata suficient.Aprinderea ledului verde poate semnaliza doua lucruri;ori ca tensiunea pe baterie a ajuns la 14,4V ceea ce nu e tot una cu bateria complet incarcata,deoarece ea se va incarca sub tensiunea constanta de 14,4V....ori intr-adevar se aprinde cand bateria s-a incarcat complet.Ar trebui monitorizate tensiunea pe baterie si curentul de incarcare,in momentul in care ledul verde se aprinde.Daca sunt 14,4V si curentul e de ordinul amperilor,presupunand ca exista si soarele necesar generarii curentului respectiv,inseamna ca bateria nu e complet incarcata.Daca curentul insa e foarte mic,inseamna ca bateria e complet incarcata,dar si-a pierdut din capacitate,fiind sulfatata.

mersi, o sa fac niste masuratori sa verific
Link spre comentariu
Vizitator ceaki

vezi ca bateria nu mai e buna. asa am patit si eu cu doua baterii mai vechi. tot asa imi palpaia ledul cum ca sunt incarcate dar ele nu se incarcau cat trebuie. mi_am luat doua baterii noi si la acestea le trebuie mai mult timp de soare pana sa palpaie ledul ceea ce inseamna ca bateriile vechi nu mai aveau capacitatea de a stoca curent la capacitate maxima. si bateria se autodescarca in timp daca nu e incarcata cam la 2_3 luni.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Urmaresc cu mare atentie acest forum si este foarte interesant. Eu sunt un pioner in energie alternativa si doresc sa aflu informatii cat ma imulte. Mi-am confectionat propriul sistem fotovoltaic, mi-am confectionat 2 panori fotovoltaice cu celule cumparate de pe ebay si trebuie sa mai fac inca 4. Forte greu am reusit sa confectionez panourile in asa fel incat sa nu am condens intre geamuri. Acum doresc sa intreb ceva. Am 2 panouri din Norvegia pe care am dat 150 euro bucata la urmatoarele specificatii tehnice Pek Power 240W, Rated Voltage(Vmpp) 30.4V, Rated curent (Impp) 7.9A, Open circuit Voltage (Voc) 37.7V, Circuit current(Isc) 8.4A, Maximum series Fuse (DC) 15A, Maximum sistem voltage 1000V, Aplication class A, Maximum load 5400 Pa. Cin epoate sa-mi traduca fisa tehnica a acestui panou, este de productie Rec 240PE EU, daca pot sa folosesc in aplicatii individuale adica pentru stocare curent in baterii, cam ce controler mi-ar trebui si daca pretul de 150 euro pe panou este bun. La orele 15.00 in luna noimbrie scoatea un curent de 30,5 V nu stiu cat ar fi scos la amperaj. Va multumesc

Link spre comentariu

Fratilor cine ma poate ajuta si pe mine intr-o problema. Sistemul meu fotovoltaic acum la acest timp nu reuseste sa incarce o baterie de 60A. Am 2 panouri a cate 60W fiecare un controler MPPT 30A un invertor de 150W si pe acesta este pus la 220v o centrala - alarma care consuma 250mA. Ce se intampla? Sa fie din cauza faptului ca in ultima perioada nu prea a fost soare? In ultimile 2 saptamani nu prea a fost soare decat vreo 3 zile. Sau poate am gresit ceva cu sistemul! Va rog un sfat

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Doua panouri inseamna maxim 120W;asta in conditii optime de iluminare.Altfel puterea poate scadea semnificativ.Adica in conditiile in care,nu e soare,acumulatorul nu poate fi incarcat.Ar trebui majorata puterea livrata ,majorand numarul panourilor.Nu vad rostul folosirii a doua controlere;poti pune ambele panouri in paralel si un singur controler,daca acesta e de 30A.Astfel pierderile sunt mai mici.

Link spre comentariu

Va multumesc mult pentru sfat, deci inteleg ca trebuie sa suplimentez cu panouri, eu trebuie sa mai confectionez inca 4 de aceeasi putere adica 4x60w si pe care cred ca le voi pune i paralel pentru a mari intensitatea de incarcare a bateriei! Cred ca e bine cum procedez! Te rog te deranjeaza daca imi dai o adresa de e-mail pentru o comunicare mai directa? Cu respect,

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator andrei887

Salut,

Am un sistem fotovoltaic format din:

- panou fotovoltaic - 2 buc

Număr celule fotovoltaice: 36

Putere maximă (Watt): 100W

Tensiune maximă (Volți): 17,80V

Curent maxim (Amperi): 5,62A

Tensiune mers în gol (Volți): 22,20V

Curent scurtcircuit (Amperi): 5,78A

- Regulator solar încărcare 12/24V - 10A

Model: EPRC10-ST;

Tensiune de ieșire: 12V / 24V;

Curent maxim de încărcare: 10A;

Tensiunea de încărcare: 14,4V / 28,8V;

Tensiune deconectare încărcare: 11,1V / 22,2V;

Tensiune reconectare încărcare: 12,6V / 25,2V;

Compensarea temperaturii: -30mv/℃/12V / -60mv/℃/12V;

Consum propriu: maxim 6mA;

Ieşiri pentru consumatori: 1;

- bec LED 5W - 6 buc

- baterie PB 12V 100Ah. bateria este noua, dar a stat cca 2 ani in debara.

Problema este urmatoarea:

Panoul genereaza curent ziua, incarca bateria un timp, dupa care ledul indicator pentru baterie palpaie verde, fapt pentru care bateria e full, cand vine seara, cele 6 becuri cu led se aprind automat (regulatorul se poate probrama in acest scop), dar in loc sa functioneze pana in zori, functioneaza doar cca 2 ore, dupa care ledul indicator pentru baterie devine rosu, fapt ca aceasta s-a consumat.

Care ar putea fi cauza ca becurile sa nu functioneze toata noaptea? totusi e baterie de 100Ah, iar consumul este de 30W....

Salut, cu siguranta ai acumulatorul deteriorat. In cele mai multe din cazuri acumulatorul este partial sulfatat, acest lucru inca mai permite o incarcare printr-o crestere a tensiunii acumulatorului insa nu si cu, curent. Atunci cand consumatorii sunt conectati, tensiunea acumulatorului scade suficient de mult incat sa intre functia de protectie la descare. Intr-un final nu vei putea utiliza acumulatorul deloc. Fiind partial sulfatat partea nesulfatata va fi supusa unui stres mai mare realizandu-se o sulfatare accelerata rezultand o distrugere completa a acumulatorului. Cel mai probabil a fost depozitat fara a se realiza o incarcare completa inainte. Sunt acumulatori speciali Ultracell de foarte buna calitate http://energie-eco.eu/acumulatori-baterii-solare.html Eu am achizitionat de aici, sunt foarte prompti iti ofera informatii fara probleme.

Spor!

Link spre comentariu

Poti incerca o procedura de desulfatare, pentru bateriile clasice era cam asa, pui la redresor, scoti electrolitul, pui apa distilata, pui la redresor, versi, pui iar apa distilata, iar redresor... pana scoti sulful din placi si abia dupa pui electrolitul la concentratia normala.

Daca bateria a stat mult timp nefolosita sunt totusi sanse mici de recuperare, poti studia si pe aici:

http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_the_lead_acid_battery

Trebuie sa te uiti si in manualul incarcatorului MPPT cu ce tip de baterie stie sa mearga, el lucreaza cu un ciclu de incarcare specific unui anume tip de baterii, unele modele se pot seta pentru mai multe tipuri de baterii.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salutari iubitorilor de energie alternativa! Mi-am modificat radical sistemul fotovoltaic, adica acum am panouri care produc 850W/H sistemul este pe 24V cu un controller hibrid (eoliana - care nu este montata- si panouri) si un invertor de 2000w. In aceasta vara nu am avut nici o problema cu curentul electric. Cu siguranta ca imi va mai trebui stocare in baterii. Eu am 2 buc BANNER 12V / 230A legate in serie. CE RUGAMINTE AMLA VOI ! AJUTATI-MA CU O SCHEMA DE TABLOU ELECTRIC DE PROTECTIE, unde sa asezsigurantele de protectie si pe ce polaritate in ce zona inainte de controler, inainte de invertor. VA MULTUMESC SI ASTEPT UN MESAJ DE LA VOI!

Link spre comentariu

pt protectie maxima, recomand montarea de sigurante si pe incarcare baterie si pe intrare redresor.pt partea de 24v, iar pentru 220 dupa iesirea din invertor intr-un tablouas inante de triplu. cel mai bune sunt cele nonopolare dupa parerea mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări