mely17 Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Buna seara.Are un prieten un generator instalat pe un parau care ii creaza o mica problema la care eu nu am gasit o solutie. Cand generatorul ramane fara sarcina, sau o sarcina mica el tinde sa se ambaleze si sa-i creasca tensiunea la o valare periculoasa(250-330V). Eu m-am gandit sa-i fac un montaj care sa sesizeze cand tensiunea ajunge la o tensiune de 235V si cu un releu sa cupleze un boiler electric care la randul lui sa incazeasca apa (sa nu se risipeze energia degeaba). Problema este ca nu pot sa imi dau seama cum pot sa fac un montaj care sa fie capabil de a sesiza diferenta de tensiune de la 220V la 235V! Aveti vreo ideie cum pot rezolva problema? Sau alte variante? Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Divizor rezistiv + comparator Link spre comentariu
mely17 Postat Septembrie 25, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Multumesc de raspuns. Ai putea fi un pic mai explicit? Link spre comentariu
kuchta Petru Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Spune ce fel de generator are colegul tau, ce scrie pe el, revino cu noi informatii. Petrica Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Cel mai simplu reglaj se face cu bobina de excitatie, controlul poate fi precis si rapid, trebuie sa descrii doar tipul generatorului Link spre comentariu
mely17 Postat Septembrie 25, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Problema este ca nu pot ajunge la acel generator pentru ca este la munte undeva. Prietenul merge mai rar acolo. Stiu doar ca ii monofazat. Ca comparator m-am gandit sa folosesc un operational dar problema este ca nu stiu cum sa scad tensiunea de 220v la o valoare care sa nu imi distruga operationalul? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Nu cred ca releul e potrivit in cazul de fata.Datorita numarului mare de cuplari/decuplari,contactii se vor distruge.Mult mai fiabil ar fi un triac,care sa comande boilerul.Triac comandat tot de un comparator;comparatorul va trebui sa primeasca pe o intrare o tensiune de referinta,de cativa volti,iar pe cealalta o tensiune aproximativ egala cu cea de referinta,obtinuta printr-un divizor rezistiv din tensiunea de 220V,redresata.Atunci cand tensiunea va tinde sa creasca peste 220V,tensiunea pe intrarea neinversoare de exemplu,va depasi tensiunea de referinta de pe intrarea inversoare,comparatorul va comuta,deschizand triacul ,alimentand boilerul.Cam asta ar fi schema... Link spre comentariu
mely17 Postat Septembrie 25, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Multumesc de schema. Am s-o pun in practica sa vedem rezultatele. Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Solutia tehnica nu este incarcarea cu un consumtor ci stabilizarea generatorului cu o constanta de timp cat mai mica ,eventual protectie la supratensiune in bucla de reglaj, dar in caz extrem se poate si mai simplu... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Daca excitatia e cu bobina,e simplu de stabilizat tensiunea de iesire,contoland curentul de excitatie.Daca generatorul e cu magneti permanenti,stabilizarea tensiunii de iesire,e mai greu de realizat.Devine obligatorie conectarea unui consumator suplimentar.Am propus o solutie simpla,nestiind despre ce tip de generator e vorba.... Link spre comentariu
mely17 Postat Septembrie 25, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Maine am sa-l intreb pe prietenul meu daca nu cumva stie ce fel de generator este si am sa postez aici.Multumesc, Link spre comentariu
mely17 Postat Septembrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Generatorul este cu magneti permanenti. Link spre comentariu
costy Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 nasol; la centralele hidro reglajul se face din aparatul director, dar aici asa ceva cred ca iese din discutie si ramane doar solutia cu sarcina artificiala.Intrebarea e, cum naiba se mentine totusi o tensiune cat de cat constanta? consumul banuiesc ca variaza si deci automat si tensiunea/turatia Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Deci ramane sa pui in aplicare schema lui pisica matache. Link spre comentariu
mely17 Postat Septembrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Da asa am sa fac. Voi reveni cu rezultate/poze. Multumesc, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum