Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE CU 2 X 6P14P inspirat din radio Oberon

300B SE

Postări Recomandate

Am fost in data de 5 septembrie la Bucuresti. La intoarcere am trecut prin Gaesti si am avut onoarea si placerea sa il cunosc personal pe dl. Lazaroiu si pe dl. GGG.

Am avut aproximativ 3 ore de discutii si o auditie "mai speciala" (din pacate timpul a trecut extrem de repede :cry: ).

In acest topic doresc sa va vorbesc despre aceasta auditie. (de fapt mi s-a propus sa ascult acest radio: "hai sa asculti ceva interesant"!) Acasa la dl Lazaroiu am ascultat un radio OBERON cu final El 84 si atac cu trioda Ecc83.

Am avut o surpriza extrem de placuta si totodata neasteptata! Un final de 2.5W cu difuzor de banda larga fabricat acum 40-50 ani "suna" mult mai bine decat multe dintre amplificatoare cu lampi ascultate de mine.

Nu am pretentia ca am o ureche muzicala perfecta dar undeva prin tineretea mea am absovit scoala populara de arta la sectia "Canto clasic" deci - acum la varsta de 41 si in calitate "iPlod" dupa unii din veteranii acestui site - inca mai "aud" un pic!

Finalul acestui aparat de radio a fost "atacat" de un CD player.

La puterea maxima finalul nu genera distorsiuni - sau daca avea nu deranjau urechea (practic nu se auzeau iar sunetul era extrem de curat) - iar presiunea sonora era asa de mare incat abia ma putem intelege cu dl. Lazaroiu.

Doresc in acest topic sa impartasesc experienta mea tuturor acelora care iubesc amplificatoarele SE de calitate.

Am copiat schema acestui radio - am scos din schema corectorul de ton - si am adaugat inca un tub final pentru a ajunge undeva la 8 - 9 w putere de iesire.

Rog pe dl Lazaroiu sa analizeze aceasta schema si sa o corecteze pentru a fi functionala (sunt incepator in programul spice si sigur am facut greseli! de fapt cred ca am conectat gresit grila 2 a finalelor am desenat schema din memorie)

Va doresc auditii de calitate!

Posted Image

upload picture

6p14p SE 2 tuburi.asc.zip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

12

• THOMAS

3

• hpavictor

3

• 300B SE

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un final de 2.5W cu difuzor de banda larga fabricat acum 40-50 ani "suna" mult mai bine decat multe dintre amplificatoare cu lampi ascultate de mine.

Nu uita ca acele difuzoare suna intr-un fel sau altul si datorita cutiilor in care au fost amplasate.Spor la lucru!
Link spre comentariu

Acolo cred c-ar merita sa pui 6P14P-EV (EL84M) care duc vreo 2W mai mult ca EL84 si stau mai bine la toate capitolele inclusiv la orele de functionare. Cred ca as avea 4 disponibile. Eu am inlocuit in cele doua radiouri antice pe care le am cu finali pe EL84 si diferenta nu se simte (n-am reglat pentru mai multa putere).

Link spre comentariu

Pune biata lampa sa lucreze ca pentoda asa cum a fost proiectata nu trioda.......pai se poate :rade: Lasa ca don Lazaroiu stiu eu ca are niste pitici ascunsi in radio sau deasupra (care dau la manivela) d'aia se auzea asa bine muzica :nebun:

Link spre comentariu

Eu as face ceva mai indraznet la virsta ta. De exemplu montajul care tocmai mi-a trecut prin cap, fara nici-un condensator pe calea de semnal (cu adevarat fara), alimentat CCS. Rb se poate ascunde in spatele droselului ca nu cumva sa sara cursorul, T1 poate fi si 1:3. Lampa va fi nici cal nici magar, catir caravasazica ☺☺☺.

post-19106-139829490472_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pentru Gabrieleam mentionat ca am conectat gresit grila tuburilor finale!Dar avand in vedere faptul ca Spice LT functioneaza numai pe anumite sisteme de operare, mi-am dat seama tarziu ca finalele sunt conectate ca triode. Asa ca nu am mai revenit la calculatorul cu Spice. Din punctul meu de vedere 6p14p functioneaza "foarte audiofil" conectata ca si pentoda!Scuze! :tryrePS:referitor la cutia de rezonanta a radio-ului sus mentionat sunt convins ca amplificatorul cu El 84 SE suna la fel de bine. Il putem ruga pe dl Lazaroiu sa scoata difuzorul afara din carcasa si sa ne spuna cum "suna".

Link spre comentariu

Schema propusa de dv. si inspirata din schema etajului final al RR este foarte bine aleasa si ar reprezenta o solutie buna pentru un amplificator de casa care sa aiba si ceva "forta" pentru a conduce lejer niste incinte modeste.

Pentru inceputurile dv. in ale LTC schema nu are greseli grosolane dar sunt sigur ca ambitia ce va caracterizeaza va va face un perfectionist si in acest sens (domeniu).

Schema originala,asa dupa cum ati spus si dv. are si un corector de ton inclus intre cele doua etaje cu ECC83 si pentru a pastra cat de cat configuratia originala trebuia redimensionata reteaua de NFB si adaugand cele doua condensatoare C4 si C7 mentinem stabilitatea amplificatorului la frecvente inalte,bineinteles ca se poate renunta la primul etaj de amplificare si atunci vom reveni la o schema absolut clasica cu EL84 asa dupa cum sunt sute sau mii de scheme cu aceasta lampa cu adevarat audio.

Sa stiti ca am ascultat argumente de genul:"...lasa d-le,ca suna bine ca are o incinta bine dimensionata,ca are un difuzor foarte bun.....!!" si multe chestii de acest gen,pentru un prieten am fost obligat sa desfac radioul pentru ca eram suspectat ca am montat in interior un TDA7294(!!!!)...

Vedeti dv. ?!..eu tocmai asta vreau sa subliniez si anume; acuratetea si perfectiunea in a construi ceva de calitate in ale sunetului cu atat de mult timp in urma si asta pentru un ordinar RR de larg consum,stiu ca-mi veti spune ca la vremea respectiva acest RR era considerat de clasa,dar.....astazi mai rar am auzit asa ceva la un SE cu EL84.

Adevarul este ca un sunet mai bun decat asta l-am auzit acasa la pe niste boxe cu un spl mare echipate cu difuzoare de 15" (nu retin ce marca erau!),dar sunetul si dinamica unui amplificator de 2X3W cu EL84 in SE ce conducea aceste boxe erau ireale,credeti-ma...

Asa ca "mai e mult pana departe...!!!!"

Posted Image

P.S multumesc prietenului Sebi Carjan,pe acest forum ,pentru acest fain cadou ce l-am primit; RR icon_jook

Link spre comentariu

Eu as face ceva mai indraznet la virsta ta. De exemplu montajul care tocmai mi-a trecut prin cap, fara nici-un condensator pe calea de semnal (cu adevarat fara), alimentat CCS. Rb se poate ascunde in spatele droselului ca nu cumva sa sara cursorul, T1 poate fi si 1:3. Lampa va fi nici cal nici magar, catir caravasazica ☺☺☺.

Mi-am permis o mica adaugire la schema Dvoastra .Oricum este impresionanta aceasta schema...4xEL84 SE Paralel pe fiecare canal !
Link spre comentariu

Da, ar fi interesanta o comparatie a sunetului cu si fara condensatorul de 220uF, cred c-ar merita executata schema asta... sau macar simulata?!... cu semnal intrare standard CD-player ~ 2VrmsCondensatorul al doilea l-ai pus invers; chiar daca l-ai fi pus bine tot nu modifica mare lucru, ca primul.

Link spre comentariu

Cea mai valoroasa piesa din Oberon este difuzorul, functioneaza in atelierul meu ca un open baffle si sub rezerva subiectivismului suna incredibil iar transformatorul de retea are 22 mA curent de mers in gol, tuburile RFT se incapatineaza sa functioneze in trei aparate diferite, totusi RR Oberon trebuie sa aibe ceva puncte slabe...

Link spre comentariu

Este intr-adevar ceva simplu dar avem o piesa foarte importanta in aceasta configuratie cu 4xEL84 si anume; traful intrare.Calitatea sunetului redat de acest simplu amplificator depinde in foarte mare masura de acest traf...In simularea facuta de mine am luat in atentie doar partea de amplificare,partea de alimentare nu am analizat-o,imi pare rau dar chiar nu am avut timp... Aveti mai jos cateva rezultate din aceasta simulare.In diagrama Bode apare ceva ciudat la 50Hz,schema fiind cea propusa de dv.eu nu am calibrat decat raportul N pentru traful de intrare pe semnal pentru a avea o adaptare perfecta cu circuitele de grila EL84.Traful de intrare are 20H pentru bobina primara si 60H pentru bobina secundara,nu pot spune ca ar fi perfect deci poate cineva sa mai vina cu sugestii referitoare la aceasta configuratie.
Link spre comentariu

PSF-ul propus de d-voastra este mai ridicat aproape cu 100V decit m-am gindit eu. Asta schimba radical datele problemei. Oricum partea de amplificare eu o consider clasica, nu mi se pare dificil traful de intrare, cred ca se putea lucra si cu impedanta mai mica la cel de iesire. Se pare ca de data asta am avut interese divergente; D-voastra in amplificare, eu in partea de alimentare, imi pare rau c-ati pierdut vremea.PS. Daca totusi o sa mai aveti vreme de analiza luati in consideratie o disipatie anodica de 13W/lampa (6p14P-EV). Alimentare 200-210Vcc.

Link spre comentariu

Schimbind lampile (cu cele mai accesibile) creste curentul anodic deci primul condensator dupa puntea redresoare pe 220v trebuie tatonat incremental cu 1uF pentru a obtine ~205Vcc. De asemenea, nu-mi dau seama ce model ultraliniar aveti pentru 6P14P-EV, eu m-am gindit la clasicul 43%...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări