Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

strung valex bv21-520


aliusa

Postări Recomandate

am deschis un nou topic cu modelul de strung pe care il detin eu, http://www.benvenutifaidate.it/easyStor ... Schede=717 dupa cum spuneam si in alt topic strungul l-am achizitionat acum 3 ani din italia dar l-am folosit ff putin din diferite motive.

astept parerile voastre in legatura cu aceasta unealta.pentru inceput as avea 2 nelamuriri

1. as putea adapta un motor trifazic de 0,55kw(motorul original are 0,37kw monofazic dar a impuscat condensatorul)?

2. parerea voastra (a detinatorilor de strunguri de banc ) care ar fi limitele acestui strung?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • aliusa

    23

  • Ion_Bumbu

    7

  • daredan

    4

  • radu cnc

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ei, asa da! Felicitari! Ai propriul topic. Trebuie sa spun ca uitandu-ma pe caracteristicile date de italian, am constatat ca nu este de loc rau. Ai o putere instalata de 0,55 kVA si o lungime intre varfuri de 575 mm. In rest caracteristici comune strungurilor de banc. Ceea ce nu prea este ok, este pretul mult prea piperat de peste 1300 euro. Cel putin la banii astia, ai si niste accesorii mai acatari?

Link spre comentariu

in momentul cand l-am cumparat am si facut prima prostie,l-am adus acasa si universalul nu era montat avea doar flansa care are acea buza conica pentru centrarea universalului pe care eu din nestiinta am strujit-o ca sa intre universalul acum practic sta doar in suruburi,sper sa se poata repara am inteles de la cineva(strungar)ca se poate struji flansa chiar daca se subtiaza si se poate face alta buza. ca accesori am un varf fix cm3 si unul tot fix cm2 de cand l-am cumparat . intre timp am cumparat diferire cutite de maraton,varf rotitor(cm2) mandrina cu cremaliera pana la 16(cm2),burghie de la 15 pana la 20 (cm2)de la 11 pana la 14 (cm1)plus alte accesori care cand le pun toate la locul lor le fac poze o seara buna

Link spre comentariu

in momentul cand l-am cumparat am si facut prima prostie,l-am adus acasa si universalul nu era montat avea doar flansa care are acea buza conica pentru centrarea universalului pe care eu din nestiinta am strujit-o ca sa intre universalul...

Daca poti, ilustreaza cu o poza. Din cate stiu eu, universalul are un prag de centrare, dar este cilindric si nu conic. Deci flansa pe care se monteaza universalul, ar fi trebuit sa aibe un umar cilindric, calibrat pe acel tip de universal. In orice caz, daca ai reusit sa faci o greseala nefacuta inca de nici-un strungar, nu cauta sfaturi de remediere la oricine, chiar daca este de meserie strungar. In primul rand, strunjind din arbore, ai redus lungimea conului Morse 3 unde se poate fixa varful, sau eventual scule avand coada conica de acel tip. Acum va trebui sa gasesti o metoda de a adauga ceea ce ai indepartat si de a reface atat acel umar de centrare al universalului, cat si portiunea conica din interior pe care ai indepartat-o. Daca poti sa iti amintesti exact, cam cati milimetri ai strunjit frontal din flansa, ar fi foarte bine. Apoi, trebuie facut un plan detaliat, care obligatoriu trebuie sa contina un desen al arborelui. Cat de priceput esti asadar, la elaborarea unui desen tehnic?
Link spre comentariu

Din ce am inteles eu, colegul aliusa a strunjit gulerul de la flansa pe care se centreaza universalul. Nu este nici o problema. Masurati diametrul gaurii de centrare de pe spatele universalului si strunjiti un alt umar pe flansa. Ideea este ca toleranta sa fie foarte mica, universalul trebuie sa intre putin fortat pe acest guler in nici un caz nu trebuie sa joace. Gulerul respectiv este cel care centreaza universalul suruburile sunt doar de prindere pentru a nu zbura de pe flansa.Motorul trifazic din ce am inteles de la meseriasi are un mers mai lin decat unul trifazic. In alta ordine de idei raspunsul la intrebarea dvs. este DA, se poate monta un motor trifazat in locul celui monofazat daca fizic exista aceasta posibilitate.Limitarile unui astfel de strung sunt: puterea destul de mica a motorului deci pentru a prelucra o piesa cu diametru mare va trebui mers cu span mic si avans mic ceea ce se traduce in multe minute; dimensiunile destul de mici de prelucrare rezulta ca nu se pot prelucra lucruri prea mari pe el. Un strungar spunea ca pe un strung mare poti prelucra piese mici dar pe unul mic nu poti face piese mari. Si in practica am ajuns si eu la aceeasi concluzie: ca am nevoie de un strung mai mare. Insa cand vine vorba de piese mici este mai usor de lucrat cu un strung mic. Ganditi-va daca ar trebui sa dati o gaura cu un burghiu de 2mm intr-o piesa/bucsa de 10mm prinsa intr-un universal de 160. Parca este mai usor sa folositi un strung de banc pentru o astfel de operatie.

Link spre comentariu

...doar partea exterioara de 2-2,5mm sa o refac...

Daca nu s-a strunjit decat 2...2,5 mm, atunci se poate reface doar umarul cu atentie mare sa nu rebutezi, caci in caz contrar, va trebui sa reduci si mai mult lungimea si atunci trebuie intr-adevar refacuta conicitatea CM3 de la interior. Pentru cei care nu stiu inca, lungimea totala a acestei conicitati, este foarte importanta la arborii masinilor unelte prevazute cu ea. Intrucat arborele strungului are un alezaj de trecere de 20 mm, pentru eventuale prelucrari din bara lunga, el nu are prevazut si un antrenor, asa cum au alte conuri Morse. Asta inseamna ca toata forta cu care va fi actionata o eventuala scula cu con CM3, montata direct in arbore, este data doar de frecare. Deci orice scurtare a portiunii conice interioare, duce la reducerea suprafetei de frecare dintre arbore si scula. Eu totusi cred ca s-a strunjit mai mult de 2,5 mm. Pentu ajutor, postez un desen al arborelui principal de la strungul meu. Incearca sa vezi daca nu se poate aplica si la arborele tau, cel putin pentru flansa. Ceea ce este la interior, s-a figurat cu linie punctata cu nuanta de rosu, inclusiv conul CM3.post-27597-139829494107_thumb.jpg
Link spre comentariu

@aliusaIcearca sa incarcarci cu sudura pe flansa un inel de 2-3mm inaltimesi o latime de 4-5 mm deoarece nu are rol de forta , doar de centrare.Dupa asta strunjesti cu grija inelul de ghidare si gata.Incarcarea e pretentioasa deoarece risti deformari a flansei.E bine sa o faca cineva care s`a mai ocupat cu reconditionari prin sudura.La fel de bine poti incerca sa sudezi un inel gata facut prin gauri date in el pe flansa incit sa minimizezi riscul deformarilor. Dupa asta ajustat direct pe strung ca doar ai mai facut`o o data! :ras: GrigP.S. De fapt cred ca ar fi suficiente si 3 segmente de sudura incarcate la 120grd .Daca te feresti de sudura poate "ingropi" ceva prezoane , apoi le strunjesti si cred ca tine.Poate mai dezvolta si altcineva ideea ca sa nu subtiezi flansa.

Link spre comentariu

Ca sa strunjit din flansa nu este nici o problema se reface gulerul prin strunjire din nou cu ajustaj cu strangere.Gulerul nu poate de obicei sa fie mai inalt de 3...4mm, daca se realizeaza de 2mm inaltime este suficient.Ca s-a luat din inaltimea conului nu conteaza deloc, daca se raporteaza la suprafata pierduta vs suprafata totala este un fleac.In orice caz de cele mai multe ori in acel con se introduce un varf pentru strunjirea intre varfuri cu inima de antrenare, operatie care se executa foarte rar de catre multi strungari.In nici un caz nu pune sudura pe flansa!!!

Link spre comentariu

variante ar fi multe dar cred ca ar trebui sa caut pe cineva care sa fie sigur pe ceea ce face,nu cred ca am curaj sa pun sudura pe el sa nu-l deformez de tot,dupa parerea mea varianta cea mai buna ar fi sa strujesc din flansa,dar si pentru operatiunea asta imi trebuie un meserias si presupuc ca e nevoie de ceas comparator sau micrometru(scule pe care momentan nu le detin) singura scula ptr masurat este sublerul apreciez si totodata multumesc tuturor pentru implicare si pentru ajutor o seara buna

Link spre comentariu

@Ion_Bumbu: Am tot respectul pentru oricine doreste sa participe la discutii, chiar daca nu este pasionat (inca) de prelucrarile mecanice. Totusi in aceasta comunitate, s-au stabilit deja niste reguli de respect mutual intre participanti, care nu pot fi fortate. Pe topicul Strung, am intalnit o prima mostra de sarcasm, pe care eu il consider fara rost. Cred ca deja este prea mult. Ca sa dai sfaturi de acest gen unui utilizator de buna credinta mi se pare cel putin imoral. In concluzie, orice interventie la obiect si facuta cu buna-credinta, este binevenita. Daca nu se intampla asa, atunci mai devreme sau mai tarziu cel care contravine acestor norme, va intra in conflict cu comunitatea si voi fi nevoit sa propun administratiei masuri coercitive.

 

Altminteri Toate Bune!

Link spre comentariu

Ma gandesc ca daca nu vrei sa mai subtiezi din flansa ca sa faci guler, care ar fi o solutie buna in functie si de grosimea ei actuala, ai putea sa iei si o tabla de 3-4 mm grosime, o prinzi cu 6-8 suruburi M5 sau 6 cu capul conic incastrat in tabla plasate uniform pe circumferinta unui cerc de diametru putin mai mic decat al gulerului si filetate bine in flansa ta eventual prinse cu loctit ca sa nu se slabeasca in functionare, dupa care strunjesti la exterior tabla la cota dorita si in felul asta ai refacut gulerul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări