Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

strung valex bv21-520

aliusa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aliusa

23

• Ion_Bumbu

7

• daredan

4

• radu cnc

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca forma, cutitul de debitare pare OK. Depinde de materialul in care vrei sa-l folosesti. Nu o sa reusesti sa-l folosesti in OL pentru ca l-ai decalit in momentul in care l-ai ascutit. Si-a schimbat culoarea - ai stricat cutitul. Ascutirea se face cu racirea frecventa a cutitului in asa fel incat sa nu se decaleasca (schimbe culoarea). La acest cutit pare sa se fi inrosit in momentul prelucrari.Dispozitivul de centrare este in regula, cel mai bine ar fi ca rulmentul sa fie centrat pe axa de prelucrare a masinii.

Link spre comentariu

Ca forma, cutitul de debitare pare OK. Depinde de materialul in care vrei sa-l folosesti. Nu o sa reusesti sa-l folosesti in OL pentru ca l-ai decalit in momentul in care l-ai ascutit. Si-a schimbat culoarea - ai stricat cutitul. Ascutirea se face cu racirea frecventa a cutitului in asa fel incat sa nu se decaleasca (schimbe culoarea). La acest cutit pare sa se fi inrosit in momentul prelucrari.Dispozitivul de centrare este in regula, cel mai bine ar fi ca rulmentul sa fie centrat pe axa de prelucrare a masinii.

buna dimineata, nu stiu inca daca merge sau nu ca nu l-am probat inca,cutitul este din maraton iar la ascutit l-am racit in permanenta problema a fost in momentul cand l-am tait.L-am taiat pe strung cu un dorn prins in universal pe care am pus un disc de flex iar cutitul prins in portcutit,cu toate ca am avansat foarte incet cutitul in discul abraziv datorita faptului ca strungul nu este dotat cu sistem de racire sa incalzit putin dar nu in halul in care sa se decaleasca.in seara asta cand vin de la servici o sa-l probez.inca ceva ,ce duritate au burghiele?Am un set de burghie care de la 13 pana la 20 tre sa le strujesc coada pentru mandrina de 13.cam ce cutit tre sa-mi procurez pentru lucrarea asta?o zi buna tuturor
Link spre comentariu

Daca otelul rapid (maraton) si-a schimbat culoarea chiar si usor dupa prelucrare sigur s-a decalit. Al tau s-a inrosit cred dupa cum se vede din imagini. Asta nu inseamna ca nu se poate folosi la prelucrarea materialelor moi (bronz, alama, aluminiu etc).EDIT: coada burghielor este destul de moale si se poate prelucra usor, chiar si la cele cu con. Partea dura este cea care taie.

Link spre comentariu

In general burghiele romanesti vechi de diametru peste 13mm indiferent de tipul cozii (conica sau cilindrica) sunt facute din doua bucati prin lipire. Partea activa elicoidala e din otel rapid iar coada e din material mai moale. Exceptie fac doar cele realizate prin fostele scularii ale uzinelor care sunt facute dintr-o singura bucata de otel rapid. Coada aceea moale eu am prelucrat-o fara probleme cu cutit cu pastila, dar cred ca merge si cu cutit din otel rapid. Important e ca burghiul sa fie centrat bine in universal.In afara dezavantajului de a nu intra in madrinele de 13 mm, diametrul mai mare al cozii are totusi si avantaje. cu cat creste diametrul burghiului cresc si fortele care solicita coada. o coada subtire se uzeaza si in timp pe ea apar santuri din cauza rotirii in mandrina. Banuiesc ca si mandrina va avea de suferit din cauza acestei rotiri.

Link spre comentariu

am facut un filmulet cu cutitul de debitat (merge bine) si am strujit un burghiu de 20mm(in prima parte am dato-n bara cu un cutit ascutit prost sau decalit dar am remediat situatia cu un cutit facut de mine dintro bagheta de 10/10 frezata la varf si alamita o pastla vidia)

debitare

partea I

partea II
Link spre comentariu

In general burghiele romanesti vechi de diametru peste 13mm indiferent de tipul cozii (conica sau cilindrica) sunt facute din doua bucati prin lipire...

In general, toate burghiele romanesti de la cel mai mic, la cel mai mare diametru, sunt realizate in acest mod. Sculariile diferitelor intreprinderi, faceau doar scule (burghie) nestandardizate, necesare productiei proprii. Cele STAS, sunt mult mai ieftine, cumparate din productia de serie mare, decat unicatele si seria mica a diferitelor scularii. De obicei, rusii faceau sculele dintr-o bucata.
Link spre comentariu

Eu pana acum nu am vazut un burghiu sub 13mm cu coada lipita.In general cele HSS sub 13 mm din sunt facute dintr-o singura bucata de otel rapid. Banuiesc ca e mai scump sa le lipeasca o alta coada decat pierderea datorata diferentei de pret dintre coada din otel rapid si cea din otel simplu. Am vazut in schimb un nene care din nevoia de a avea un burghiu de 8 mai lung a alamit la unul standart o coada mai lunga. pt a centra coada pe burghiu a facut un guler de centrare pe ambele piese.Cele peste 13 sunt in majoritate lipite.

Link spre comentariu

Eu am indoit unul de Ø2,4 chiar ieri. Referirea la costul executiei nu este valabila pentru productia de serie mare, sau de masa. Acolo, o instalatie de sudura "cap la cap" este amortizata dupa cateva sute de mii de burghie produse, adica intr-un timp relativ scurt. Daca evaluezi amortismentul acestei instalatii, raportat la unitatea de produs (un burghiu) ai sa vezi ca este mai mic decat economia rezultata din diferenta de pret intre cele doua materiale sudate "cap la cap".Facusem initial o observatie (administrativa) apropos de mesajul anterior. Avand in vedere insa semnificatia zilei de astazi, renunt la ea. Ramane pentru altadata. La multi ani tuturor!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

buna seara,cu toate ca la radauti e un ger de crapa pietrele(-15) dupa o partida de curatat zapada de pe trotuare am facut si putina curatenie in garaj,cu ocazia asta am reusit sa adun toate sculele pentru pentru strung (erau imprastiate prin garaj in cuti de carton ) postez ceva foto

post-54786-139829543473_thumb.jpg

post-54786-139829543478_thumb.jpg

post-54786-139829543483_thumb.jpg

post-54786-13982954349_thumb.jpg

post-54786-139829543498_thumb.jpg

Link spre comentariu

trusa cu extractoarele de suruburi rupte e interesanta . nu am vazut pana acum extractoare asa mari. eu am reusit odata performanta sa rup un astfel de exctractor . ca o fi fost el prea calit , ca mana mea a fost pacatoasa, nu mai stiu dar cert e ca sunt foarte utile daca respecti procedura de lucru.

Link spre comentariu

trusa cu extractoarele de suruburi rupte e interesanta . nu am vazut pana acum extractoare asa mari. eu am reusit odata performanta sa rup un astfel de exctractor . ca o fi fost el prea calit , ca mana mea a fost pacatoasa, nu mai stiu dar cert e ca sunt foarte utile daca respecti procedura de lucru.

sant fff bune la casa omului eu o data am rupt un prezon la roata la masina si am fost nevoit sa le cumpar,fara nu as fi reusit sa scot prezonul
Link spre comentariu

Intradevar sunt foarte bune, cu conditia ca surubul rupt sa nu fie prea calit. Am un surub rupt in interiorul gaurii filetate, surub de care nu m-am putut apropia nici cu burghiu cu cobalt. Fiind in interior rupt nu pot nici sa-i sudez o piulita in cap, asa ca nu am cum sa-l mai scot. Electroeroziune nu am.

Link spre comentariu

Daca surubul este din grupa 10.9 sau 12.9 intradevar este nasol si gaurirea se poate face doar cu burghie de calitate sau widia, iar daca sa reusit gaurirea si se va folosi extractorul daca piesa permite recomand incalzirea piesei astfel cresc sansele de a extrage surubul rupt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări