Vizitator Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 Pentru cei care mai mesteresc cate ceva in domeniu iata o schema de etaj final qrp in 7mhz care este 100% functionala si foarte stabila.Am experimentat aceasta schema pana la tensiunea de 45vcc(numai etajul final)cu cresterea corespunzatoare a puterii.La alimentare de 13,8vcc puterea consumata este de aprx.25w iar in antena estimez undeva la 12w(nu am cu ce sa masor puterea)la un randament de 50%.Pentru cei care vor face incercari cu alte valori ale componentelor le pot spune ca cele din schema sunt optime(am trosnit o punga de irf-uri pana am definitivat schema asa cum arata acum).Am folosit la comutarea antenei E/R doua relee pentru a separa mai bine caile de semnal.http://igbt1971.sunphoto.ro/Final_QRP_cu_IRF510 Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 Felicitari.Chiar daca nu sunt radioamator ma bucura realizarile muncite cu letconul in mana. Link spre comentariu
gabimix Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 Pentru cei care mai mesteresc cate ceva in domeniu iata o schema de etaj final qrp in 7mhz care este 100% functionala si foarte stabila.Am experimentat aceasta schema pana la tensiunea de 45vcc(numai etajul final)cu cresterea corespunzatoare a puterii.La alimentare de 13,8vcc puterea consumata este de aprx.25w iar in antena estimez undeva la 12w(nu am cu ce sa masor puterea)la un randament de 50%.Pentru cei care vor face incercari cu alte valori ale componentelor le pot spune ca cele din schema sunt optime(am trosnit o punga de irf-uri pana am definitivat schema asa cum arata acum).Am folosit la comutarea antenei E/R doua relee pentru a separa mai bine caile de semnal.http://igbt1971.sunphoto.ro/Final_QRP_cu_IRF510Emanual, subiectul deschis a picat la fix pentru mine (strang piese pentru un bitx20+40) iar pentru PA am ales, deocamdata, varianta lui WA2EBY (http://golddredgervideo.com/kc0wox/wa2ebyamp/)Schema prezentata de tine in link nu este prea clara (adica nu se vede bine). Poate ne spui si ce ferite ai folosit, numar de spire, sarma bobinaj, etc.Despre "trosnirea IRF-urilor" - G0KLA propune un circuit care taie tensiunea pe grilele IRF-urilor daca curentul absorbit de PA depaseste 3A: http://www.g0kla.com/scpa/SimpleCheapPA.php 73's Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 Felicitari pentru realizare, insa la cum arata acolo constructia vei avea probleme cu RF-ul ce iese si se imprastie peste tot.Un sfat ar fi constructia unei placi simple placate dar cu plan de masa suficient de mare chiar insasi radiatorul daca se poate sa fie de dimensiunea placii si sa fie legata la masa.Treaba cu releul am patit-o si eu la comutare TX RX imi intra RF pe intrare si aparea fenomenul de autooscilare.Cu 2 IRF510 alimentat la 24V trebuie sa scoteti cam 25wati-30w depinde de banda cu cat se urca in frecventa si randamentul scade. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Multumesc pentru aprecieri;am ales sa optimizez o schema pe care apoi sa o pun pe "curat" sa fiu sigur ca functioneaza fara probleme.Asa este,in momentul de fata,radiofrecventa migreaza peste tot(nu e nimic ecranat).Eu am vrut un liniar mic sa il atasez la BITX si sa functioneze la tensiune mica(12~14vcc)in eventualitatea lucrului in portabil.Pe schema in emitorul la BD139 exista un R=33ohmi si pe care se poate monta in paralel un C=100nF;in felul acesta creste amplificarea totala dar amp. devine instabil.La tensiuni de alimentare mai mari(peste 25vcc) este bine sa fie montat un R=22ohmi in paralel pe bobina care ataca grilele mos-urilor;in caz contrar urmeaza la rand alta pereche de irf-uri. Intr-adevar este bun un circuit care sa limiteze curentul prin mos-uri;eu nu am folosit asa ceva de teama sa nu intre in limitare etajul final. O poza cu bitx-ul la treaba(numai pentru banda de 40m).http://igbt1971.sunphoto.ro/Final_QRP_c ... 0/81512751 Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Multumesc pentru aprecieri;am ales sa optimizez o schema pe care apoi sa o pun pe "curat" sa fiu sigur ca functioneaza fara probleme.Asa este,in momentul de fata,radiofrecventa migreaza peste tot(nu e nimic ecranat).Eu am vrut un liniar mic sa il atasez la BITX si sa functioneze la tensiune mica(12~14vcc)in eventualitatea lucrului in portabil.Pe schema in emitorul la BD139 exista un R=33ohmi si pe care se poate monta in paralel un C=100nF;in felul acesta creste amplificarea totala dar amp. devine instabil.La tensiuni de alimentare mai mari(peste 25vcc) este bine sa fie montat un R=22ohmi in paralel pe bobina care ataca grilele mos-urilor;in caz contrar urmeaza la rand alta pereche de irf-uri. :daIntr-adevar este bun un circuit care sa limiteze curentul prin mos-uri;eu nu am folosit asa ceva de teama sa nu intre in limitare etajul final.O poza cu bitx-ul la treaba(numai pentru banda de 40m).http://igbt1971.sunphoto.ro/Final_QRP_c ... 0/81512751L1=11spire;L2=5spire(sarma verde)pe acelasi miez.L3=12spire;L4=12spire(sarma alb/albastru)pe acelasi miez.L5=10spire(doua fire in paralel cu sarma verde/rosie).L6=3spire(sarma alba)L7=6spire(sarma maro)bobinate pe un miez de ferita binocular.SRF=60spire pe un miez de l=10mm si diametru d=4mm CuEm de 0.1mm;ptr.rigidizarea bobinajului am folosit tub termocontractibil negru(in poza este incercuit cu rosu).Miezurile din ferita pe care le-am folosit sunt recuperate din aparate electrocasnice(tv./pc).Se pare ca la frecventa aceasta(7Mhz)merg foarte bine aceste miezuri.Am facut diverse probe si cu miezuri anume pentru RF dar nu am observat nici o diferenta(poate in conditii de laborator sa fie observabile diferentele). Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Am construit un alt amplificator in 7Mhz pe care l-am gandit din start in asa fel incat sa pot inlocui usor tranzistoarele cand se defecteaza.Dupa multiple experimentari am ajuns la concluzia ca tranzistoarele de comutatie care sunt puse sa lucreze in rf sunt doar o solutie de moment sau, daca se vrea un final QRP atunci este ideal.Printre tranzistoarele testate:IRFPC60,IRF510,IRF520,K20N60 si IRFS640A.Ultimul se comporta cel mai bine daca curentul de repaus este reglat la 40mA cu alimentare la 24vcc.Capacitatea mare de intrare la IRFPC60(3,9nF)il face destul de "bleg"la 7Mhz dar cu alimentare la 80vcc se mai invioreaza situatia ,dar disipatia termica in repaus este destul de mare(260mA in repaus).Polarizarea pe grila e bine sa nu depaseasca 3,7v,altfel se lasa cu fum(se vede intr-o poza).Deci ca concluzie finala,pentru partea de rf de putere mai voi intoarce la prietenele mele...lampile!Poze cu constructia si experimentele http://igbt1971.sunphoto.ro/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum