Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU50 trioda

300B SE

Postări Recomandate

...doar pentru "comemorare"...Urms=0.707 x UvUv=1.4142... x UrmsUv=0.5 x Uv-vP=Urms x Irms (pt. defazaj zero)P=((Urms)^2)/R...repetitia este stiinta mamelor... Traducere foarte libera din limba latina... Inchei, am intrat in OFF!!!

corect.. si 1Vvv=0,35Vrms...................ca sa nu se mai chinuie lumea cu calculatul :rade:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 175
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

41

• simson

18

• THOMAS

11

• 300B SE

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pe masurate 15W / 8 ohmi in secundar pentru 8% THD .

Opreste-te la un sinus.....(sub 1%) ca sa avem un tel(o referinta) nu zic din dusmanie 0,00001% :rade: ca ne cunoastem!!!(am pierdut firul..e vorba de schema cu 2 finale in paralel!??)Ca sa nu mai spun...conexiune trioda pt o pentoda ...e ca si cum ai pune un cal sa mearga in 2 piciore(ca la circ) :rade: las-o domne asa cum a facut-o mama ei(rusia) :96
Link spre comentariu

Pentru SE 8% este limita de la care urechea incepe sa simta distorsiunile . Sub cei 8% ( limitare simetrica ) nu se simte absolut nimic , asta declara muzicienii cu mana pe inima . De fapt asta si este avantajul SE ( mai ales daca PSF-ul finalei este ales corect ) !

Link spre comentariu

Pentru SE 8% este limita de la care urechea incepe sa simta distorsiunile . Sub cei 8% ( limitare simetrica ) nu se simte absolut nimic , asta declara muzicienii cu mana pe inima . De fapt asta si este avantajul SE ( mai ales daca PSF-ul finalei este ales corect ) !

Limitarea simetrica este marea problema a SE, trebuie foarte atent aleas PSF-ul, corecta observatia, problema este ca aproape intodeauna acest punct este imediat sub hiperbola de disipatie a puterii pe anod, adica un punct destul de periculos
Link spre comentariu
Incerc sa fac un calcul al impedantei anodice ce rezulta conform graficului : download/file.php?id=27718

526.6V vv - 234.86V vv = 291.74 V vv

291.74 V vv * 0.707 =206.26V rms

373.8 mA vv - 55.8 mA vv = 318 mA vv

318 mA vv * 0.707 = 224.8 mA rms

...

Ce putere(utilă) ar fi aici download/file.php?id=27718 în sarcină anod ?(răspunde cine doreşte).

Am reţinut un singur răspuns direct corect admiţând un sinus perfect("in jur de 11,5-11,6W" care derivă din 103,13V_ef la bornele sarcini/primarOT şi un curent efectiv prin sarcina 112,4mA_ef ).

Şi desigur generalizat:

...doar pentru "comemorare"...

Urms=0.707 x Uv

Uv=1.4142... x Urms

Uv=0.5 x Uv-v

P=Urms x Irms (pt. defazaj zero)

P=((Urms)^2)/R

...repetitia este stiinta mamelor... Traducere foarte libera din limba latina... Inchei, am intrat in OFF!!!

Poate acum ne spune cineva şi frecvenţa download/file.php?id=27718 ? ...

Link spre comentariu

Limitarea simetrica este marea problema a SE, trebuie foarte atent aleas PSF-ul, corecta observatia, problema este ca aproape intodeauna acest punct este imediat sub hiperbola de disipatie a puterii pe anod, adica un punct destul de periculos

In modul pentoda se poate obtine in sarcina ( excluzand randamentul trafo out ) aproximativ 45% din puterea maxima disipata de anod ( limitare simetrica ) iar in modul trioda 27% ( limitare simetrica ) ...In modul trioda este mai larg domeniul PSF-ului unde limitarea este simetrica , probabil ca este unul dintre motivele raspandirii acestui tip de conexiuni . Pentru a obtine o putere acceptabila ( fara a deveni un aparat energofag in genul OT100 , GM70 , 6S33S sau alti giganti din Liga Mare cu care se pot obtine aceeasi 15W dar nu la aceeasi impedanta anodica sau distorsiuni si cu costuri foarte mari ) am preferat varianta unui montaj foarte simplu si nepretentios cu doua finale GU50 in paralel pe canal , iar pentru o compensare eficace a micilor diferente constructive ( dispersie inevitabila ) intre tuburi am conectat in catozi doua rezistente nedecuplate de valoare mica inainte de rezistenta comuna ( decuplata ) din catod . Este un compromis acceptabil , parerea mea .Calitatea condesatorului de decuplare a catozilor este esentiala , recomand 1000 micro / 100 V de buna calitate ( cu temperatura de lucru pana la 105 grade C , de evitat cei la 85 grade C, ideal ar fi la 125 grade C dar... ) , de format mare ( un model cu diametru 36 mm ar putea fi acceptabil , tangenta de pierderi cat mai mica recomandat zero , iar curentul repetitiv de varf al acestuia trebuie sa fie de minim 10x mai mare decat curentul de catod comun , ca sa isi poata face treaba lejer pentru care este montat in circuit ) suntat la randul lui cu un condesator de 100 nF cu izolatie mkt pentru ca decuplarea sa fie eficace intr-o banda de frecvente cat mai mare . Cei doi condesatori care fac cuplajul cu grilele GU50 trebuie sa fie de cea mai buna calitate , eu probabil voi monta ( daca o sa fac rost ) condesatori cu izolatie teflon .Acelasi tip trebuie montati si pentru condesatorii ( nepolarizati ) folositi la decuplarea tensiunii anodice .Am preferat metoda negativarii automate pentru a compensa automat imbatranirea finalelor ( este important acest aspect pe termen lung la functionarea in clasa A aproape de puterea maxima de disipatie ) si introducerea unei reactii negative locale in plus fata de varianta simpla cu negativare fixa .
Link spre comentariu

Tub de 10 leiSoclu de 25 leiTrafo alimentare 200 leiComponente de 300 leiTrafo Out de 550 lei<<<<< icon_jook Restul inca circa 100 lei icon_jook vreo luna de nervi si ideei bune/proaste si pana la urma vinzi tot si faci un amplificator cu 4xEL84 :ras:Eu am obtinut 13W clari din tubul asta...si atat.

Link spre comentariu

Tub de 10 leiSoclu de 25 leiTrafo alimentare 200 leiComponente de 300 leiTrafo Out de 550 lei<<<<< icon_jook Restul inca circa 100 lei icon_jook vreo luna de nervi si ideei bune/proaste si pana la urma vinzi tot si faci un amplificator cu 4xEL84 :ras:Eu am obtinut 13W clari din tubul asta...si atat.

Si unde e pasiunea? Unde e dorinta de a experimenta?Daca e sa ne luam dupa cele de mai sus atunci e simplu:Cumparam un aplificator cu lampi gata construit de la chinezi si pana la cele ale lui Viobio sau mai scumpe - dupa buget!Si am terminat-o cu "electronica'" "sau cu "lipitul de sarme"! (fiecare dupa cum vede acest hobby)NU mai visam nimic!Nu mai construim nimic!Nu asa vreau sa vad viitorul! :speriat
Link spre comentariu

Ai inteles gresit ce am scris mai sus.Am vrut sa subliniez ca nu GU50 e principalul factor pentru un amplificator de calitate.In rest chinezii fac si lucruri bune.E o conceptie gresita despre chinezi.Sony, Iphone, Foxconn au fabrici mari in China.

Link spre comentariu

...trebuia sa mai precizeze si faptul ca puterea astfel calculata este o putere medie (nu de varf, nu momentana...)!...il parafrazez pe mila (sper ca nu se supara...)... daca inlocuieste cuvantul "chinez" cu "GU-50" suntem pe acolo... cu mici exceptii... ceea ce este bine (vezi si lucrurile enumerate de mila, facute bine...).

Link spre comentariu

@mila Corect .Pentru un amplificator SE de inalta calitate conteaza ca PSF-ul pentru finala ( finale ) sa fie astfel ales incat sa fie favorizata o anumita distributie spectrala a structurii armonicelor ( cele care definesc timbrul audio ), sa permita o excursie simetrica , coroborat cu un trafo out care sa aiba randamentul cat mai mare ( printre altele intrefierul trebuie reglat urmarind histereza cu osciloscopul !!! ) iar inductanta de scapari si capacitatea parazita cat mai mici . Daca inductanta de scapari este mare se limiteaza banda de frecvente . Daca capacitatea intre spirele primarului este mare , vor apare rezonante nedorite ( unele chiar in banda audio ) , iar daca capacitatea parazita intre primar si secundar este prea mare , se strica faza totala si va fi nevoie de aplicarea unui anumit grad de reactie negativa globala , cu rezultate catastrofale pentru functionarea la semnale tranzitorii ...Daca includem si problemele sursei de alimentare , descoperim ca de fapt un amplificator SE care pare simplu de construit de fapt are foarte multe secrete , multe variabile greu de stapanit si trebuie facute anumite compromisuri .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări