Marele Savant Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Buna ziua, am rugamintea daca poate posta cineva o fototgrafie cu o bucatica de cablaj FR2 si una cu FR4, eventual fata/verso daca este corodat desigur. Problema este ca eu nu mai gasesc cablaj ca pe vremuri, acela care se taia frumos si cu foarfeca de tabla. Acuma desi am o freza Proxxon, discul taietor e nou, marginea pare usor fibroasa, nu stiu exact cum sa ma exprim, dar se vad firicelele din stratificat. Asta il am cumparat ca FR2 si vream sa stiu daca FR4 este ce caut eu sau e doar mai scump! Decit FR2 lucrez mai bine cu CEM.Multumiri, Emil Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2012 Chiar nu se indura sa-mi spuna si mie mie cineva ce cablaj imprimat se foloseste in acest deceniu?? Personal am avut provizii de acum10-12 ani, din acela care dupa corodare era aproape transparent iar ce am gasit acum pe piata nu-mi place deloc. De asta intrebam, poate este vre-un furnizor cu pcb de calitate si eu nu-l stiu, desi de ex la job cred ca avem peste 10mp luati din diverse surse si tot arata cam la fel, adica nu cum ne-ar placea noua! Interesant este ca cel dublu placat arata bine, dar este prea mult cupru de corodat ca sa folosesc dublu unde nu e cazul.Sau o fi tot foarte vechi. Prin 1995-96 circula o legenda cu muuulte vagoane de cablaj duplu placat importate aiurea-n tramvai fata de necesitati, poate tot din acela s-o vinde si acum! Deja mai am ceva zis FR4 de terminat si revin la CEM care arata bine si este si mai ieftin. Cele bune, Emil Link spre comentariu
Vizitator CelMaiRau Postat Septembrie 30, 2012 Partajează Postat Septembrie 30, 2012 Salut. Cred ca cel mai bun raspuns l-ai putea primi daca te-ai adresa firmelor de facut cablaje. Incearca la fosta Ice Felix - Bucuresti, daca vrei iti dau nr de telefon, pe privat, al D-lui Sersea Stelian. Mai poti incerca si la Cablaje Electronice - Timisoara ori la Epsicom - Craiova ( Dl. Jean ).Alex. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 1, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Presupun ca la firme de genul asta se lucreaza tot cu zecile de mp. Am o oferta in bucuresti dar astept sa am un drumpe acolo sa vad exact despre ce este vorba.Multumiri, emil Link spre comentariu
25L91N11 Postat Octombrie 2, 2012 Partajează Postat Octombrie 2, 2012 Va salut, Am gasit cateva explicatii referitor la ce va intereseaza, cred. http://www.felsweb.com/lam_faq.htm#A Numai bine Edward Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 2, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2012 Multumesc de info. Ideea este ca am cumparat din tara cam de la toti furnizorii cite o bucata de test si toate arata la fel -adica au pe partea fara cupru imprimata cu ceva ce aduce a litera "i" din loc in loc, calitatea imprimarii fiind destul de proasta. Am vazut poze la cablajele produse de colegii nostri si par din acelas material, deci asta ar fi. Deoarece in montajele industriale realizate in tarile vecine calitatea cablajului este alta, trag concluzia ca in contnuare se face pcb de calitate, dar la noi se importa exact altceva. De fapt la nici 30 euro metrul patrat ce pretentie putem avea? Practic mie nu-mi place cum se taie nici cu freza nici cu ghilotina, pe cind cel pe care-l regret eu se taia excelent chiar cu foarfeca de tabla. Si parca e cam gros 1,5mm, eu prefer 1,2 sau chiar 1mm. Am facut ceva studii pe ebay, preturile pot fi OK dar pozele prezentate sint de pe fata cu cupru. Oricum ma mut iar pe CEM, e mai ieftin si mai OK decit asazisul FR4. Emil Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Octombrie 3, 2012 Partajează Postat Octombrie 3, 2012 ati incercat cablaj de la BUNGARD? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 8, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2012 ati incercat cablaj de la BUNGARD? Cu stirea mea, nu! Posibil sa fi fost printre materialele testate. Cred totusi ca am ramas eu blocat pe materialul cu care am lucrat atitia ani, am avut o cantitate serioasa luata din tirg din Pitesti inca inainte de 1989. Cred ca mai aveam si acuma suficient, daca nu ma apucam la un momendat cind era wireless-ul in floare sa fac antene patch panel. Adevarul e ca bateau la popou cam tot ce era pe piata la ora respectiva. Posibil nici sa nu se mai fabrice ce vreau eu si asa cum am spus obisnuinta sa fie prea puternica. In fotografie, in dreapta este materialul care-l gasesc acuma pe post de fr4, iar in stinga este cel dorit de mine. Bine si mai era unul si mai fain, usor albastrui, dar din acela n-am mai vazut de mult. Asa ca ma mut pe CEM. Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 ăsta... nu era cumva sticlotextolit... și nu era cumva placat rusesc???că, vorba dumitale, numai d-ăsta se găsea p-atunci... când se găsea! :)după 89, vreo 3-4 ani nu găseam alt cablaj prin magazine decât rusesc... dublu placat, simplu placat, de 3 mm, de 2, de 1, de 0,5 (păcat că n-am luat mai mult de ăsta subțire...), de...sticlotextolitul era din țesătură de nailon/fibră de sticlă, textolitul ”chior”, ăla maro, și care puțea ca naiba când era încins, era din tifon... și vorba dumitale, se făcea țăndări la margine, dacă-l tăiai cu foarfeca, dar și cu bomfaierul... Link spre comentariu
wally_gatter Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Grosimea stratului de cupru in microni difera la placile FR4 fata de FR2 , primul fiind mai gros decat al doilea.. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Buna ziua Absolut de acord, stiam diferenta de grosime, mie calitatea substratului nu-mi place. Ce-am avut eu de inainte de 1989 era sigur import vest -origine sectia de fabricat cablaje de la ICE. Cablaj imprimat se producea cu spor si in Romania la ICME Bucuresti parca. Oricum, multumesc pentru sfaturi si asa cum am spus ma mut pe CEM din motive de gauri.Emil Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 10, 2012 Partajează Postat Octombrie 10, 2012 FR4 e cel mai nenorocit cînd vine vorba de găuri, însă e şi cel mai rezistent dpdv mecanic. Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 12, 2012 Partajează Postat Octombrie 12, 2012 ati incercat cablaj de la BUNGARD? Cu stirea mea, nu! Posibil sa fi fost printre materialele testate. Cred totusi ca am ramas eu blocat pe materialul cu care am lucrat atitia ani, am avut o cantitate serioasa luata din tirg din Pitesti inca inainte de 1989. Cred ca mai aveam si acuma suficient, daca nu ma apucam la un momendat cind era wireless-ul in floare sa fac antene patch panel. Adevarul e ca bateau la popou cam tot ce era pe piata la ora respectiva. Posibil nici sa nu se mai fabrice ce vreau eu si asa cum am spus obisnuinta sa fie prea puternica. In fotografie, in dreapta este materialul care-l gasesc acuma pe post de fr4, iar in stinga este cel dorit de mine. Bine si mai era unul si mai fain, usor albastrui, dar din acela n-am mai vazut de mult. Asa ca ma mut pe CEM. Cel din dreapta arata exact ca cel de la Bungard pe care il folosesc si eu, se taie foarte frumos cu foarfeca de tabla (eu nu mai asa il tai) Asa cum ati spus si dumneavoastra, nu am mai vazut cablaje ca cel din stanga de pe timpul cand ma duceam la ''Casa pionierilor'' Apropo, aveti dreptate, textolitul ala maro inchis mirosea de te spargea cand incercai sa il tai cu panza de bomfaier sau daca il incingeai Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 18, 2012 Partajează Postat Octombrie 18, 2012 Cel din dreapta arata exact ca cel de la Bungard pe care il folosesc si eu, se taie foarte frumos cu foarfeca de tabla (eu nu mai asa il tai)Asa cum ati spus si dumneavoastra, nu am mai vazut cablaje ca cel din stanga de pe timpul cand ma duceam la ''Casa pionierilor''Apropo, aveti dreptate, textolitul ala maro inchis mirosea de te spargea cand incercai sa il tai cu panza de bomfaier sau daca il incingeaiNu va suparati, dar de unde achizitionati astfel de cablaj? eu de unde cumpar, chiar si online nu am reusit sa gasesc decat FR4 sau FR2....Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum