Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Veioza cu LED-uri

Vizitator Merlini

Postări Recomandate

Vizitator Merlini

Salutare. Sunt nou in comunitate, asa ca daca binevoiti, doresc sa ma lamuriti si pe mine cu niste treburi !Vine clasa a 12-a, o sa am mult de citit/scris iar cum de prin octombrie se intuneca pe la 17:30, e clar ca am nevoie de o veoiza. M-am gandit sa-mi construiesc una cu led-uri, am deja una cu bec incandescent dar se incinge foarte tare si lucrul acesta ma deranjeaza, plus ca nu suporta bec mai mare de 60W.Acum, astept de la voi ceva cam mura'n gura, vreau ca veioza sa aiba > 500 de lumeni.Cu sursa, astept si aici recomandari, o pot baga si la 220V, direct in prinza sau ma pot duce in talcioc sa iau un trasformator de 12V (pt laptop ? ).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blaster

2

• djx700

2

• Cristiano

1

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Vizitator andreimihai3

Depinde cu ce fel de lumina te-ai obisnuit. Cauta leduri 2700k, warm-white, in cel mai rau caz neutral-white(~5000k). Iti trebuie minim 10W, eu as opta pentru 20W si o racire adecvata. Daca pui o turma de leduri de 5mm rezolvi partial cu racirea, dar te vor eneva, lumina albastruie e agresiva. Ca idee, initial puneam albastru transparent superintens peste tot, apoi albastru mat ca sa nu-mi scoata ochii, apoi roz, apoi verde, apoi rosu, si in final m-am oprit la galben si portocaliu (culoare pentru care ochiul din pacate n-are o sensibilitate prea buna, deci pierzi lumenii degeaba).

In postamentul lampii iti incape sursa de curent constant, poti face lampa sa mearga si la masina. Pui de exemplu mufa de bricheta pe fir, la sursa pui o mufa mama bricheta, si folosesti lampa in mai multe situatii. Ar fi bine sa poti vedea ledul cum lumineaza. Despre bani n-ai vorbit. Te ajunge (cumparata) vreo 70lei sursa pentru un led de putere, cam 30-40ledul, inca vreo 50lei sursa de 12V. Vezi si sursele de curent constant ce tensiune minima au; unele pleaca de la 6V. Daca-ti faci una, poti sa alimentezi de la USB o lampa de 5W.

Pentru 500lm poti opta pentru un Cree XM-L sau variante similare.

http://postimage.org/image/aqs4ok3vp/ Aici e un halogen de 20W, dar ai putea pune un led de 5W lejer. Daca-ti place electronica imagineaza-ti cum va fi cand ramai fara curent! Pui o baterie auto si ai lumina de la un halogen. Daca mai ai si letcoane pe 12V, iti faci treaba nederanjat.

Link spre comentariu
Vizitator Merlini

In primul rand, multumesc pentru raspunsuri.Pe ce varianta mergeti, pe ledul de putere mare sau pe mai multe grupari de leduri de 5 mm ? Nu ma intereseaza pentru masina, nimic altceva. Ideea e ca, din cate am citit trebuie ceva rezistente puse in circuit.Bugetul, cat mai mic posibil :da

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Ieftine sunt ledurile albe de 5mm gen alea din brichete... Pui 3 inseriate pe ramura, si o rezistenta, ai grija sa nu depasesti 15-20mA ca incep sa-ti bata in albastru. Seriile de cate 3Led+R le pui in paralel, dar ca sa scoti peste 500lm, iti cam ia timp si spatiu in montaj.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Merlini, becurile economice or sa ne distruga ochii, iar la capitolul economie trebuie sa ne intrebam pentru cine si in ce sens. Pe vremea lui Ceausescu existau directive in privinta economiei de curent. Se mai oprea curentul pe la ora 1 noaptea. Prosti, puteau sa scada tensiunea cu 10%, nu mureau nici frigiderele si nici televizoarele. Becurile cu filament ceausiste erau net superioare celor chinezesti de acum. Imi amintesc ce lumina dadea unul de 75W, aproape echivalentul unuia de acum de 100W.Echivalenta e relativa, atat la becurile economice, cat si la leduri de putere, e comert si asta-i treaba. Problema nu-i sa citesti la acel bec, ci sa nu-ti strici ochii, progresiv. Iti vorbesc ca un tata: de cand s-a raspandit internetul in tara asta, a scazut varsta celor care ingroasa cozile la oftalmologie; de regula fac miopie. Ochiul e fortat, fie ca-i vorba de CRT, LCD. Sursele cu lumina rece sunt bune doar in situatii de urgenta, iti pica curentul, pui economice de 65-125W, ai salvat situatia.

Link spre comentariu
Vizitator Merlini

@andreimihai3 nu ma deranjeaza atat de mult consumul, nu-mi mananc de sub unghie. Ideea e ca se incinge foaaarte foarte tare si sincer mi-e frica sa nu pocneasca langa mine. Gandeste-te ca atunci cand citesc/scriu, trebuie sa am veioza destul de aproape de mine.Merg si pe bec normal, daca alta alternativa n-o sa gasesc. In casa n-am decat un bec econonic, in rest merg pe clasice.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Perfect! Daca accepti si bec normal, iti trimit prin curier lampa din poza cu tot cu sursa. Sursa da 2.5A deci merge un halogen de 20W. Lampa suporta 35W, daca ai sursa iti dau si becuri de rezerva. PM si s-a rezolvat, scap de ea.Te costa doar curieratul.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu am facut o lampa de birou cu un power LED CREE MX6 Q5 de 3W (1Amper).

Desi are mai putin decat cei 600 lm de care spui, este absolut suficienta pentru lucrul la birou.

Partea faina este ca l-am putut alimenta direct (fara nici o adaptare) de la un alimentator de mobil deoarece alimentatorul se autolimiteaza undeva pe la 0.7A (in functie de model) si in felul asta se comporta ca un generator de curent constant low cost cu alimentare la 220v direct.

Daca vrei sa vezi ce poate iesi, am pus aici cateva lucruri:

http://www.schematics.ro/Projects/LedLighting4.aspx

Bafta

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pt citit e recomandata o lumina cat mai apropiata de cea naturala iar ledul sa fie cu CRI mare .Ledurile de la Cree sant cele mai accesibile ,dar mai sant si Samsung . Sursa de curent constant se poate face cu LM317 . Mai ai nevoie si de un colimator de 45 grade.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări