Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Decodificatoare tip zecimal

Postări Recomandate

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

5

• puriu

2

• vio2007

1

Top autori în acest subiect

Buna ziua ; cam ce decodificatoare BCD-zecimale sint uzuale pe piata noastra acum ?

la 5V= 442(7442,74LS42),seria HC/HCU/HCT, exemplu 74HC442;CD4028 mos; la tensiuni mari (driver tuburi Nixie)=4141,

Caut ceva mai mic , adica cu 8 pini , respectiv 2 pe intrare si 4 pe esire ; exista asa ceva ?

A,B,C,D sunt 4 intrari ,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,sunt iesiri decodificate plus 2 pini de alimentare=16 pini.
Link spre comentariu

Am inteles ca mesajul initial are doua propozitii. In prima autorul cauta ceva mic, probabil un circuit logic, si intreaba daca exista. In a doua ("in alta ordine de idei") se intereseaza de convertoare din BCD (numar zecimal codificat binar) in zecimal, adica zece iesiri. La aceasta intrebare i s-a dat raspunsul complet. Banuiesc ca autorul are nevoie de un circuit logic cu 8 pini, cu doua intrari la care se aplica un cuvant pe doi biti si cu patru iesiri care decodifica acest cuvant, adica pentru fiecare combinatie la intrari sa scoata un 1 pe una din iesiri. Din cate stiu astfel de circuit nu exista in productia curenta. Se poate sintetiza din orice microcontroler cu 8 pini, de exemplu PIC12F629 (costa cam un euro), la care doua porturi se configureaza ca intrari si patru ca iesiri. Logica se programeaza usor, iar programul se inscrie in circuit. Exista si versiunea SMD a circuitului, mult mai mica.

Link spre comentariu

Dupa ce am studiat , m-am hotarit sa folosesc 4543 ; este adevarat ca nu este zecimal , dar are facilitatea de incuiere cu memorie , daca am inteles bine .vreau sa fac cam asa:-magistrala bcd care are permanent informatie-lagat la ea , in paralel un numar de 4543-tin in nivel low LE[Lach enable]-trec in High LE , se preia informatia si se tine minte-trec iar in low LE-esirile la 4543 vor ramine neschimbate , pina voi trece iar in high ;Am inteles ca este singurul circuit cu memorie si care merge cu anod comun. ; 447 se pare ca nu are memorie.Gindesc bine ?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări