Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiector led 50W alb cald


Vizitator andreimihai3

Postări Recomandate

Vizitator andreimihai3

Am luat un proiector cu led de 50W, sursa de cc fiind de 36V/1.5A. Incerc sa-mi fac din el o lanterna cu invertor 12/220 folosind un accu de 17Ah. Are cineva vreo schema fara smd-uri care din 12 sa-mi dea ~36V/1.5A? Deocamdata folosesc un invertor Akasa care trage 4.65A, randamentul e bunicel dar tot sunt pierderi.Lampa o s-o optimizez pentru ca n-are cea mai buna disipare termica. Un proiector de 10W are o sursa de 0.9A constant care scade tensiunea deoarece carcasa n-are transfer termic prea bun. Ma gandesc la un cooler de PIV, fan low noise. Cineva pe youtube facuse o lanterna de 50W cu 500 leduri. Turma de comutatoare arata o lipsa de soft inteligent. Ma bate gandul sa fac si eu o lampa-tub cu led, alimentare 12V, eventual LiIon. Imi amintesc ca pe vremuri erau lampi CFR din tabla, vopsite, ma gandesc sa fac ceva similar, dar cu un led de genul asta, care chiar da o lumina bunicica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    1

Am luat un proiector cu led de 50W, sursa de cc fiind de 36V/1.5A... Are cineva vreo schema care din 12 sa-mi dea ~36V/1.5A? Deocamdata folosesc un invertor Akasa care trage 4.65A, randamentul e bunicel dar tot sunt pierderi.

Sa inteleg ca ai un invertor care din 12V/4,65A face 36V/1,5A si doresti sa faci unul cu pierderi mai mici?
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poti folosi schema de aici http://www.sprut.de/electronic/switch/up150w/up150w.htm

Cu mentiunea ca trebuiesc facute mici modificari ca sa functioneze ca sursa de curent constant de 1,5A.Daca esti interesat,putem discuta despre modificare.....

 

''Am luat un proiector cu led de 50W, sursa de cc fiind de 36V/1.5A. Incerc sa-mi fac din el o lanterna cu invertor 12/220 folosind un accu de 17Ah. Are cineva vreo schema fara smd-uri care din 12 sa-mi dea ~36V/1.5A? Deocamdata folosesc un invertor Akasa care trage 4.65A, randamentul e bunicel dar tot sunt pierderi.''

 

Daca ai alimentat invertorul cu 12V,iar ledul a consumat 36V/1,5A pe masurate,rezulta un randament de 96,7%.Daca ai masurat bine,eu zic sa zici saru'mana;un astfel de randament nu-l vei obtine cu un invertor homemade.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

@Ticu Nu, am un invertor 12->220 Akasa, care are randament mare, iar sursa ledului e de 36V/1.5A cc, asta inseamna ca Ua va scadea pe masura ce ledul se incalzeste si trage mai mult curent. Vreau un booster cu curent constant in 2-3 trepte, ca n-am nevoie de 50W intotdeauna.

@Tyc Da, imi place la nebunie zgomotul unui Bosch PSR14.4 :))

@pisica matache, mersi frumos pentru schema, e chiar simpla, ce-mi trebuie mie. Cat despre randament, trebuie insumat cu cel al scc pe care inca nu-l stiu, ca n-am masurat I, U pe led. Oricum, 50W e maxim, probabil trage un 45-48W initial. Ma gandesc la un proiect de lanterna intr-un tub de ~15cm diametru din aluminiu, pe interior o teava Cu in spirala sau chiar serpentina si un cooler in interior care sa bage caldura din radiator in serpentina si astfel sa distribui temp pe toata carcasa, omogen, lanterna fiind etansa.Alt proiect e sa-mi fac asa ceva: http://www.cel.ro/lanterne/lanterna-cam ... -4d-l/poze dar cu bec alb cald de 23....36W, LiIon si o baterie patratoasa de 12V/12Ah.

Link spre comentariu

Ideea cu lanterna posibil e mai demult dar modalitatea de racire e ...spontana , aerul are o caldura specifica prea mica pt ce vrei si nu am idee cum comprimi eficient aerul cald in conducte ;ai nevoie de racire cu lichid iar pt conservarea energiei foloseste heatpipe .Am mers pe okazii.ro si am cumparat mai multe coolere de laptop de la uni care cu asa ceva se ocupa dupa care am recuperat heatpipe-urile . Pretul per bucata a iesit pe la 5 lei ,unele coolere aveau cate trei hp ,altele le-am spart cand le-am dezlipit. Poate gasesti un furnizor (China ,only) care-ti trimite la un pret rezonabil cateva . Bateriile alea patratoase se incarca in curent constant(timp normal) ,cu Ic-uri specializate (rapid ) sau in tensiune constanta cu curent limitat (lung) .

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Am deja cateva chargere, pt Pb folosesc un BAT1131. Pentru lampa cu bec economic, desfac carcasa si alimentez cu un oscilator cu prize pentru filamente; n-am nevoie de 50Hz dintr-un invertor mic pe care sa-i redresez iar. Pun o baterie de 12Ah SL, si un LiIon de 2.2Ah de urgenta, actionata de un comutator ascuns. Proiectul asta e pentru situatii cand altii consuma curentul de pomana, in diverse situatii. Pana la urma o sa fac un tabel cu tipul lanternei, acumulatorului, conditii de utilizare, riscuri, sacrificii. In anumite situatii, nu spun care, merg indicatoare de acumulator ajustate intentionat, cut-off la un prag superior cu mult tensiunii minime, samd. Imagineaza-ti urmatoarea situatie: in armata soldatii au statii de emisie, lanterne IR samd bazate pe acumulator. Daca ei ar sti ca exista un al doilea accu sau ca alerta optica, sonora e aranjata, ar trada asta prin comportament (stare de relaxare, de ex.). S.a.m.d.Heatpipe-uri gasesc, vreau doar sa obtin o lanterna water resistant, chiar una care sa bata multe recorduri :d Ma obsedeaza lanternele, am pana si pe breloc la chei una mica cu o R6 din care trage 2.3A si se infierbanta ca naiba.( O lanterna care nu fierbe nu-i buna de nimic.)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

vreau doar sa obtin o lanterna water resistant, chiar una care sa bata multe recorduri :d Ma obsedeaza lanternele, am pana si pe breloc la chei una mica cu o R6 din care trage 2.3A si se infierbanta ca naiba.( O lanterna care nu fierbe nu-i buna de nimic.)

Nu cred ca e greu de obtinut etansarea lanternei,daca carcasa e facuta dintr-o bucata.Apar trei locuri pe unde poate patrunde apa,lentila,comutatorul on-off si capacul acumulatorului.Am in plan o frontala care sa reziste la orice,inclusiv imersiune.Pentru reglajul intensitatii luminoase,voi folosi contacte reed,amplasate in interiorul lanternei,actionate magnetic din exteriorul carcasei.Ramane de rezolvat doar problema etansarii lentilei pe care vreau s-o folosesc,cat si capacul acumulatorului 18650.Intorcandu-ma la proiectul tau,un led de 50W,la o lanterna implica cel putin doua probleme.Sursa de alimentare si radiatorul necesar racirii ledului.Presupunand o alimentare de 12V,50W inseamna cca 5A.Ca folosesti unul cu Pb,sau li-ion,pentru o autonomie rezonabila,va fi voluminos si greu.As merge pe li-ion,daca iti permiti.Racirea nu poate fi asigurata in cazul unei lanterne etanse,decat de carcasa metalica,cu o suprafata radianta suficienta pentru mentinerea unei temperaturi rezonabile la nivelul ledului,deci o carcasa mare si grea.Nu vad rostul ventilatorului aici..Una peste alta,o lanterna de 50W,va fi grea si incomoda,energofaga.Dar pare un proiect interesant....
Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Da, cam asa. Am un charger care incarca cu 1A, 12.6V maxim, adica 4.2V/element, ceea ce e ok fata de alte chargere care baga 4.25, chiar 4.3V, reducand durata ciclurilor. Am testat sursa 12/220 Akasa bagata in scc a ledului; o baterie de 12V/17Ah m-a tinut 2h50min.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

E putin riscant sa incarci 3 li-ion in serie,de la 12,6V daca nu exista un circuit de echilibrare,sau macar monitorizare a fiecarui element in parte.E posibil ca pe un element,daca are capacitatea ceva mai mica, tensiunea sa depaseasca 4,2V.Eu prefer sa incarc in paralel,3-4 bucati simultan,de la o sursa de 4,15V.Este drept ca nici solutia asta nu e chiar corecta,dar macar sunt sigur ca nu depasesc tensiunea maxima de 4,2V.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Stiu povestea. Incarcarea prin inseriere are riscuri: accu cu grade de descarcare, uzura diferite, serii de elementi diferite. Practic n-am intalnit probleme la cateva infiletante (Skill, 10.8V, Bosch 14.4PSR, Einhell 18V) schimbandu-le acumulatorii cu altii de capacitate mai mare. Vad ca-i boala sa bage 1.3Ah desi acum exista de peste 3Ah. In infiletante sunt inseriati si mai apare un termistor. Skill de ex. culege tensiune de la primul accu (4.2V) si functie de ea baga tensiunea finala.

http://postimage.org/image/d2yzfq9ed/

http://postimage.org/image/9i57t0jo5/ Sunt din laptop si se incarca la 4.20V fiecare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări