Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TRANSFORMARE freza Manuala in CNC

kappa_ii

Postări Recomandate

Se ia freza manuala de dimensiuni mici curse initiale 145mm / 260mm , provenienta chinezeasca as zice , nefunctionala , aproape in stadiul de aruncare la cosu de gunoi .Mi s-a pus tandara sa o modific in CNC din mai multe motive - dar principalul motiv , sa invat cum se face cap coada . am avut norocul sa intru in posesia unor componente la pret decent 3 motoare 11Nm nema 34 , 3 drivere 80v , 7.2A . 3 surse de alimentare de 350w la 60v , placa de comanda etc .Pana la momentul de fata am reusit sa asamblez sistemul de comanda :componentele pc necesare + cele 3 surse si cele 3 drivere puse la un loc intr-o carcasa de server pc , facut teste , merge ok . motorele nu se incalzesc foarte tare - maxim 50 grade celsius dupa multe ore de functionare .pe partea mecanica am schimbat suruburile frezei cu suruburi cu bile de 16 pas de 5mm am reusit intr-un final sa le adaptez dupa multe chinuri si modificari ale frezei initiale , s-au realizat modificari in placile frezei destul de mult , pentru a le putea aduce in parametri doriti . Acum cursa este marita - axa de 145mm are 175mm si cea de 260mm are 320mm intr-un final am reusit sa adaptez si prinderea motoarelor (axa X si Y) pe sasiu , transmisia se v-a realiza cu ajutorul curelelor dintate . initial pe suruburile de fabrica erau necesare circa 3Nm doar pentru deplasarea mesei , acum se poate misca prin rotirea cu mana a surubului cu bile prin prinderea lui de capatul frezat al surubului -de circa 10mm in diametru , iar freza nu este unsa deloc - fier pe fier . ce urmeaza ar fi axa Z , deplasarea pe axa se realizeaza printr-o roata dintata care are un mic joc , punct mort , pe care nu prea vad cum il pot scoate , dar mai analizez problema . am sa pus si ceva poze cu proiectul - de la ce a plecat si la ce se ajunge , sper sa fie dus pana la capat cat de curand .Pe parcursul proiectului am sa postez aici ce necunoscute am : 1Miine ar trebui sa montez limitatoarele de capat , - as dori toate sa fie legate pe aceeasi intrare - am doar 5 intrari pe placa si cred ca am sa am nevoie de ele in alta parte . deci x-- , x++ , y-- , cat si y ++ sa fie pe acelasi fir - probabil doi sau patru limitatori legati in serie ,In mach3 se poate pune aceeasi intrare pentru toate cele 4 limite ? si cand se ajunge la limita sa faca citiva pasi inpoi pana la dezactivarea limitatorului !?Multumesc anticipat tuturor pentru ajutor .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kappa_ii

8

• katran

4

• pincea

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 săptămâni mai târziu...

poze ca poze , da vad ca nimeni nu zice nimic .dupa cum am zis - partea de jos este complet facuta , prinderi , teste tot-ul este ok .partea de sus Z acum am terminat proiectarea pieselor pe calculator , sunt multe multe modificari pentru precizie marita si am crescut cursele mult .pe langa toate modificarile sa crescut si greutatea totala . pun poza cu simularea finala , cum ar trebui sa arate in final .si cum arata acum desfacuta partial .

post-249-139829499361_thumb.jpg

post-249-139829499373_thumb.jpeg

Link spre comentariu

Cam care sunt cotele de gabarit si la ce greutate finala o sa ajunga ? Dupa cate am inteles , ghidajele raman cele originale ( coada de randunica ) ... De ce nu le schimbi ? Ce precizie au suruburile cu bile ? Ai incredere ca nu pierzi precizie prin curelele alea dintate ? Ar fi mai bine sa postezi daca poti niste poze cu freza ... nu cu proiectarea . Apropo , cu ce soft faci proiectarea si cum folosesti desenul 3D in prelucrarea propriuzisa ? Adica ce soft CAM folosesti ? Succes.

Link spre comentariu

nu am cum sa schimb ghidajele originale - placile sunt turnate din fabrica - sunt din FONTA , cotele sunt urmatoarele - masa are 530mm cu 200mm . - distanta maxima de deplasare 320mm cu 175 mm . suruburile ar fi C7 dar acum nu pot garanta . problema la cuplaje este urmatoarea - nu aveam cum sa cuplez in alt mod motoarele din mai multe motivesi dupa cum poti vedea sunt foarte mari si grele motoarele , poate daca foloseam mai mici le-as si pus direct pe ax dar asa nu era posibil .proiectul de mai sus este facut in solidworks . dar stiu sa folosesc la fel de bine si catia - catia in special pe partea de suprafete este mult superior cu precizie net superioara . softuri CAM - solidcam - dar inca nu pot zice ca ma pricep . stiu si in catia partea de prismatic milling dar nimic mai mult . toate piesele care le-am facut pana acum sunt realizate pe o freza manuala .

Link spre comentariu

Stii ce n-am inteles eu din desen ? Unde montezi motorul de frezare ... Sa schimbi ghidajele nu e chiar usor , stiu ... dar merita . Pe fonta o sa ai frecari si din cauza asta o sa se uzeze destul de repede ... mai ales in zona de lucru . Poate daca faci un sistem destept de ungere , canale , etc ... Cam mari motoarele totusi ... si eu fac overbuild , dar nici chiar asa ... si te obliga la o solutie destul de nepractica de cuplare . Cel putin curelele au vreo insertie , sa impiedice alungirea la tensionare ? Suruburile cu bile ce factura sunt ? China sau altceva ? Ce scrie pe ele ? Nu poti gasi specs-urile nici pe net ? Daca piulita e standard FSU , e clar , sunt chinezesti , clasa de precizie " declarata " C7 ... adica real , undeva pe la C9 , depinde ce bafta ai avut . Nu e o problema asa de mare depinde ce prelucrari vrei sa faci pe masina la final ...

Link spre comentariu

sunt facute canale de ungere , ungerea se face din exterior . curelele inca nu le am , dar cu siguranta iau curele cu insertie - nici rotile nu le am , vreu sa le iau de la vasile daca gasesc , daca nu le iau pe comanda .axele sunt facute pe comanda si sunt chinezesti . arata ca in pozele puseacum pe axa z nu il am si tare curios sunt cat de greu se face strunjirea . decalire nu am cu ce sa ii fac . problema cu schimbarea ghidajelor este aproape imposibil de realizat , nu cred ca am asa precizie in freza mare , si chiar daca as avea nu cred ca merita .mare parte din timp freza v-a fi folosita la curse maxime , prin urmare nu lucreaza fregvent pe o parte , uzura uniforma . motoarele am preferat sa le iau cit mai mari sa fiu sigur ca imi sunt suficiente , pretul la motoare mult mai mici nu se merita , transportul fiind foarte mare , daca luam de 3Nm mai bine cumparam din romania , ma costau mai putin . Pot fi folosite ulterior pe cnc mai mari , si cumpar mai mici pentru freza asta , prinderile fiind similare la toate nema 34 .habar nu am ce precizie pot scoate . curelele pot dupa cum zici sa se tensioneze , dar si prinderile dintre ax surub , ax motor - cele elastice se tensioneaza !! asa ca s-ar putea pe final sa fie tot una .

post-249-139829499813_thumb.jpg

post-249-139829499816_thumb.jpg

Link spre comentariu

Strunjirea ( prelucrarea la capat ) a surubului nu-i asa o problema ... trebuie decalit doar in zona de prelucrat .Un strung bun e o conditie obligatorie ... Pot sa fac asta , daca-mi aduci suruburile la atelier . Precizia suruburilor este aia care este ... oricum trebuie scoasa piulita , facut reballing , curatat spanul , gresat , etc ... Trebuie vazut si daca surubul e drept . Este posibil sa fie necesara o indreptare , depinde cum au fost transportate . Foloseste alte cuple ... alea sigur o sa flexeze . Am avut experienta . Ori faci unele rigide pe strung ( alama sau otel ) , ori folosesti cuple oldham ... alea " inghit " o dezaxare de 2-3 zecimi , si nici nu flexeaza . Sau folosesti din alea cu "paianjeni " ... Le gasesti la hi-end ...

post-14796-139829499833_thumb.jpg

post-14796-139829499834_thumb.jpg

Link spre comentariu

proiectul actual nu mai contine cuple , fulii dintate - dar parca as incerca ceva care sa aibe mai mult de 10mm latime poate ajuta . vad la hi-end 2 tipuri dar nu stiu care sunt diferentele intre ele HDT si T .

Link spre comentariu

ideea este urmatoarea , doresc sa pot freza in otel , acum nu stiu cit de tapana o sa fie axa Z . si cat de rezistente sunt suruburile cu bile si rulmentii . Motoarele sigur fac fata fara probleme . suruburile cu bile sunt foarte ok , sunt drepte ca tot veni vorba . Cat despre motorul de frezare , nedorind sa cumpar unu dedicat de RPM mare datorita pretului si nu numai , o sa folosesc ce am in dotare - am doua motoare 380 de 720w ambele - unul la 1400rpm si respectiv 3000rpm.l-as folosi pe cel de 1400rpm cuplat prin fulii , curele cu posibilitatea reglarii turatiei electronic dar si mecanic - mai precis sa schimb cureaua de pe o fulie pe alta suprapusa de dimensiuni diferite , 1 - RPM maxim 7500 cuplu destul de mic . 2 - RPM maxim 1000 cuplu pe masura . o sa postez exact cum doresc sa procedez - inca nu stiu cit de safe este , dar nu strica sa incerc . din cite am vazut in solidcam turatii mari se cer la finisari in materiale moi - aluminiu spre exemplu ,si turatii mai reduse in materiale tari , otel . cat despre uzura - presupun ca daca este alimentat continuu cu ulei nu ar trebui sa se uzeze repede . se colecteaza uleiul in surplus prin niste orificii . nu stiu cum sta treaba la suruburile cu bile - inca nu m-am gandit cum le protejez .

Link spre comentariu

Daca vrei sa prelucrezi otel , nu stiu daca e bine sa folosesti transmisiile alea pe curele ... Ai dea face cu forte mari , incarcari masive pe freza ... Motoarele duc , nu-i problema , dar structura mecanica trebuie sa fie foarte rigida , altfel apar niste vibratii de sare masina de pe masa ... Uite , chestia asta am avut-o pe un router , teoretic ar putea sa faca fata ... cam slabut totusi , dar te poti inspira ...

post-14796-13982950052_thumb.jpg

Link spre comentariu

90% prelucrare aluminiu seria 6 si 7dar in otel daca as face prelucrari - as lua-o incet incet , si partea finala de finisare ogligatorie in mai multe randuri . unde imi este mie teama ar fi sa nu am vibratii in motorul frezei , sa imi introduca vibratii in axa Z , motorul fiind fizic destul de mare si greu . de asta si doresc sa folosesc unu de turatie mai mica .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am facut rost de un invertor Siemens 6SE3214-0DA40 - problema este ca nu stiu cum se programeaza ! cum se foloseste . am incercat sa gasesc documentatie dar nu am gasit ceva strict pentru modelul in cauza . am vazut niste preturi pe internet si nu pricep de ce pretul este exorbitant . SH pe ebay 1300-3000 dolari . nou 8000$ in magazin .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări