Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Matrice LED de putere mare TLC5940 + 74hc595 + DarlingtonPNP

Vizitator osvathrobi

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

10

• Cristiano

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ceva incercat cu ce aveam prin casa. Ledul a fost alb de 10W (3x3 cipuri no name), care are pe el cam 10V la 400mA. Surse complet separate, inclusiv masa. Atentie, limitarea de curent se face doar cu rezistenta inseriata de 5 ohm (sau alta valoare).Ideea lui Tyc pare sa economiseasca piese, dar trebuie sa o mai rumeg, fiindca nu cunosc componenta.

post-29403-139829496165_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu cred ca ar merge folosit un singur optocuplor si un singur mosfet.Ledul optocuplorului conectat intre iesirile celor doua integrate.Chiar si la schema postata se poate folosi un singur mosfet,prin inserierea celor doua fototranzistoare.

Link spre comentariu

@pisica matache: cred ca schema lui Ticu cu un singur led era doar pentru ilustrarea principiului, in realitate este vorba de o matrice de leduri, deci trebuie control pe anozi si pe catozi, de aceea sunt necesare 2 switch-uri (mosfeti in cazul asta).@Ticu: principiul e bun, insa cu 10k mosfetii se vor inchide foarte lent si e foarte posibil sa rezulte "ghosting" (in functie de capacitatea grila-sursa a mosfetilor si frecventa scanarii). Pentru a comuta mai repede trebuie fie redusa rezistenta la o valoare de compromis care sa permita o comutare suficient de rapida si in acelasi timp sa nu disipe prea mult, fie folosit un mosfet driver (circuit integrat dedicat gen TC4426A - fara izolare galvanica sau FOD3180 mentionat mai sus - cu izolare galvanica, ori totem-pole cu bipolari).@tyc: FOD3180 ar putea functiona in cazul de fata, unde e vorba de o scanare 1/8 (deci e deschis doar 12,5% din timp), in general insa e bine de retinut ca acest mosfet driver (precum si altele) nu e conceput pentru a da in regim continuu 2A ci pentru a controla mosfeti. 2A e curentul de varf cand se incarca/descarca capacitatea grila-sursa. In regim continuu, chiar si la 500mA caderea interna e de cca 1V si rezulta o putere disipata de 500mW, peste cei maxim 250mW specificati in foaia de catalog.@osvathrobi: curentul de 400mA e curentul instantaneu in momentul aprinderii (si, prin urmare, la o scanare 1/8 rezulta un curent mediu de 50mA) ori vrei ca asta sa fie curentul mediu?Am facut cu ceva timp in urma un montaj care controla o matrice de 5x5 pixeli, fiecare pixel cu cate 6 leduri si 150mA/led, insa fara scanare. Principiul de baza era asemanator cu ce ai folosit tu, insa pentru curentul ledurilor am folosit DD312 care era controlat de un PWM driver MBI5030 (similar cu TLC5940 pe care l-ai folosit tu). Iesirile MBI5030 le-am convertit la digital printr-un buffer 74HC244 si cu ele am controlat sursele de curent DD312. Se poate adauga scanare printr-una din metodele mentionate de colegii forumisti mai sus.

Link spre comentariu

Opto de curent mic sant cu 4 canale (LTV847) ,legat ledul cum spune Matache si o rezistenta de limitare serie cu el (270R/0,25W de fapt 0,09W sant suficienti).Pe colectorul opto tras la + printr-o rezistenta de 1k iar semnalul sa conduca un darlington PNP (BD678) ,ledul find legat in colectorul acestuia cu rezistenta de limitare corespunzatoare . Ledurile chinezesti intradevar au cadere de tensiune de 3,7V (am intalnit si de 4,7) dar caderea de tensiune pe tranzistor e de ~ 1V.[attachment=0]leduri 1.pdf[/attachment]@CristianoAm vazut aplicatie in care FOD /similar se folosea pt comanda triacelor / tiristoarelor / mosurilor . Ledurile nu au inertie ,dar ochiul are . trebuie facut montajul complect original si comparat cu montajul cu leduri de putere.

Link spre comentariu

@Cristiano: multumesc pentru observatia privind viteza de comutare.Intr-adevar FOD3180 vad in catalog ca suporta doar varfuri de 2A.Poate varianta de mai jos ar satisface cerintele de comutare rapida si curenti mari?Este doar o idee neverificata, nu am gasit nicaieri FOD3180.Vreo schema profesionala pentru inspiratie a gasit cineva?

post-29403-139829496478_thumb.jpg

Link spre comentariu

@Ticu: schema ta actualizata e ok.Schemele profesionale folosesc cam aceleasi principii si genuri de integrate: registri de deplasare si iesiri in curent constant, cu sau fara PWM, de gen MBI5170 ori MBI5030 pentru coloane si scanarea liniilor cu mosfeti / alte comutatoare electronice controlate tot de un registru de deplasare gen 79HC595. Exista si integrate dedicate pentru controlul matricilor de leduri, gen My9268 si parca mai era unul de la Texas Instruments, nu retin numele, dar astea sunt mai noi si mai putin utilizate decat cele mentionate anterior.

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatii.Revenind la problema initiala a lui @osvathrobi, ramane sa decida daca merita sa incerce construirea unui montaj destul de mare (8 + 8 drivere de tipul celor discutate, pentru linii si coloane) si a unei surse adecvate.

Link spre comentariu
Vizitator osvathrobi

Va multumesc pentru raspunsuri! Am sa testez unele dintre solutiile mentionate si am sa revin cu intrebari. Fiind amator trebuie sa le incerc pe rand intr-un mediu controlat / simplificat. Cel mai simplu pare sa folosesc un controller dedicat care sa livreze sursa pentru led-uri (~constant current led driver) dar vreau sa incerc si idea cu Opto+MOS pentru ca am piesele acasa.

Link spre comentariu

Atentie, schema este data pentru logica initiala (codul nemodificat, care a functionat in mod sigur).Poti incerca pentru inceput un singur LED.Rezistenta din baza mosfet-ului s-ar putea micsora fara probleme pana la 400 ohm (30mA prin tranzistorul din optocuplor), iar cea inseriata cu led-ul pana la 350 ohm (10 mA prin ledul cuplorului) pentru minimalizarea timpului de comutare a mosfetului.De asemenea rezistenta de 5 ohm poate fi ajustata pentru a obtine alti curenti maximi prin ledul de putere.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Daca intentionezi sa folosesti matricea mai mult timp odata ,pt a nu deveni resou foloseste surse in comutatie sau liniare dar tensiunea de alimentare trebuie sa fie aproximativ egala cu Uf led . Userul Pisica Matache a realizat o scc simpla cu 1 AO si sant integrate cu 4 comparatoare intr-o capsula.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări