Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pul AB EL86 putere utilă în sarcina nesimţită

Vizitator

Postări Recomandate

Supun atenţiei amatorilor cfg. PP tubul EL86 http://www.r-type.org/pdfs/el86.pdf foaia de catalog fiind de mare bun simţ... ,acest tub în condiţii normale (Ua=260V-270V , ug2=210V , Raa=2k7-2k8=mare avataj bandă OT fiecare anod "vede" 675Ω-800Ω) poate debita în sarcină la ieşire o putere cu adevărat nesimţită în raport cu gabaritul său(cine va simulă un etaj Push-Pull-AB-EL86 va înţelege cam de ce putere în sarcină se poate discuta...).

În cazul unei situaţii fizice-reale raportul de transformare OT este bine să fie 17,6-17,7/1(datorită "pierderilor" din cupru şi fier).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

7

• TESSLA

6

• simson

4

• vlad1980

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Supun atenţiei amatorilor cfg. PP tubul EL86 http://www.r-type.org/pdfs/el86.pdf foaia de catalog fiind de mare bun simţ... ,acest tub în condiţii normale (Ua=260V-270V , ug2=210V , Raa=2k7-2k8=mare avataj bandă OT fiecare anod "vede" 675Ω-800Ω) poate debita în sarcină la ieşire o putere cu adevărat nesimţită în raport cu gabaritul său(cine va simulă un etaj Push-Pull-AB-EL86 va înţelege cam de ce putere în sarcină se poate discuta...).În cazul unei situaţii fizice-reale raportul de transformare OT este bine să fie 17,6-17,7/1(datorită "pierderilor" din cupru şi fier).

Cum nu se poate mai adevarat! :daLa THD=>5% puterea este mult mai mare,~30W !!!!!!!Raspunsul armonic este caracteristic unui PP,iar diagrama Bode nici nu mai este cazul sa o postez; 10Hz...100Khz la 25W.
Link spre comentariu

"Comentariu fişier: ...si ce lampa frumoasa!"

pentru audiofrecvenţă(adaug). Fizic/material am obţinut 26W/8Ω-nesimţiţi (sinus nelimitat în sarcină secundar) cu un răspuns în frecvenţă foarte extins(nesimţit ,deja "mă întreb "cum de merge fierul la acele frecvenţe nesimţite...).Schema aplicată fizic/material aproape identică simulare(sarcina distribuită/defazor ceva mai mică şi Rgc finale ceva mai mici).
Link spre comentariu

"Comentariu fişier: ...si ce lampa frumoasa!"

pentru audiofrecvenţă(adaug). Fizic/material am obţinut 26W/8Ω-nesimţiţi (sinus nelimitat în sarcină secundar) cu un răspuns în frecvenţa foarte extins(nesimţit ,deja "mă întreb "cum de merge fierul la acele frecvenţe nesimţite...).Schema aplicată fizic/material aproape identică simulare(sarcina distribuită/defazor ceva mai mică şi Rgc finale ceva mai mici).
Schema de mai sus simulata nu este conceputa de mine,este schema unui PHILIPS din anii '50...'60,nu mai stiu exact ce PHILIPS si nici prea mare importanta nu are acest amanunt. Propunerea dv. este bine venita pentru cei pasioanti de PP,mai ales ca acest amplificator poate fi realizat foarte compact,acum mai ramane problema achizitionari tuburilor EL86... In ceea ce priveste OT,cred ca se poate realiza ceva deosebit,iar blocul de alimentare pentru un 2X PP-AB nu cred ca ar pune probleme. Am gasit undeva ca o echivalenta 100% cu EL86 ar fi ruseasca 6P43P,nu pot afirma asta cu certitudine,dar se poate vaeifica cautatnd pe net.P.S pentru un "dosar perfect" al acestei lampi,asteptam si schema dv.,mai ales ca a fost realizata si practic
Link spre comentariu

Echivalent cu EL86 este PL84 si UL84 de care difera doar prin valoarea tensiunii de filament.Echivalentul rusesc este 6P18P.Caracteristic val. redusa Ri=1600 ohmi[intr-un pct.de functionare].Se pot folosi in ampl. fara transformator de iesire cu difuor Z=400-800 ohmi.

Link spre comentariu

...acum mai ramane problema achizitionari tuburilor EL86...

,asteptam si schema dv...

Schema acum mai căpăta diferite "nuanţe/valenţe" când mă "stabilizez" va fi prezentă aici.

Adaug în schimb următoarea informaţie , Ua(270V) trebuie să suporte 400mA-450mA pentru/La puterea maximă 2ch(preferabil 450mA).

Capabilitatea în curent anodic a acestui tub EL86 depăşeşte orice aşteptare...

Tuburi EL86 se pot cumpăra de aici : bazar-vânzari-la un preţ modic(7lei/buc ,mă rog , acum poate să mai urce preţul dacă vede acest subiect...).

Link spre comentariu

Am mai precizat si cu alta ocazie ca PL84 difera de EL84, in schimb e perfect echivalenta cu EL86, evident in afara de filament.

Vedeti in imaginea de mai jos, am preluat de pe radiomuseum si am unit cele trei imagini:

https://dl.dropbox.com/u/42982030/PL84_EL86_PCL86.jpg

Eu am gasit la un magazin online in SUA 6CW5, NOS, fabricat de General Electric la aprox.7 dolari bucata, pentru amplificatorul meu. Nu stiam despre forum pe atunci.

La limita merge si pentoda din PCL86, seamana bine schema SRPP cu EL86 din datasheet cu finalul audio din "celebrele" TV-uri romanesti...

Puterea anodica a lui PCL86 cred ca e mai mica nu din cauza constructiei anodului, ci din cauza prezentei in balon si a unei triode - la fel am observat la triodele singure in balon fata de duble triode.

Cred ca si un PP cu PL84 ar fi interesant...pentru cine le are in stare buna...nu vechituri din TV-uri.

Link spre comentariu

Daca ne-am dat seama de spectacolul de putere oferit de EL86, multumind pe aceasta cale initiatorului topicului, zic eu ca ne putem gandi si la un Murray cu EL86 poate cine stie vor fi si distorsiuni "mai putine" la iesire.E doar o idee, nimic altceva.

Link spre comentariu

O surpriza placuta ofera aceasta lampa dar cum ar suna cu 4 tuburi EL86 pe canal, din start puterea s-ar dubla(driverul ar putea ramine acelasi) ,putem vorbi de un amp de 60w/canal..??? aceasta versiune m-ar tenta mult :aplauze

Link spre comentariu

Aci am gasit o varianta bunicica ca raport pret/calitate: h**p://www.ebay.de/itm/EL86-6CW5-Rohre-Siemens-Rohrenwerk-Munchen-Neu-NOS-/350463842561?pt=DE_TV_Video_Audio_Elektronenr%C3%B6hren_Valves&hash=item519945d901Daca sunt si alti amatori as incerca sa negociez un lot mai mare, macar sa nu mai platim transport, iar daca luam mai multe le putem imperechea mai precis....Eu cred ca ma bag @10-15 buc pentru inceput....dar daca am strange doritori pentru cel putin 100 nu cred sa nu mai lase din pret....

Sau aici:http://thetubestore.com/nos-6cw5.htmlEu de aici am cumparat. Fiind un pachet mic, nu au fost probleme nici la vama - le-am spus ca sunt lampi de radio, tanti s-a uitat cam ciudat la mine dar mi-a dat pachetul si m-a lasat in pace...
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am primit pe MP o solicitare pentru a posta datele referitoare la OT pentru un PP cu EL86 ( in speta schema simulata de mine),se pare ca proiectul prezinta interes si ar fi bine sa existe si aceasta informatie privind datele despre OT,datele pentru realizarea practica. Diametrul sarmei de bobinaj este dat cu izolatie (email)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări