yo9hrb Postat Mai 28, 2006 Partajează Postat Mai 28, 2006 Acum ceva vreme, Ovidanie mi-a trimis niste placi cu piese (niste module, de fapt) cu titlu de donatie :drinkers: . Conform dorintei lui, voi dona si eu din ele tuturor doritorilor. Am inceput azi sa demontez piese. In afara de pasive, tranzistoare (cred ca echivalente cu BC-urile), diode (despre care mi-a transmis Ovidiu ca nu te poti baza pe ele), am scos piesele cele mai interesante: trafuri cu miez tip oala in 4 tipodimensiuni, cuarturi cu frecventa de 59,920KHz (4 buc. in balon de sticla), niste chestii despre care banuiesc ca sunt filtre piezoceramice (stg. sus a pozei, daca reusesc sa o incarc). Pe ele scrie, de ex: MF200+E-0310/4. Banuiesc ca este un filtru de 200 KHz. Dupa aceasta deductie sunt filtre de 200, 304, 203.825kHz. Mau sunt niste piese despre care cred ca sunt relee (cred ca voi sacrifica unul ca sa ma dumiresc). Daca sunt doritori, va rog sa-mi dati PM mie sau lui Ovidanie (eu le voi da la pret dublu, adica 2X0 lei :smt003 ). Pe masura ce mai fac descoperiri, voi mai posta aici.PS: Langa bricheta este un cuart in balon de sticla. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 28, 2006 Partajează Postat Mai 28, 2006 Sunt filtre electromecanice pe fregventa apropiata de 200 Khz.Cel mai simplu este sa folosesti doua identice unul ca filtru si celalalt ca oscilator de purtatoare.Vezi ca sunt pe mai multe fregvente toate in jur la 2ooKhz. Da,alea sunt relee reed si sunt super pentru filtrele de banda din A412 Completat de YO9HRB: ai dreptate, electromecanice am vrut sa zic. Frecventele banuiesc ca sunt cele pe care le-am postat. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Mai 28, 2006 Autor Partajează Postat Mai 28, 2006 Da,alea sunt relee reed si sunt super pentru filtrele de banda din A412Releele Reed le-am localizat, nu-i problema. Mai sunt niste chestii in carcase metalice, cu 7 pini, 2 pe o latura iar ceilalti 5 (dispusi in zig-zag) pe cealalta latura, intre primii 2 am o rezistenta de 350 ohm. Maine le pun si pozele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 29, 2006 Partajează Postat Mai 29, 2006 MF sunt filtre electromecanice produse de Teltow (fosta RDG). Erau folosite in diverse echipamente de comunicatii (receptoarele EKV, EKD cu prima FI la 70,2 MHz si a doua la 200kHz). MF200+E-0310 este filtru electromecanic de USB, banda de trecere de 3,1 kHz, frecventa purtator de 200 kHz. Pentru SSB se mai fabrica si versiuni E de 2,65 si de 2,35 kHz largime de banda, iar pe F centrala 200k se fabrica si de 15, 6, 3.1, 1.5, 1, 0.5, 0.25, 0.11 kHz.Ca sa descifrezi si celelalte filtre electromecanice Teltow:"MF" = filtru mecanic; "200" = frecventa in kHz (F purtator pentru cele de SSB sau F centrala pentru restul); "+E" = filtru pentru USB; "-E" = pentru LSB; "-" = filtru centrat pe frecventa; "0310" x 10 = largimea de banda in Hz. Sunt filtre bune dar cu aplicabilitate restransa in cazul RA. Trebuiesc folositi condensatori de acord cu capacitatile specificate, care in mod normal se livreaza odata cu filtrul (si care exista pe placa sau in montajul respectiv). Valorile acestora sunt inscrise pe filtru, la fiecare capat al lui. Pentru Rx/Tx de HF necesita cel putin doua schimbari de frecventa, dar pot fi utilizate si pentru formare semnal SSB sau pentru compresie RF de SSB la Tx. Am incercat asa ceva la inceputul anilor '90: Rx/Tx SSB de HF, prima FI la 10,7 Mhz (filtru FM de 15k), mixat apoi cu 10,9/10,5 MHz (LSB/USB) pentru 200 k out unde filtrarea era cu MF200+E-0310 pentru SSB si cu MF200-0050 pentru CW, si din nou mixare la 10,7M (rezulta astfel IF Shift) si apoi demodulare la 10,7M. La Tx formam SSB la 200k (purtator din cuart de 4 MHz divizat cu K555IE2/74LS90 si K561TM2/MMC4013 la 200k) cu modulator echilibrat cu MMC4053 caci filtrul are avantajul prezentei unei prize mediane la una dintre infasurari. Aceste "complicatii" numai pentru ca nu aveam filtre SSB la 10,7M. S-ar putea sa am acum cristal de 200k pe undeva prin cutii...73,Traian Link spre comentariu
mariand Postat Mai 30, 2006 Partajează Postat Mai 30, 2006 Salut.Ca sa nu mai deschid un nou topic postez si eu aici cu voia d-voastra.Cine cunoaste ce filtru este cel din poza atasata?Eu am cautat pe net dar nu am gasit mare lucru.Tot din aparatura militara dezafectata provine. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Mai 30, 2006 Autor Partajează Postat Mai 30, 2006 Mai stii cum se numea aparatura din care provine? E posibil sa fie un filtru pe 11,5MHz, cu banda de 12,5kHz (merge in FM). Eu, cand am avut unul i-am determinat latimea benzii cu generatorul de RF si osciloscopul. Link spre comentariu
mariand Postat Mai 30, 2006 Partajează Postat Mai 30, 2006 Nu stiu cum se numea aparatul din care a fost demontat.Cred ca o sa incerc si eu tot cu generatorul Rf.Ma gandeam ca poate stie cineva exact ce este.Multumesc pentru raspuns si idee. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum