Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator

Vizitator adrian_rotariu

Postări Recomandate

Vizitator adrian_rotariu

SalutVa rog sa ma ajutati sa construiesc un temporizator sau sa cumpar. Ce caut de fapt: un circuit sau un dispozitiv care la exact un minut sa dea un semnal electric catre un releu. Voi folosi acest montaj pentru a repune in functie un vechi ceas fara mecanism de armare. Aceste tipuri de ceasuri se foloseau in special in intreprinderi si erau toate conectate la un dispozitiv care o data la un minut dadea un semnal elctric. In acest fel toate ceasurile din intreprindere aratau aceeasi ora si acelasi minut.In componenta mecanismului este un electro magnet care alimentat o data la un minut impinge o parghie si astfel minutarul pleaca un minut.Prin urmare ma imtereseaza ca circuitul sau dispozitivul pe care mi-l propuneti sa dea un semnal electric o data la un minut.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

1

• miron1947

1

• Cilibiu

1

• asyx

1

Top autori în acest subiect

Vezi dacă te ajută discuţia de aici:viewtopic.php?f=14&t=117565Pentru generarea impulsurilor la fiecare minut, cel mai simplu este să iei un ceas de masă electronic (cu limbi) şi să divizezi (electronic) cu 60 semnalul care bate secunda. O altă metodă ar fi bricolarea unui contact electric sau optic pe limba secundarului de la ceasul de masă. Contactul va acţiona releul care comandă bobina ceasului cel mare.

Link spre comentariu

Treaba e ceva mai complicată, ceasurile despre care e vorba au un mecanism similar unui motor, cu două bobine şi un divizor mecanic. Ptr a marca un minut pe cadran, impulsul venea pe reţeaua de telefon la secunda 59 şi dura o secundă.

Link spre comentariu

Nu stiu cat de precis va fi. eu as folosi un MCU cu oscilator extern, pus sa anclaseze releul la secunda 59 si sa decupleze la secunda 60 , iar restul se reia. Tinand cont ca MCU-urile sunt folosite si la ceasurile digitale, ieseam mai ieftin cu MCU decat cu temporizatorul care lai cumparat. Un MCU costa si 8 lei , poate si mai putin, un quart 2 conzi si un releu. Programul consta in maxim 10 lini de cod simplu si voila.Poate exagerez cu MCU dar pentru un ceas, se merita investitia in precizie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări