Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Matrice LED de putere mare TLC5940 + 74hc595 + DarlingtonPNP


Vizitator osvathrobi

Postări Recomandate

Vizitator osvathrobi

Am facut o masuta cu LEDuri 8x8 in matrice care merge perfect cu PWM controlat din Arduino. Folosesc 74HC595 pentru row scanning si 8 pinuri din TLC5940 pentru PWM.Vreau sa folosesc LEDuri de putere mai mare ~400mA si pentru asta, fiind in matrice, am nevoie de ceva tranzistoare PNP pentru source current. Am cateva BC516 care sunt Darlington PNP. (mi-am schimbat codul sursa pentru row scanning LOW inseamna pornit pentru PNP) Am facut conexiunile ca in imaginea atasata dar nu reusesc sa aprind LEDul. Imi poate explica cineva ce nu fac bine sau ce se intampla?Resistenta e de 2.2k

post-58527-139829495654_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    10

  • Cristiano

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poti pune si schema initiala, care a functionat?Cati volti are +Vin si de unde ii aplici? E o sursa separata? Daca da, are masa (minusul) comuna cu TLC-ul?Iesirea OUT_0 a lui TLC5940NT, cand este in starea LOW, trebuie sa livreze intreg curentul necesar LED-ului (400mA). Conform catalogului el da max. 60 mA cand este alimentat cu 3,5V si max. 120mA cand e alimentat cu 5V.

Link spre comentariu

Cum spune si Ticu ,curentul max pe TLC e de 130mA ...acum ai un integrat ars ,poate stie supracurenti si ai noroc.Nu prea inteleg ce si cum ai facut dar ledul trebuie cuprins intre doua tranzistoare ,se realizeaza conditia SI (si dinspre HC duce curentul si dinspre TLC) . Sau poate o poarta SI care comanda un tranzistor .

Link spre comentariu
Vizitator osvathrobi

Deocamdata am vrut sa incerc daca functioneaza idea cu Darlington PNP fara sa verific parametrii, nu am conectat nimic care ar fi peste 40mA.Am incercat sa fac schema pe care o am acum la matrice, si am taiat una dintre randuri unde am inlocuit cu BC516 conexiunea directa de la 595 inspre LED.Cum ar trebui implementat corect daca de exemplu vreau sa folosesc LEDuri de 12V/400mA in matrice? Vreau sa fac un modul de led-uri 8x8 RGB de 1-3W.

post-58527-139829495689_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dupa mine ar fi trebuit sa merga.Deci ai introdus Darlingtonul in circuit si nu se mai aprinde o linie de leduri?Daca este asa, ai revenit la montajul initial si totul este OK ? Asta ca verificare a faptului ca nu s-a ars nimic.Atentie, 74HC595 suporta max. 35mA, iar TLC5940 130mA.Ai verificat ce indica un miliampermetru inseriat (in loc de Darlington de exemplu) pe o linie complet aprinsa la maximum ? Sursa de 5V cati A poate sa livreze? La curenti mari probabil nu o sa faca fata.La 12V apar alte probleme, fiindca integratele furnizeaza doar 5V. Deocamdata nu as intra in acest subiect.

Link spre comentariu

Iesirea la HC e Q sau Qnegat? (intrebare retorica).Daca baza la un PNP e la un potential pozitiv ,curentul CE e mic - tinde spre 0 . Tranzistoarele in capsula TO92 nu sant potrivite , foloseste ceva de genul TIP11* pt ca o sa ai 1,5W de disipat ( practic se alege la dublul puteri teoretice ) .

Link spre comentariu

Din primul post rezulta ca a fost schimbat codul sursa, in asa fel ca sa aiba semnale negate, desi iesirile sunt normale. Codul nou a fost verificat? Pe schema veche ar trebui sa functioneze "invers".

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

N-am citit cu mare atentie,dar daca alimentarea se face cu 5V,iar ledurile sunt albe,deci tensiune pe ele de cca 3V,vad o problema.Pe darlington pica cred vreo 2V,mai pica pe tranzistorul intern TLC-ului,cca 1V,asa ca ledul nu se mai poate aprinde cu cei 2V ramasi.

Link spre comentariu

Asta s-ar putea verifica rapid prin scurtcircuitarea darlingtonului cu o rezistenta de vreo 200 ohm. Daca se aprinde ceva pe linia respectiva, inseamna ca nu era suficienta tensiunea.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Si sincronizarea se poate testa usor;anodul ledului nu se conecteaza in colector darlington,ci in baza.Eventual se micsoreaza rezistenta;daca ledul se aprinde,inseamna ca tranzistorul nu e comandat corect si trebuie inversat semnalul de comanda al acestuia.Nu inteleg totusi de ce se merge pe darlington,cand un pnp simplu e mai indicat.Puterea disipata la acelasi curent,s-ar reduce la jumatate datorita caderii de tensiune CE,mai mica.

Link spre comentariu

Mie mi-a ramas varianta ca darlingtonul e conectat invers (colector-emitor)...Si eu m-am gandit ca e inutil darlingtonul, dar nu am propus pnp simplu de teama ca nu se va asigura blocarea acestuia pe nivelul HI; s-ar putea sa nu se apropie de (5-0,6)V. Darlingtonul se deschide de-abia pe la 1,2V.

Link spre comentariu

Oricum problema era trecerea pe 400mA si o sa mai trebuiasca niste tranzistoare si pentru comanda coloanelor (de exemplu doua npn cu emitor comun).Iar pentru 12V/400mA (dintr-o sursa separata) ma gandesc la niste optocuploare care sa comande tranzistoarele pnp de pe linii.Si ideea cu mosfet-uri imi place, se mai reduc si componentele.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ideea cu opocuploarele e foarte buna,se simplifica mult schema;eu as conecta ledul optocuplorului in locul ledului din schema,fara nici-un tranzistor desigur,iar fototranzistorul sa comande deschiderea unui bipolar,sau mosfet,care sa alimenteze ledurile de la 12V.In felul asta s-ar separa si partea de comanda de partea de forta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări