Vizitator sorin_frumuseanu Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 In timp am cumparat diverse lampi cu led-ul albe.Dupa ce am "descoperit" minunea de stabilizator cu lm317 am inceput sa ma mai experimentez.Ce am observat: leduri de la diverse lampi, inseriate, nu lumineaza la fel desi toate sunt de diametru de 5 mm.Din cate am inteles unele se alimenteaza la 3 si altele la 3,3.Cum as putea sa aflu care au tensiunea maxima de 3 v si care sunt concepute pt 3,3-3,5?Multumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 La leduri parametrul principal este curentul (intensitatea), exprimat in mA, si nu tensiunea. In foaia de catalog a ledului scrie care este curentul maxim suportat de led fara risc de distrugere termica. Tot acolo scrie si tensiunea pe led, dar de regula nu este garantata; se indica un interval, de exemplu 3-3,2V si poate sa difere de la un lot de fabricatie la alt lot. Daca legi in serie 3 leduri albe, impreuna cu o rezistenta de 200 ohm si alimentezi totul la 12V, curentul prin ele va fi acelasi (aproximativ 15 mA), in timp ce tensiunea poate sa difere de la un exemplar la altul. Curentul poate fi masurat cu un miliampermetru inseriat de asemenea in circuit. Tensiunea pe fiecare led o poti masura cu un voltmetru in paralel pe ledul respectiv. Poti sa observi si diferente de luminozitate, datorate eficientei de conversie diferite; ledurile mai noi si "de firma" dau de regula lumina mai multa la acelasi curent. Pentru detalii despre constructia ledului si caracteristica sa curent-tensiune http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum