Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistormetru Portabil E0702


Vizitator electricescu

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dan cod

    2

  • franzm

    1

Vizitator electricescu

Caracteristicile tranzistorului bipolar.doc:

* Tranzistormetrul tip E-0702 este un aparat destinat verificării tranzistoarelor pnp şi npn de mică putere.

Cu ajutorul tranzistormetrului se pot măsura ICEo şi hfe Bo, doi dintre principalii parametri ai tranzistorului.

Aparatul conţine:

-o sursă de tensiune continuă care asigură tensiunea a tranzistorului de măsurat în limitele 0-20 V;

-o sursă de curent continuu care injectează curent în baza tranzistorului de măsurat in limitele 0-30 mA

-o sursă de semnal alternativ care asigură curentul alternativ necesar măsurării factorului de amplificare în curent în regim cvazistatic;

-un instrument de măsură care poate fi conectat în diferite puncte ale schemei fie ca voltmetru , fie ca miliampermetru.

 

* Măsurarea tranzistoarelor cu tranzistormetrul E 0702

Se va măsura Bo a câtorva tranzistoare ţinând cont de valorile limită

vCEmax şi ICmax date în foile de catalog.

Măsurătorile se vor efectua după cum urmează:

s)Se fixează comutatorul de funcţiuni (CF) pe poziţia de scurtcircuit (SC). Dispozitivul semiconductor se introduce în bornele corespunzătoare ale dispozitivului de fixare de pe panou (DF) . În cazul în care dispozitivul semiconductor este defect (prezintă scurtcircuit între colector-emitor) indicaţia instrumentului este zero.

În cazul că dispozitivul semiconductor este în stare bună, acul instrumentului se va deplasa la capătul superior al scalei.

t)Măsurarea factorului de amplificare hfe. Se trece comutatorul de funcţiuni (CF) pe poziţia „simbol tranzistor” comutatorului modului de lucru pe una din poziţiile „PNP” sau „NPN” în funcţie de tipul tranzistorului de măsurat. Se pune comutatorul de game (CG) pe poziţia corespunzătoare măsurării tensiunilor şi cu ajutorul potenţiometrului „Uc” se fixeaza o tensiune de polarizare UCE (între colectorul şi emitorul tranzistorului de măsurat).

Se trece apoi comutatorul de game pe poziţ poziţia de măsurare a curentului de colector IC. Se injectează în baza tranzistorului un curent de bază cu ajutorul comutatorului „IB-BRUT” şi al potenţiometrului „IB-FIN” până se obţine curentul de colector de c.c. dorit.

Se fixează apoi comutatorul de game pe poziţia „CAL” şi cu ajutorul potenţiometrului „CAL” de pe comutatorul modului de lucru se aduce acul indicator al instrumentului la cap de scală.

Se trece apoi comutatorul de game pe poziţia 1000, 300 sau 100 în funcţie de valoarea factorului de amplificare in curent h2le masurat şi se citeşte direct valoarea acestui factor.

Bună ziua,

Vă rog frumos, ajutaţi-mă cu schema aparatului Tranzistormetru Portabil E0702.

Vă mulţumesc frumos.

Link spre comentariu
Vizitator electricescu

Nu am gasit schema pentruE0702.Dupa pozele cu panoul frontal al aparatelor E0708 si E0712, am dedus ca sunt variante ale lui E0702.E0702 are instrumentul indicator fara oglinda, comutatoarele si potentiometrii sunt asezate/asezati diferit, iar dispozitivul de prindere al tranzistorului de masurat este si el diferit.Va rog sa ma ajutati cu documentatii pentru acestea daca nu exista pentru ceea ce am eu.Va multumescReeditare:Aparatul la prima vedere este simplu, realizat lejer, cablajul e mare, piesele sunt puse degajat, mai are niste comutatoare si potentiometri, legaturile dintre placi si aparatajul de pe panoul frontal fiind realizate cu sarma de cupru cositorit si izolat cu plastic.In esenta pare a fi voltampermetru de curent continuu si alternativ care contine o sursa de tensiune continua, o sursa de curent continuu si o sursa de curent/tensiune alternativ/alternativa.I se poate ridica destul de usor schema, dar ar fi comod ca sa am si o schema in fata.Am uitat sa scriu ca mai contine si doua transformatoare, la care nu ar strica sa am datele lor.Scula e simpatica si imi imaginez ca pot lua orice tranzistor de putere mica, il pot masura si apoi pot face ceva cu el, fara sa ii stiu datele de catlog.Va astept ca sa punem pe picioare aceasta jucarie simpatica.Va multumesc

Link spre comentariu
Vizitator electricescu

Prin bunăvoinţa Domnului Soldan Constantin mi-au parvenit cărţile tehnice şi schemele electrice, destul de complexe, ale aparatelor E0708 şi E0712.

Cine are nevoie de aceste scheme, este invitat ca să se adreseze Dumnealui.

 

E0702, are două plăci puse pe laterale şi are electronica mai simplă.

Din ceea ce am înţeles până acum avem de-a face cu conectarea tranzistorului în schema Emitor_Comun; folosind această conectare şi alimentându-l cu tensiuni si curenţi de valori cunoscute, utilizând un singur instrument indicator se determină ICEo şi hfe. Avem de-a face deci cu un multimetru conectat la intrarea şi ieşirea etajului de amplificare realizat cu tranzistorul măsurat în schema Emitor_Comun. Conectarea si reglarea surselor se face utilizând comutatoare şi potenţiometre. La fel se procedează şi cu instrumentul de măsură, fiind conectat după necesităţi în circuitul de măsură.

 

Ar mai fi de făcut o observaţie: multimetrele digitale actuale au şi posibilitatea de a măsura tranzistoarele utilizând un singur curent de bază si o singura tensiune colector_emitor. Tranzistormetrele E0702, E0708 sau E0712 au posibilitatea de a seta valori diverse pentru curenţi de bază sau pentru tensiuni de alimentare a joncţiunii Colector_Emitor; ele folosesc şi folosesc şi semnal alternativ la măsurători.

 

Părerea mea este că se merită ca să fie achiziţionat un tranzistormetru, chiar dacă deja există această facilitate la multimetrele digitale actuale.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări