Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Setare PIC sa treaca semnalele prin el ca si cum nu ar fi

Vizitator beamrider

Postări Recomandate

Vizitator beamrider

Am luat semnalul serial analogic scos de receptor, l-am facut digital cu comparatorul din pic, l-am despachetat, filtrat digital, protectie la erori si alte nazdravanii.

In mod sigur vorbesti de altceva, nu de semnal provenit de la un receptor de telecomanda si destinat servomecanismelor.- Nu ai de ce sa transformi asemenea semnal in digital deoarece este digital. - La iesirile receptorului impulsurile sunt in clar deci despachetarea nu isi are sensul. - Filtrarea numerica a unui semnal TTL este in cel mai bun caz o exprimare impropire. Filtrarea digitala inseamna de obicei scoaterea unor armonici sinusoidale dintr-un semnal analogic, nu cu filtre RLC ci prin calcule matematice. Tu daca scoti armonici din semnalul PWM numeric de la servo l-ai terminat, ii rotunjesti fronturile si il transformi in ceva aproximativ sinusoidal. - Protectia la erori este din nou inutila atita vreme cit servomecanismul nu este sensibil la aparitia unor pulsuri parazite.Semnal pentru comanda servomecanismelorpost-70065-139829496038_thumb.jpg.jpg]
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

4

• masterpic77

2

• costi002

2

• 10vid

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

- Nu ai de ce sa transformi asemenea semnal in digital deoarece este digital.
Si daca iti spun ca am luat semnalul imediat dupa detectorul MF, unde amplitudinea are ~200mV ? Inainte de comparatorul din receptor care genereaza 0/5V.
- La iesirile receptorului impulsurile sunt in clar deci despachetarea nu isi are sensul.
Corect, numai ca, asa cum spuneam mai sus, am luat semnalul dinainte de registrul de deplasare care face despachetarea. La iesirea detectorului sunt frame-uri cu cele n canale, iar amplitudinea e redusa. Mai e cale de-un comparator si un registru de deplasare pana sa ajungi la semnalele "in clar". Un caz similar a fost cand am contruit eu un receptor f simplu, cu superreactie. Nivelul e f mic si trebuie trecut prin comparator.
- Filtrarea numerica a unui semnal TTL este in cel mai bun caz o exprimare impropire.
Deloc. Am filtrat matematic momentul tranzitiei, nu forma semnalului.
Filtrarea digitala inseamna de obicei scoaterea unor armonici sinusoidale dintr-un semnal analogic, nu cu filtre RLC ci prin calcule matematice.
Exact asta am si facut. Calcule matematice. Si nu scoaterea armonicelor. Semnalul a ramas dreptunghiular, dar i-am redus jiterul prin aplicarea unui filtru recursiv de ordinul 1 pe valoarea in us a latimii pulsului. Si filtrarea digitala se poate aplica pe orice sir de esantioane, fie ca sunt ele sunet, imagine sau alte marimi esantionate. Nu inseamna neaparat scoaterea armonicelor.
Tu daca scoti armonici din semnalul PWM numeric de la servo l-ai terminat, ii rotunjesti fronturile si il transformi in ceva aproximativ sinusoidal.
Cred ca nu ai inteles ce am facut. Am vorbit eu de filtrare RC a semnalului spre servouri? Am vorbit eu de scoaterea armonicelor? Repet. Am filtrat digital prin calcule matematice, ca sa reduc jiterul. Forma impulsului a ramas dreptunghiulara, dar am redus jitterul prin filtrare digitala.
- Protectia la erori este din nou inutila atita vreme cit servomecanismul nu este sensibil la aparitia unor pulsuri parazite.
Hehe... Esti sigur? Roaga pe cineva sa ia statia si sa se indeparteze, iar tu ramai cu modelul. Lasa antena stransa (daca e statie FM). La limita razei de actiune sau daca apar obstacole care reduc intensitatea semnalului, incep sa tremure servourile de zici ca dau in clambeala. Exact asta face filtrarea digitala (adica DSP): reduce tremuratul servourilor in caz de interferente. De asemenea, din cauza transmisiei radio, semnalul poate veni cu erori. De ex intr-un sir de frame-ul in care semnalul are 1.5ms, apar cateva frame-uri cu latime de 1.2ms, sau sub 1ms. Daca ajunge la servo, vei avea un glitch. dar daca procesorul il "prinde" si il inlocuieste cu media impulsurilor anterioare, nu mai gliciue servoul.

Daca statia ta e in 2.4GHz, toate astea se fac deja in receptor. Eu am facut tot ce am descris mai sus pe un receptor FM de 72MHz. La 2.4GHz nu se mai aplica. Dar si asa, filtrarea se poate face pe semnalele despachetate. Am un amic care are statie de 2.4G si ii tremura un servo din cauza ca semnalul vine cu jiter din receptor.

E mai clar acum?

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator beamrider

Ceea ce ai facut tu acolo se numeste imbunatatirea performantelor unui receptor de proasta calitate.

Exact asta am si facut. Calcule matematice. Si nu scoaterea armonicelor. Semnalul a ramas dreptunghiular, dar i-am redus jiterul prin aplicarea unui filtru recursiv de ordinul 1 pe valoarea in us a latimii pulsului. Si filtrarea digitala se poate aplica pe orice sir de esantioane, fie ca sunt ele sunet, imagine sau alte marimi esantionate. Nu inseamna neaparat scoaterea armonicelor.

Semnalul pe care l-ai filtrat nu este digital ci Latimea Pulsului (t), o functie analogica alcatuita dintr-o componenta continua plus o eroare, asta pentru situatia cind mansa emitatorului sta intr-o pozitie fixa.Latimea Pulsului (t) = Latimea Pulsului Dorita (t) + eroare (t)eroare(t) are forma unui zgomot deci contine un spectru larg de frecvente si are componenta continua zero.Tu ai scos de fapt din Latimea Pulsului (t), frecventele lui eroare (t) si ai ramas cu componenta continua a semnalului Latimea Pulsului (t) care este Latimea Pulsului Dorita (t)=const. .Ca sa ne mai complicam putin, si Latimea Pulsului Dorita (t) este tot o functie analogica care variaza in timp, odata cu modificarea pozitiei mansei, insa spectrul sau de frecvente este inferior lui eroare (t). In concluzie, Latimea Pulsului Dorita (t) se obtine prin filtrarea trece jos a functiei Latimea Pulsului (t), operatinue care nu are legatura cu caracterul digital, compatibil TTL al pulsurilor generate de receptor catre servomecanisme.
Link spre comentariu

Intru totul de acord, atata doar ca eu as numi totusi latimea_pulsului(t) semnal digital, pentru ca, in urma masurarii cu timerul, latimea pulsului devine un numar, o reprezentare cuantizata a latimii pulsului. Orice procesare aplicata de aici inainte as incadra-o la procesare digitala asupra unui semnal care a devenit digital. In fond numarul ala poate fi privit ca valoarea esantionului la momentul de masura nT, unde T=18 ... 20ms.Cat despre semnalul compatibil TTL, pe ala l-as numi dreptunghiular. Digital mi se pare cam pretentios. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări