Marian Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 stiu legea lui ohm. rezistenta electrica reprezinta proprietatea unui conductor de a se opune trecerii curentului electric prin el. deci corect ar fi ca limiteaza curentul primtr-un circuit, nu converteste curentul in tensiune si invers.De fapt chiar asta face ( nu-i problema mea ca tu nu intelegi principiul ), rezistenta converteste tensiunea in curent, cum anume? pai simplu, sa zicem ca ai o sursa de tensiune constanta de 12V si doresti alimentarea unui led pe care cad 3V si care are nevoie de 20mA pentru a lumina, evident ca folosesti o rezistenta pentru a converti diferenta ce ramane intre potentialul sursei si tensiunea ledului in curent, adica pe led cad 3V si mai raman 9V care trebuiesc convertiti de catre rezistenta in curentul de 20mA, R=V/I=450, se poate alege varianta standard de 470 Ohm, asadar o tensiune aplicata pe o anumita rezistenta genereaza un anumit curent, e un lucru banal. Pe de alta parte cum converteste curentul in tensiune? pai simplu, orice rezistenta atunci cand este parcursa de curent genereaza la bornele ei o tensiune, este caderea de tensiune ce o provoaca in acel circuit la curentul dat tocmai datorita rezistivitatii sale si de proprietatea asta se folosesc multe circuite, cum spre exemplu ar fi SCC-urile care se folosesc de o rezistenta pe post se sunt pentru as limita curentul, in functie de valoarea aleasta pentru limitare evident se alege valoarea rezistentei care la acea limitare de curent va genera la bornele ei suficienta tensiune sa deschida un bipolar care la randul sau in functie de circuit va declansa limitarea, si asta e o chestie banala, sunt lucruri banale ce tin de bazele electronicii, dar asa cum s-a tot spus peste tot, fiecare cu viziunea si capacitatea lui de intelegere. Link spre comentariu
doru77 Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 stiu legea lui ohm. rezistenta electrica reprezinta proprietatea unui conductor de a se opune trecerii curentului electric prin el. deci corect ar fi ca limiteaza curentul primtr-un circuit, nu converteste curentul in tensiune si invers. De fapt chiar asta face ( nu-i problema mea ca tu nu intelegi principiul ), rezistenta converteste tensiunea in curent, cum anume? pai simplu, sa zicem ca ai o sursa de tensiune constanta de 12V si doresti alimentarea unui led pe care cad 3V si care are nevoie de 20mA pentru a lumina, evident ca folosesti o rezistenta pentru a converti diferenta ce ramane intre potentialul sursei si tensiunea ledului in curent, adica pe led cad 3V si mai raman 9V care trebuiesc convertiti de catre rezistenta in curentul de 20mA, R=V/I=450, se poate alege varianta standard de 470 Ohm, asadar o tensiune aplicata pe o anumita rezistenta genereaza un anumit curent, e un lucru banal. Pe de alta parte cum converteste curentul in tensiune? pai simplu, orice rezistenta atunci cand este parcursa de curent genereaza la bornele ei o tensiune, este caderea de tensiune ce o provoaca in acel circuit la curentul dat tocmai datorita rezistivitatii sale si de proprietatea asta se folosesc multe circuite, cum spre exemplu ar fi SCC-urile care se folosesc de o rezistenta pe post se sunt pentru as limita curentul, in functie de valoarea aleasta pentru limitare evident se alege valoarea rezistentei care la acea limitare de curent va genera la bornele ei suficienta tensiune sa deschida un bipolar care la randul sau in functie de circuit va declansa limitarea, si asta e o chestie banala, sunt lucruri banale ce tin de bazele electronicii, dar asa cum s-a tot spus peste tot, fiecare cu viziunea si capacitatea lui de intelegere. Deci, dumneata sustii ca ,,rezistenta converteste tensiunea in curent``? Saracii aia de care radeti ca nu stiu fizica, ce sa inteleaga? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 rezistenta converteste tensiunea in curent A converti înseamnă a schimba ceva în altceva, a transforma, a preface. E corect să spui că rezistenţa converteşte energia electrică în energie termică, prin efect Joule, dar nu e corect să spui că rezistenţa converteşte tensiunea în curent. Cel mult, poţi să spui că rezistenţa determină (stabileşte) un anumit curent în funcţie de tensiune, sau invers, o anumită tensiune în funcţie de curent. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 @doru77 eu nu am ras de nimeni, e problema dumitale cum intelegi cele spuse de mine si nu ma priveste chestiunea asta, cum deasemenea este tot problema dumitale cum intelegi principiul explicat cat se poate de simplu de mine.@RoGeorge este o chestie de semantica, nu vad cu ce ar ajuta sa despicam firul in 4, ideea de principiu se subantelege, si expresia cu convertirea nu-mi apartine, se poate gasi in multe, dar muuulte tratate de electronica elementara in descrierea rezistorului, insa chiar si asa acceptande ca expresia este una nefericita, ideea de principiu ramane aceeasi, aplici o anumita tensiune pe o rezistenta si obtii un anumit curent, invers la circularea unui anumit curent pe o rezistenta obtii la bornele ei o anumita tensiune, nu vad cum ati putea contrazice aceste caracteristici doar legandu-va de semantica, roata nu poate fi reinventata din punctul meu de vedere. Link spre comentariu
doru77 Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Problema nu este de semantica. Unui incepator trebuie sa i se explice simplu, pe intelesul sau. Eu inteleg ce vreti dumneavoastra sa spuneti dar altii poate nu. Iar chestia cu convertitul e altceva. Poate ar fi fost mai bine spus ca, conform legii lui Ohm, curentul prin circuit depinde de tensiune si rezistenta. Am vizitat site-ul dumneavoastra ``Asa inteleg eu electronica``, pentru care va felicit. Foarte bine structurat, simplu, pe intelesul fiecaruia. Daca v-ati exprima si aici ca acolo, ar fi mai bine. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Problema nu este de semantica. Unui incepator trebuie sa i se explice simplu, pe intelesul sau... Pai am oferit atat explicatii de principiu cat si exemple concrete de calcul, daca nu se detine suficienta capacitate de intelegere nici pentru atat atunci poate ar trebui ca cititorul sa isi indrepte atentia catre altceva, aici cel mai probabil isi pierde timpul inutil, sau oricum sa se apuce de citit documentatie de inceput care sa explice principalele principii de baza ale tensiunii, curentului, sarcinii electrice, etc.... in fine se intelege sper eu ce doresc sa subliniez. Iar chestia cu convertitul e altceva. Asa cum am spus mai sus si ma repet aici, expresia cu conversia nu-mi apartine, sau mai bine zis nu este sau nu a fost ideea mea ci este des folosita in multe documentatii si chiar si aici pe forum sunt destui care au folosit-o si mi-am zis ca daca altii au acceptat-o ca fiind valabila atunci eu de ce sa reinventez terminologia... Oricum am explicat deja expresia si principiile de la baza ei ( acelea ar trebui retinute ), nu le mai repet ca a suna ca o placa zgariata Am vizitat site-ul dumneavoastra ``Asa inteleg eu electronica``, pentru care va felicit. Foarte bine structurat, simplu, pe intelesul fiecaruia... Inainte de toate ma poti tutui linistit, nu-s nici un fel de persoana importanta sau mai stiu eu ce functie astfel incat politetea sa fie necesara la adresa mea. Apoi in legatura cu site-ul meu, multumesc pentru aprecieri dar am mult, muuult de lucru la el numai ca nu-i timp Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 expresia cu conversia nu-mi apartine, sau mai bine zis nu este sau nu a fost ideea mea ci este des folosita in multe documentatii1. Poţi da, te rog, câteva exemple din acele multe documentaţii? Sunt curios unde ai întâlnit expresia.2. Oricum, mai puţin contează cine a greşit primul, sau de ce ai greşit tu. Important e să corectezi. 3. Nu înţeleg de ce toată lumea intră în defensivă când face greşeli, şi uită de partea bună a lor. Orice greşeală (nerepetată) este foarte utilă: ea e cel mai bun profesor, cu condiţia să acceptăm că am greşit şi să învătăm ceva din ea. Link spre comentariu
doru77 Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Apropous de profesori: sunt profesori care stiu foarte bine materia, dar nu au talentul sa o predea elevilor, si profesori care se uita seara pe notite iar a doua zi se fac foarte bine intelesi de elevi. Si ar mai fi ceva, ca sa nu ramanem cu resentimente: prieten iti este acela care iti arata geselile pentru a evolua, nu acela care te lasa sa te afunzi din cauza lor. In genere toti gresim. Important e sa ne recunoastem si sa ne corectam greselile. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 ..1. Poţi da, te rog, câteva exemple din acele multe documentaţii? Sunt curios unde ai întâlnit expresia... Constat ca functia de moderator confera unele imunitati...oricum n-am de gand sa stau sa caut prin arhiva de pdf-uri ca sa iti desenez tie ceva doar pentru ca gasesti o placere inutila in a despica firul in 4, n-am mintit niciodata pe acest forum si nici n-am de gand sa incep sa o fac, asa ca n-ai decat sa dai cautare dupa cuvantul conversie pe forum si daca detii suficienta rabdare ai sa gasesti ca nu sunt primul care a folosit expresia asta. 2. Oricum, mai puţin contează cine a greşit primul, sau de ce ai greşit tu. Important e să corectezi. In lumina celor spuse mai sus daca expresia este gresita atunci greseala nu-mi apartine si totusi uite ca sa te simti tu bine promit ca voi evita sa mai folosesc expresia asta vreodata si-mi cer scuze pentru daunele imense aduse sectiunii incepatorilor prin acea expresie folosita de mine. 3. Nu înţeleg de ce toată lumea intră în defensivă când face greşeli, şi uită de partea bună a lor. Orice greşeală (nerepetată) este foarte utilă: ea e cel mai bun profesor, cu condiţia să acceptăm că am greşit şi să învătăm ceva din ea. Si totusi e chiar atat de grav de insisti atat? Dumnezeule parca am dat cuiva in cap...ok imi cer iertare umil elforum ca am fost suficient de nesimtit sa folosesc o expresie, esti fericit acum? Constat cu dezamagire ca uneori se obtin placeri sadice din contrele cu altii, o mare problema de mentalitate a noastra a Romanilor din pacate. In fine nu mai conteaza, ideea de principiu s-a inteles si ma repet bolduit ( n-aveti decat sa ma desfiintati dar faceti-o pe tema asta si nu pe seama unei expresii ): Amplicand o tensiune la bornele unei rezistente se obtine un curent, si invers cand printr-o rezistenta circula un curent, la bornele ei apare o cadere de tensiune, cadere cauzata tocmai datorita rezistivitatii sale electrice, este un adevar care ma indoiesc ca poate fi contestat. Si cu asta am incheiat ca n-am de gand sa stau sa despic firul in 4 si culmea nici macar de dragul incepatorilor care daca ar fi venit cu intrebari sau nelamuriri as fi fost cat se poate de dispus sa explic mai detaliat. Imi cer scuze moderatorilor acestei sectiuni daca eu am fost cauza acestei dispute dar sunt profund dezamagit de unele lucruri, daca se doreste neaparat e pot sterge toate postarile mele la acest subiect. PS: @doru77 jos palaria pentru ultimul tau mesaj! Link spre comentariu
corneillus Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 hai sa nu mai iscam polemici si sa ne abatem de la subiect, dar ca o ultima remarca ii dau dreptate 100% luirogeorge si partial celorlalti useri si promit ca asta e ultima interventie in acest topic, nu mai intervin. Link spre comentariu
Selena Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 marian zice: "Amplicand o tensiune la bornele unei rezistente se obtine un curent, si invers cand printr-o rezistenta circula un curent, la bornele ei apare o cadere de tensiune, cadere cauzata tocmai datorita rezistivitatii sale electrice, este un adevar care ma indoiesc ca poate fi contestat." Imi pare rau, sa nu consideri ca despic firul in patru, dar numai prima parte a afirmatiei este corecta partea a doua din afirmatie nu este corecta: curentul (circulatia dirijata a sarcinilor) apare ca urmare a aplicarii (existentei) unei diferente de petential (tensiune) la capetele conductorului (datorata unui generator de tensiune existent in circuit, sau prin inductie ) - corect, asa ai spus si tu, dar nu "si invers", adica curentul, circuland printr-un rezistor, nu produce (el insusi ) o tensiune la capetele rezistorului, ci conductorul, prin valoarea rezistentei sale, doar detemina valoarea intensitatii acelui curent (conform legii lui Ohm). Daca zicem si invers, dispare ordinea cauza-efect. Rezistorul nu este generator de tensiune (ai zis cadere cauzata de...), ci doar se afla intr-n lant=circuit in care tensiunea generatorului se distribuie pe diversele portiuni de circuit. Stiu ca nu ai vrut sa se inteleaga asa, dar pentru incepatori trebuie sa fim foarte atenti si rigurosi la formulari, daca scriem manuale. Deci, ar trebui eliminate cuvintele si invers, precum si apare, in loc de apare mai nimerit ar fi exista (de la generator). in loc de cadere cauzata ar trebui scris cadere proportionala cu rezistenta... Cand zic relatia cauza-efect, in circuit este asa: generatorul de tensiune este patronul care vine cu investitia si rezerva de bani. Rezistorii sunt personalul, mai buni sau mai rai, fiecare cu rezistenta lui. Toti (si patronul si personalul) vor determina cat de mult se produce, intensitatea curentului (rezistenta interna plus cea externa). Dar nimeni nu incurca, banii vin doar de la patron, nu de la fiecare executant. Scuze, inca o data. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum