Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect comun de preamplificator audio Hi Fi 2

hpavictor

Postări Recomandate

Va propun schema ( finala ) a etajului de loudness variabil , care aproximeaza aproape perfect ( +/- 3 % ) caracteristica de frecventa a urechii umane conform curbelor Fletcher-Munson de auditie constanta , standardizata prin ISO226 din 2003 :

Super schema , deja stiu cum o sa fac implementarea cu microcontroler si relee in 5 pasi de loudness.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

20

• danzup

4

• Purple

2

• franzm

2

Top autori în acest subiect

Preamplificatorul MC din schema download/file.php?id=27318 nu prea e un exemplu demn de urmat. Pe de-o parte se conecteaza tranzistoare în paralel pentru reducerea Rbb' si implicit a zgomotului, iar pe de alta parte se înseriaza pe intrare un rezistor de 12ohmi (R1103) care produce cam tot atât zgomot, cât doza MC si tranzistoarele la un loc. Cu o mâna aduna, cu alta risipeste. Acest etaj MC va merge satisfacator (dpdv. al zgomotului) numai împreuna cu doze MC de semnal mare.

Link spre comentariu

Toate schemele prezentate la inceputul subiectului au scop didactic...Acest amplificator operațional cu componente discrete viewtopic.php?p=1104975#p1104975 va avea amplificare doar 4x , si nu este inclus in schema finala un preamplificator RIAA . Restul etajelor vor fi buffer-e , cu amplificare aproape 1x , neglijabila .Valorile majoritatii componentelor nu sunt încă definite ! Urmează simularea funcționarii ...dacă găsesc timp liber .Nu am intenționat sa includem un etaj preamplificator de doza magnetica MC sau MM deoarece este extrem de puțin probabil ca cineva sa își doreasca ca acest etaj sa fie inclus in aceeași carcasa cu restul preamplificatorului ...in viziunea mea , preamplificatorului RIAA trebuie sa fie extern , alimentat din acumulatoare in funcționare , iar in stand-by sa se încarce automat . Evident , sursa de energie pentru incarcarea acumulatoarelor este tot externa ... Daca va fi cazul , vom face un proiect separat pentru acest preamplificator RIAA . Ca schema didactica ne vom putea inspira din Rotel sau alte scheme de preamplificatoare de inalta calitate ( mai am destule...) , dar folosind ca platforma de baza amplificatorul operational cu componente discrete descris mai sus , folosit la amplificarea semnalului de linie in proiectul in derulare :

Link spre comentariu

Nu am intenționat sa includem un etaj preamplificator de doza magnetica MC sau MM deoarece este extrem de puțin probabil ca cineva sa își doreasca ca acest etaj sa fie inclus in aceeași carcasa cu restul preamplificatorului ...:

Personal imi doresc un preamplificator cat mai complet, incluzand si etaj preamplificator pentru PU in aceeasi carcasa, chiar daca vor fi ceva complicatii in ce priveste ecranarea si alimentarea.
Link spre comentariu

În ultimul comentariu am mâncat un cuvânt întreg. "...se conecteaza tranzistoare în paralel pentru reducerea efectului Rbb' ..." Rbb' al fiecarui tranzistor în parte nu este afectat.

Link spre comentariu

La un subiect alaturat am sugerat o posibila sursa de inspiratie(Hafler SE100) ,care poate fi up-gradata cu bipolari sau fet-uri,functie de performantele dorite;structura sa poate fi utila si la proiectul Dvs.Nu intotdeauna schemele complicate dau cele mai bune rezultate.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va prezint un alt preamplificator de buna calitate . Pentru a putea vedea documentul atasat , este strict necesar sa descarcati toate cele 6 ( sase ) parti ale arhivei .PS : Pentru cei superficiali :Nu este necesar sa dovediti cat sunteti de superficiali , prin descarcarea incompleta a acestor arhive ! Va pierdeti vremea degeaba citind despre lucruri mult prea complicate pentru neuronul vostru cel singuratic...

Link spre comentariu

bad post.... mai cautam

Trebuia sa lasi schema de mai sus ...era suficient de buna . Poate chiar mai mult decat atat...Sau ai secrete ? :rade: Conteaza mai mult modul de realizare , in asta consta arta succesului !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări