Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX-4080


Marele Savant

Postări Recomandate

Buna seara,

 

propun celor care mai tin letconul in mina sa testam o noua varianta de BITX. Este realizat cu 2 schimbari de frecventa, probabil pentru a folosi un singur VFO pentru ambele benzi ( 80 si 80m -asa cum ii spune si numele ). Schema este mult mai elaborata decit prima varianta, desi si varianta multiband a lui G6LBQ pe care o am in functiune se comporta cel putin decent. Intreaga documentatie se gaseste pe grupul yahoo dedicat BITX-ului dar pentru cei ce nu au cont incerc sa atasez o arhiva cu documentatia. Schemele si pcb-urile sint realizate cu Express PCB care poate fi luat gratis de aici: http://www.expresspcb.com/expresspcbhtm/download.htm

 

Daca sint amatori ma apuc si eu sa-l construiesc, asa singur nu prea ma trage ata sa n-am cu cine mai schimba o parere!

 

Cele bune, Emil

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marele Savant

    5

  • yo8rqp

    2

  • Yo4You

    1

  • Rx-Tx

    1

Top autori în acest subiect

schemele si pcb-ul sint in arhiva atasata la primul post, vad ca este la locul ei arhiva si a fost download-ata de 16 ori! Trebuie si expres pcb pentru a fi vizualizate dar este dat si link-ul spre el si este free!

Link spre comentariu

Se-ncurca cineva ??? Veseti ca am impresia ca desi in poze arata altfel, una din placi trebuie facuta pe cablaj dublu placat. probabil ca autorul a preferat sa faca strapuri intre grupurile de componente care trebuiesc legate la masa!!Emil

Link spre comentariu

Dupa niste studii facute acest transceiver pe cat ar fi de simplu tot are niste neajunsuri.Autorul a ales o varianta de VFO de la 2.63-2.93mhz, mixand intrariile cu niste frecvente fixe practic a vrut sa foloseasca un singurr VFO ca si in cazul VFO-ului de 5Mhz-5.5 ce acoperea banda de 80m si de 20m.Schema e stufoasa nu foarte complicata, blocurile se adapteaza intre ele la o impedanta de 50-70ohmi, insa daca s-a tot facut atatea chestii de ce nu are si un AGC pe IF ba chiar un ALC la emisie.VFO-ul este clasic si va putea sa dezamageasca cu stabilitatea in frecventa, se putea folosii un dds cu ad9833 ce comanda un PLL.BFO-ul lasa de dorit de multe ori vrei sa intervii in setari si nu prea poti invarti din trimeri etc. tot la fel de simplu tot un ad9833 separat pentru BFO.In rest e tot un BITX care are nevoie de imbunatatiri.Sa nu ma luati in nume de rau, insa circuitul functioneaza si asa, dar sa nu se astepte la performantele unui transceiver cu doua schimbari de frecventa.

Link spre comentariu

Bineinteles ca e o constructie relativ simpla si nu chiar cea mai performanta. Desi daca urmarim pe yahoo group , grupul BITX vedem ca s-au obtinut rezultate impresionante chiar cu prima varianta cea cu un singur amplificator pe sens si s-a realizat in sute si sute de exemplare cam pe tot globul. Era doar o semanlare a unei noi variante de BITX si eventual o propunere pentru serile de iarna care vor urma. Cred ca si folosirea unui singur VFO de frecventa relativ joasa e o treaba utila dpdv al stabilitatii, iar dds pentru BFO deja intram in alta liga! Eu am facut pina acum cablajul la partea de audio(prempl. microfon+AAF si am plantat tranzistorii, un soclu, 2 diode si 2 electrolitici. Tinind cont ca lucru inceput este pe jumatate terminat.... Personal in acest moment folosesc (pentru Rx numai-de cind s-a facut acoperis metalic la bloc am mari probleme cu antena ) tot un bitx dar versiunea multiband (G6LBQ), cu DDS, FTB comandate cu relee, MC1350 in FI, preampl. de microfon NE5534 si cu RAA si S-metru realizat cu LM324 si pot sa va spun ca se comporta absolut onorabil comaparat cu TS130 care l-am. Chestia ca folosesc totusi un filtru XF9 militar nu varianta originala cu filtru in scara. Oricum, multumiri pentru interes!Emil

Link spre comentariu

BITX-ul e foarte bun ca baza de plecare pentru un transceiver mai performant.Mie imi place ca este destul de docil la schimbari in schema de baza,mai poti adauga fel de fel de kit-uri(dds si alte).Intr-adevar la varianta de inceput(bitx20) vfo-ul nu este prea stabil;am observat ca la receptie nu sunt probleme,dar cand se trece in emisie caldura de la ultimul tranzistor(Q14)se transmite prin cablajul imprimat si vfo-ul incepe usor sa fuga in frecventa.In unele articole se recomanda ca vfo-ul sa fie facut separat,probabil din acest motiv.Punctul forte pentru mine la acest transceiver este ca nu foloseste circuite integrate specializate si poate fi imbunatatit destul de bine folosind tranzistoare dedicate pentru rf.De ex eu am pus laQ1=BFX89,Q2,Q3,Q3A,Q11,Q12,Q13=2N2369 ; se simt bine de tot diferentele fata de BC-uri in privinta zgomtotului.Q14=BD139.

Link spre comentariu

Bineinteles ca se folosesc tranzistori dedicati pt RF. versiunea cu BC-uri si inele de plastic de la perdele pentru constructia torurilor era totusi pntru indieni si la un pret de cost de citiva dolari!

Link spre comentariu

Initial am facut constructia cum este data in documentatie cu bc-uri si nu mergea rau deloc dar totusi cu tr. pentru rf e altceva.In sfarsit, importanta e scanteia de inceput, restul vine de la sine.Si,da,dupa n-spe mii de cosmetizari nu mai costa catva dolari.73!Emil.

Link spre comentariu

Era prea greu sa atasati si o captura JPEG a schemei ? Nu toata lumea poate instala soft-uri doar pentru o simpla schema ...daca arhiva ar fi fost fara terminatia .rar nu cred ca multi ar fi descarcat-o...asta e , mai luam si teapa , pacat de bunele intentii . Oricum BITX-ul original ... :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări