spinach Postat Septembrie 20, 2012 Partajează Postat Septembrie 20, 2012 Buna ziua ;Caut ceva mai mic , adica cu 8 pini , respectiv 2 pe intrare si 4 pe esire ; exista asa ceva ?In alta ordine de idei , cam ce decodificatoare BCD-zecimale sint uzuale pe piata noastra acum ? Link spre comentariu
vio2007 Postat Septembrie 20, 2012 Partajează Postat Septembrie 20, 2012 Buna ziua ; cam ce decodificatoare BCD-zecimale sint uzuale pe piata noastra acum ?la 5V= 442(7442,74LS42),seria HC/HCU/HCT, exemplu 74HC442;CD4028 mos; la tensiuni mari (driver tuburi Nixie)=4141,Caut ceva mai mic , adica cu 8 pini , respectiv 2 pe intrare si 4 pe esire ; exista asa ceva ?A,B,C,D sunt 4 intrari ,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,sunt iesiri decodificate plus 2 pini de alimentare=16 pini. Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2012 am inteles ; dar ma gindeam daca exista ceva redus , adica sa aibe 2 intrari si 4 esiri . Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 21, 2012 Partajează Postat Septembrie 21, 2012 Am inteles ca mesajul initial are doua propozitii. In prima autorul cauta ceva mic, probabil un circuit logic, si intreaba daca exista. In a doua ("in alta ordine de idei") se intereseaza de convertoare din BCD (numar zecimal codificat binar) in zecimal, adica zece iesiri. La aceasta intrebare i s-a dat raspunsul complet. Banuiesc ca autorul are nevoie de un circuit logic cu 8 pini, cu doua intrari la care se aplica un cuvant pe doi biti si cu patru iesiri care decodifica acest cuvant, adica pentru fiecare combinatie la intrari sa scoata un 1 pe una din iesiri. Din cate stiu astfel de circuit nu exista in productia curenta. Se poate sintetiza din orice microcontroler cu 8 pini, de exemplu PIC12F629 (costa cam un euro), la care doua porturi se configureaza ca intrari si patru ca iesiri. Logica se programeaza usor, iar programul se inscrie in circuit. Exista si versiunea SMD a circuitului, mult mai mica. Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 21, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2012 am inteles. multumesc. Link spre comentariu
spinach Postat Septembrie 23, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2012 Dupa ce am studiat , m-am hotarit sa folosesc 4543 ; este adevarat ca nu este zecimal , dar are facilitatea de incuiere cu memorie , daca am inteles bine .vreau sa fac cam asa:-magistrala bcd care are permanent informatie-lagat la ea , in paralel un numar de 4543-tin in nivel low LE[Lach enable]-trec in High LE , se preia informatia si se tine minte-trec iar in low LE-esirile la 4543 vor ramine neschimbate , pina voi trece iar in high ;Am inteles ca este singurul circuit cu memorie si care merge cu anod comun. ; 447 se pare ca nu are memorie.Gindesc bine ? Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 1, 2012 Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Circuitul 4543 are LATCH, ca si 4511, dar poate comanda la alegere afisoare CC, AC sau cu cristale lichide. Curentul de iesire este mic. Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 1, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 1, 2012 Dupa mintea mea , daca poate duce led , ar trebui sa poata macar 3 ma/fiecare . Practic poate duce leduri ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum