Vizitator The29041993 Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Salut. De vreo 2 zile mi-a intrat in cap sa imi modific luminile de la bord in masina. M-am pus pe cautat piese si m-am incurcat putin. Cum sta treaba cu rezistentele?! Au tensiune de alimentare? De exemplu pentru un led smd de 3-3,5v am nevoie de o rezistenta de 470ohm. Merge orice rezistenta sau am nevoie de una care sa functioneze la 12v? Uitati..http://ledmaster.ro/led/accesorii/rezistente/rezistenta-de-470-ohm-941/7. Sunt confuz. Link spre comentariu
gabiferaru Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Iti recomand o cura cu putina fizica de liceu, o mica recapitulare despre curent, tensiune, legea lui Ohm etc. Link spre comentariu
mdll Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 ia vezi aici, poate te ajuta cu ceva http://led.linear1.org/1led.wiz Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Pe site-ul respectiv se vand LED-uri si, suplimentar, rezistente de 470 ohm si indica tensiunea de alimentare de 12V pentru ansamblul un LED + o rezistenta (legate in serie). Pe LED ai o cadere de tensiune de aprox. 2...3 Volt (in functie de culoare), iar diferenta de tensiune pana la 12 Volt se regaseste pe rezistenta si determina un curent de aprox. I=10/470=20 miliamperi.Pentru camion de exemplu ar fi recomandat 1 kilo-ohm si 24 V alimentare.Riguros vorbind, orice rezistenta are o tensiune maxima la care poate fi folosita fara a risca strapungeri prin suport sau vopseaua protectoare, dar asta se intampla la valori de mii de volti. Nu este cazul in situatia de fata. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Citat din acel link: Denumire: Rezistenţă de 470 Ohm Pentru care tipuri de LED-uri?: Pentru LED-uri de 3, 5, 10 mm Tensiune de alimentare: 12V DC Numărul LED-urilor înşirate/ Tensiune de deschidere (V) IF=20mA: 1 LED / 2.6-3.6V Menţiuni: Cantitatea minimă: 20 bucăţi Preţ cu TVA/buc: 0,16 RON Culoare: Necolorat E una din cele mai mari stupizenii auzite de mine pana acum, auzi la ei tensiune de alimentare pentru rezistenta 0,16 lei o amarata de rezistenta la 0,25W @The29041993 rezistentele n-au nicio treaba cu tensiune de alimentare, nu au nici un fel de limita sau cerinta in acest scop, rezistenta printre altele pur si simplu converteste o tensiune intr-un curent si un curent intr-o tensiune ( asta in conditiile in care stii ce-i aia tensiune si ce-i ala curent ), ledurile au nevoie de curent pentru a se aprinde, tipicul este de max 30mA desi recomandabil este maxim 20mA pentru o viata mai indelungata, si curentul asta il asiguri de la o sursa de tensiune constanta ( asa cum este acumulatorul auto ) prin intermediul unei rezistente, ti-as spune si formulele de calcul dar ma indoiesc ca te-ar ajuta la ceva ca nu prea le ai cu bazele fizicii. Link spre comentariu
Vizitator The29041993 Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Am inteles, multumesc mult. Pe mine m-a dat peste cap chestia cu tensiunea de alimentare...e prima data in viata mea cand aud de asa ceva legat de o rezistenta(in cazul de fata) si am facut prostia sa cred ce scrie pe un site..greseala mea. Ma si miram de ce nu gasesc eu rezistente de genu pe site-urile de electronice..Multumesc mult inca o data! Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Rezistentele au o tensiune maxima, data de dimensiunile fizice - peste care fac arc electric intre terminale. Insa daca nu lucrezi peste cateva sute de volti, nu prea trebuie sa te intereseze acest aspect. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 De fapt, rezistoarele au o tensiune maximă de funcţionare, şi nu mă refer aici la străpungerea prin arc electric. Tensiunea maximă este specificată chiar de producător, dar în mod indirect. Pentru rezistoare, în foaia de catalog nu se dă tensiunea maximă, se dă puterea maximă. Legătura între putere, rezistenţă şi tensiune este: P = U * U / R P şi R sunt date de fabricant, rezultă că tensiunea maximă pentru acel rezistor este U = radical(P * R) Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 U = radical(P / R)Greşit!Corect: U^2=PxR U =radical(P x R) Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Oops, scrisesem greşit! Mersi de observaţie Mircel, am corectat. Link spre comentariu
corneillus Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Citat din acel link: Denumire: Rezistenţă de 470 OhmCuloare: Necolorat@The29041993 rezistentele n-au nicio treaba cu tensiune de alimentare, nu au nici un fel de limita sau cerinta in acest scop, rezistenta printre altele pur si simplu converteste o tensiune intr-un curent si un curent intr-o tensiune.scuze ca intervin, cum converteste o rezistenta curentul in tensiune si tensiunea in curent? Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 cum converteste o rezistenta curentul in tensiune si tensiunea in curent?U=RxII=U/RDacă pe o rezistenţă de 1 Ohm se aplică o tensiune de 1V, curentul ce-o parcurge va fi de 1A.sau:Dacă o rezistenţă de 1 Ohm este parcursă de un curent de 1A, la capetele ei se va găsi (va apare) o tensiune de 1V. Link spre comentariu
corneillus Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 stiu legea lui ohm. rezistenta electrica reprezinta proprietatea unui conductor de a se opune trecerii curentului electric prin el. deci corect ar fi ca limiteaza curentul primtr-un circuit, nu converteste curentul in tensiune si invers. Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 corect ar fi ca limiteaza curentul primtr-un circuit, nu converteste curentul in tensiune si invers.Unii zic altfel: Rezistența electrică este o mărime fizică prin care se exprimă proprietatea unui conductor electric de a se opune trecerii prin el a curentului electric. În electrotehnică, ea este o măsură care determină ce valoare de tensiune este necesară pentru ca un anumit curent electric să treacă printr-un circuit (conductor) electric dat. Unitatea de măsura a rezistenței electrice, în SI, este ohm-ul, notat cu Ω. Link spre comentariu
doru77 Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 ... si deci, rezistentele in cauza au rolul de a limita curentul prin LED, asta ca sa nu faca lic si sa isi dea obstescul sfarsit! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum