Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bruiaj statie CB

zanga

Postări Recomandate

Va salut,Am o problema cel putin ciudata, in masina folosesc o tripla cu voltmetru de la ring pentru a alimenta o statie CB si un GPS. Problema este ca atunci cand le alimentez simultan statia este bruiata de alimentatorul GPS-ului si trebuie sa cresc SQL-ul foarte mult pentru a evita bruiajul insa scade drastic distanta de receptie. Problema apare doar cand alimetez GPS-ul, am incercat si cu statia + incarcator telefon insa nu am avut probleme. Cum as putea evita acest bruiaj?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zanga

5

• yo9hnf

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Si eu cred ca bruiajul se datoreaza sursei in comutatie,ce alimenteaza GPS-ul.Armonice a frecventei acesteia sunt receptionate de statie.Solutia ar fi inlocuirea sursei,cu una liniara,facuta de exemplu cu LM317.Dezavantajul acesteia,este puterea disipata pe integrat,care va avea nevoie de radiator.La ce tensiune se alimenteaza GPS-ul si cat consuma?S-ar putea incerca si ecranarea sursei in comutatie,cat si filtrarea suplimentara a tensiunii de iesire,dar nu stiu cu ce rezultate...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ca sa fii totusi sigur ca bruiajul e datorat sursei in comutatie,ori alimenteaza GPS-ul dintr-o sursa liniara,sau chiar 4 acumulatori de 1,2V ori pune pe sursa in comutatie o sarcina care sa traga un curent comparabil cu cel consumat de GPS.Daca in primul caz bruiajul dispare,iar in al doilea caz,nu,sigur e vinovata sursa. Daca bruiajul nu dispare in primul caz,dispare insa in cel de-al doilea,vinovat e GPS-ul.Ecranarea ai putea-o face introducand sursa intr-o cutie metalica,conectata la sasiu,intrarea de 12V si iesirea de 5V le faci prin condensatoare de trecere,plus filtre LC pe intrare- iesire.Daca ai osciloscop poti vedea pe ce cale ajung radiatiile in statia ta,vizualizand existenta riplului pe intrarea de 12V,sau iesirea de 5V.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Imi cer scuze pentru intarziere.

Am incercat sa ecranez cu aluminiu circuitul insa fara succes.

De asemenea am incercat sa pun un tor de ferita pe fir insa la fel fara rezultate.

Asa arata montajul din alimentator:

Posted Image

Posted Image

Ma gandeam sa il inlocuiesc cu un montaj bazat pe LM 7805.

Link spre comentariu

Nu te mai chinui sa ecranezi fiindca se transmite prin alimentare brumul.Sursele in comutatie auto nu au filtre EMI si de aceea singura ta solutie momentan este sa rogi pe cineva sa-ti faca un adaptor cu LM 323 care da 5V la 3A,nu e greu.Singurul dezavantaj e ca trebuie pus pe un radiator maricel cam de 10x10 cm, cu aripioare.Dar spatiu in masina se gaseste, nu e o mare problema.De fapt adaptorul e asa simplu incat poti si singur sa-l construiesti.Uite aplicatia "

post-21106-139829579419_thumb.jpg

post-21106-13982957942_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări