Vizitator Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 TikTak, hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, stim cu totii ca o parte dintre aceste frecvente sunt folosite pentru comunicatii militare, nu-mi spune ca nu stiai, ca nu te cred!. De asemenea, citind posturile catorva dintre cai care scriu pe aici, ti-ai putea da seama ca stiu foarte bine cum functioneaza dracoveniile astea si mai ales cum sa localizeze eventualii perturbatori. Nu-mi spune ca nu stii, ca multi dintre membrii ANCOM sunt radioamatori, aici, printre noi. Sigur, atata timp cat nu jenezi comunicatii militare, nimeni nu se osteneste sa te caute... Dar crede-ma, intr-o tara care adaposteste un scut anti-racheta american, bruiajul unui singur submarin in aceste frecvente "sa lasa rau". Probabil mizezi pe faptul ca "o sa emiti noaptea, cand cei de la ANCOM dorm" sau pe mai stiu eu ce alte "nazdravanii". Intr-o vreme asta mergea, baietii dormeau, nu apucau sa te localizeze daca emiteai scurt.... Dar iti atrag atentia ca intre timp s-au mai schimbat lucrurile, si in loc de osciloscoape au aparut SDR-urile, capabile sa inregistreze continuu tot spectrul radio 24 h/zi. E suficient deci sa "derulezi" inapoi inregistrarile de la 3 SDR-uri diferite la ora la care a fost semnalata perturbatia, masori nevielele semnalelor si baietii sunt peste tine cand ti-e somnul mai dulce. Pot sa vina oficial, daca esti norocos, sau pot sa vina "la un pahar de ceva...", situatie cand e cam naspa... Nu mi-o lua in nume de rau, fa ce experimente vrei, DAR STAI DEPARTE DE FRECVENTELE MILITARE SAU ALE ALTOR "SERVICII", crede-ma ca stiu ce spun....Si inca ceva... sa nu crezi ca daca tu nu auzi nimic pe o frecventa, aceasta e libera. Poate doar receptorul tau e "surd"... Link spre comentariu
Flor Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 dyogenesCred ca ai scris una dintre cele mai frumoase si explicite postari, de cand te citesc. TikTakSincer, eu ma indoiesc ca la importanta unor frecvente "baieti" dorm....Si ca aaela nu sunt monorizate 24/24, 7/7, 30/30..In plus e o asa de mare filozofie pt un programator sa faca un soft care sa supravegheze toate frecventele obisnuite si cand undeva apare ceva nou, sa aprinda o alarma si astfel cel de pupitru sa inceapa sa te caute..Acuma fiecare isi face viata cum vrea. Daca dta ai chef de vizite +urmarile lor, e dreptul dumitale ..Dar e pacat..PS. Nu lucrez la ANCOM, dar cum mi-am dat examenele de radioamator, i-am cunoscut pe cativa. Si confimr ca unii si radioamatori. Asa ca sunt convins ca urmaresc si acest site. E banal sa adresa dumitale de acasa.. Link spre comentariu
M1cutzu Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 ...Iar banda de 137Khz e doar pt radioamatori autorizati....Si ai voie cu doar 1W, putere aparernt radiata de antena.. Adica nu bagi 1W in antena si cum ea are castig ies din ea 100W...Bafta in a construi o antena cu castig in 137KHz . Mai degraba bagi 100W in antena si ai 1W ERP, daca ai o antena serioasa. Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 20, 2012 Partajează Postat Noiembrie 20, 2012 Sa fie. Cand o sa incep sa o contruiesc, adica La Anu si la Multi Ani, o scriu pe aici.Si eu care credeam s-a inteles ca am dat un exemplu exemplificator. Asta e, daca nu pun zambareri, adica sa ii semnalez clar lui Gica, vezi ca fac misto.. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 27, 2012 Partajează Postat Noiembrie 27, 2012 ..s-a adresat cineva lui Gica?! Link spre comentariu
d2134 Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 TikTak, hai sa nu ne mai ascundem dupa deget, stim cu totii ca o parte dintre aceste frecvente sunt folosite pentru comunicatii militare, nu-mi spune ca nu stiai, ca nu te cred!. De asemenea, citind posturile catorva dintre cai care scriu pe aici, ti-ai putea da seama ca stiu foarte bine cum functioneaza dracoveniile astea si mai ales cum sa localizeze eventualii perturbatori. Nu-mi spune ca nu stii, ca multi dintre membrii ANCOM sunt radioamatori, aici, printre noi. Sigur, atata timp cat nu jenezi comunicatii militare, nimeni nu se osteneste sa te caute... Dar crede-ma, intr-o tara care adaposteste un scut anti-racheta american, bruiajul unui singur submarin in aceste frecvente "sa lasa rau". Probabil mizezi pe faptul ca "o sa emiti noaptea, cand cei de la ANCOM dorm" sau pe mai stiu eu ce alte "nazdravanii". Intr-o vreme asta mergea, baietii dormeau, nu apucau sa te localizeze daca emiteai scurt.... Dar iti atrag atentia ca intre timp s-au mai schimbat lucrurile, si in loc de osciloscoape au aparut SDR-urile, capabile sa inregistreze continuu tot spectrul radio 24 h/zi. E suficient deci sa "derulezi" inapoi inregistrarile de la 3 SDR-uri diferite la ora la care a fost semnalata perturbatia, masori nevielele semnalelor si baietii sunt peste tine cand ti-e somnul mai dulce. Pot sa vina oficial, daca esti norocos, sau pot sa vina "la un pahar de ceva...", situatie cand e cam naspa... Nu mi-o lua in nume de rau, fa ce experimente vrei, DAR STAI DEPARTE DE FRECVENTELE MILITARE SAU ALE ALTOR "SERVICII", crede-ma ca stiu ce spun....Si inca ceva... sa nu crezi ca daca tu nu auzi nimic pe o frecventa, aceasta e libera. Poate doar receptorul tau e "surd"...Cine ti-a bagat bazaconii din astea in cap?Reglementarile ANCOM incep de la 9kHz in sus si comunicatiile militare de la 14 kHz. Nu cred, sunt sigur ca nu stii ce spui.http://80.96.175.14/uploads/articles/file/industrie/Echipamente%20radio/TNABF%202009+modif-2010_2011.pdf Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 De la 14 kHz incepe si scala receptoarelor militare ... e usor de aflat cercetind prospectele ... asta sugereaza si celebrul EKD prezent dupa revolutie si pe mesele unora dintre noi , eu nu mai am si regret profund ... cit despre deranjarea comunicatiilor in aceasta gama , am intrebat la inceputul topicului daca sintem constienti cum ar arata o instalatie cu emisie semnificativa in aceasta banda ... e la indemina doar a citorva state , cel mult 5 ... si nu sint nici Burundi si nici Burkina Fasso ... daca era usor de bruiat imperialismul american si oponentul sovietic , erau la coada tot felul de fanatici de diferite culori , la nivel de stat ... e mai greu sa faci antene de citeva mii de kilometri , ca sa nu zic de energia necesara pe care emitatorul o transforma din curent continuu in unde radio ... or fi ceva megawati ? n-ai cum sa faci asa ceva in casa , mai ales cind ceri know-how pe forumuri ... Link spre comentariu
Flor Postat Noiembrie 30, 2012 Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 Puisor, daca poti si te pricepi, fa-l, nu mai freca menta.Si cand te-or prinde, da vine pe mine. La proces o sa recunosc public ca dupa ce intial te-am descurajat, te-am vazand ca nu asculti, te-am ghidonat doar ca sa imi bat joc de matale..Dovada e clara, ce am scris aici..Daca iti scriam sa sari fara parasuta de la et 10, ma ascultai?Daca o sa ma condamne, sau nu, nu stiu. Evident ca imi angaja cel mai bun avocat, care o sa arate ca eram baut cand te-am indemnat, deci glumeam, deci...Dar sigur matalica o sa capeti mai multi ani....Cu baietii aia, odata deranjati, adica bruiati, nu cred ca te poti juca. Vorbim discutii, asa ca sa nu adormim... Link spre comentariu
M1cutzu Postat Noiembrie 30, 2012 Partajează Postat Noiembrie 30, 2012 Cam multa panica pentru nimic, parerea mea. Zona respectiva de frecvente e destinata nu numai uzului militar ci si celui industrial/medical/stiintific sau aplicatiilor inductive cu raza scurta. Uzul militar e destinat comunicarii cu submarinele, transmisii digitale cu banda ingusta intr-un singur sens, cu emitatoare de aproximativ 1MW si o antena ce se intinde pe cativa Km patrati si doar cand submarinele sunt aproape de suprafata (undele pot fi receptionate doar pana la 10-20m adancime). Sa crezi ca poti perturba asa ceva cu cateva zeci de W si o sarma e ridicol, sunt surse industriale SMPS ce probabil radiaza ERP mai mari.Pe de alta parte, comunicatiile militare critice sunt criptate si folosesc tehnici atat de insensibile la bruiaje incat probabil nici nu isi vor da seama ca emisia ta exista, iar politica comunicatiilor HF militare e sa caute frecvente libere in banda optima de propagare pentru momentul respectiv si directia necesara, pentru ca datorita reflexiei ionosferice semnalele perturbatoare pot proveni din orice colt al lumii. Banda 27.5-28MHz de exemplu are acelasi statut legal ca si cea de 14-20KHz si probabil stim cu totii ce cum si cat se comunica acolo fara nici un fel de plangeri din partea structurilor militare, tocmai pentru ca sub 70MHz nici macar nu exista vreo frecventa cu uz strict militar, toate fiind partajate cu alte servicii. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 1, 2012 Partajează Postat Decembrie 1, 2012 Absolut corect ... cu o mica completare ( fara suparare ) , mai puneti la megawatti si mai lungiti ( mult ) antena ... intre timp niste baieti din State au aflat ca o anumita lungime de unda ( albastru ) a laserului penetreaza straturi groase de apa , care oricum e spatiata ( temperaturi , densitati , absorbtie diferita VLF) , or fi facut ceva ? ... ca anumite parcuri de antene dedicate au inceput sa fie dezafectate , asa s-au aflat dimensiunile , care chiar sint de ordinul (minim ) a sute de kilometri , si ingropate ... ( sa nu se impiedice lumea de ele ... Hi ) ... apropo de megawatti , fostul radio BOD ( Brasov ) avea in anii lui de glorie 1.2 Mw , si nu se auzea oriunde si oricind pe planeta ( unde lungi , 153 Khz ) , de aceea cred ca trebuie corectie la puterea unei comunicatii 100% sigura si disponibila oricind , intr-adevar unidirectionala ... sper sa nu transmita niciodata pentru ce a fost facuta , oricum se fac exercitii , altfel toata cheltuiala cu statia , dipolul si barcuta e inutila ... Mai de mult , comunicatia era bidirectionala , barcuta intindea ( tracta ) o antena filara de citiva Km , iar pe deasupra era un Lockeed Hercules 130 , care facea si el acelasi lucru , fiind folosit ca releu intermediar , dar cu timpul s-a constatat ca era prea complicat si nesigur , cu prea multe verigi ... acum se pare ca mai intervin niste balize , lansate cind si unde trebuie , stocate pe barcuta in locul fostelor echipamente ... Cu scuze pentru lungimea postului si off - topic . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum