nicul Postat Septembrie 19, 2012 Partajează Postat Septembrie 19, 2012 eu ti-as recomanda sa folosesti un cablu coaxial. pe langa telecomanda aia fixata in perete o sa-ti mai trebuiasca si un power supply.asa ca o solutie ciobaneasca, in mare viteza si cu sanse incerte de reusita as desface telecomanda, m-as conecta la tranzistorulcare comanda ledul emitator cu un circuit uln2803 cu toate intrarile legate impreuna, iesirile legate la fel impreuna (intre ele nu cu intrarile)si circuitul alimentat la cat gasesc psu-ul, e versatil.cand desfaci telecomanda poti sa iti faci o idee despre curentul prin ledul emitator in functie de bateria care-i acolo si de rezistenta in serie cu ledul.daca nu poti intreaba pe cineva. o sa-ti dea un curent marisor, dar nu e grav ca-i in pulsuri.tot cam ordinul asta de curent o sa incerci sa-l ai si prin cablul coax cu ledurile IR pe care o sa le pui in serie cu cate o rezistenta. (si maitrebuie avut in vedere ca nici uln-ul nu duce un curent infinit chiar cu toate portile in paralel).ca ex. daca ai gasit sursa de 12V pui rezistente de 300 ohmi. masa sursei o legi cu masa telecomenzii.cam asta ar fi o solutie la nivelul ofertei. ma tem insa ca si asta-i prea complicata. Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 19, 2012 Partajează Postat Septembrie 19, 2012 Nu merge, se pierde modularea de 36-38kHz. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 19, 2012 Partajează Postat Septembrie 19, 2012 O solutie la cerintele tale este un modul cu microcontroller si un senzor IR si patru canale de comanda a proiectoarelor. Modulul poate fi montat in orice loc din/din afara casei la o distanta convenabila pentru buna functionare a telecomenzii. Link spre comentariu
gaby Postat Septembrie 19, 2012 Partajează Postat Septembrie 19, 2012 Sti care este problema cea mai mare ? Cum lipesti 57 de leduri IR la 7m inaltime. Nu cred ca lipite de jos pe cablu vor bate unde trebuie. O solutie ar fi cu 4 proiectoare IR puse pe fiecare latura a cladirii dar nu stiu daca lungimea de unda a lor este aceeiasi cu ledurilor IR folosite in telecomanda. Link spre comentariu
nicul Postat Septembrie 19, 2012 Partajează Postat Septembrie 19, 2012 Nu merge, se pierde modularea de 36-38kHz.da, dar trebuie incercat. pana la 30-50 cm distanta merge bine mersi cu orice modulare. eu asa am constatat. el vrea sa le puna mai aproape. Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 19, 2012 Partajează Postat Septembrie 19, 2012 Nu merge, se pierde modularea de 36-38kHz.da, dar trebuie incercat. pana la 30-50 cm distanta merge bine mersi cu orice modulare. eu asa am constatat. el vrea sa le puna mai aproape.Nope, nu merge fara. Orice telecomanda de TV, DVD si altceva ce mai e prin casa merge cu semnal modulat, pentru a nu fi afectate de lumina ambientala (naturala sau artificiala, care au amandoua o parte semnificativa in IR). Receiverul ala incorporeaza un filtru trece-banda ppentru a distinge semnalul util de zgomotul de fond, insa la iesire elimina modularea si da doar comanda digitala. Fara modulare, receptorul urmator nu va primi nimic. Teoretic nu e exclus ca chinezaria aia din poze sa trimita fara modulare, dar pana in prezent eu nu am intalnit nici o telecomanda fara. Insa schema prezentata nu era rea, necesita doar un adaos: un generator de 36kHz (cu NE555 de ex.) si o poarta logica pentru a combina semnalul util cu frecventa purtatoare. Si inca o data, in detaliu, cum functioneaza transmiterea telecomenzilor prin IR: Alte link-uri utile: http://www.sbprojects.com/knowledge/ir/sirc.php http://www.vishay.com/docs/82090/tsop48xx.pdf http://en.wikipedia.org/wiki/Remote_control http://en.wikipedia.org/wiki/RC-5 Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 Eu ma gandesc la un receptor IR care sa fie amplificat apoi semnalul transmis prin intermediul unui cablu electric pe care cablu sa fie montate in paralel toate emitatoarele IR . Am constuit acest amplificator http://www.elforum.info/download/file.php?id=27125 dar nu a functionat ! Nu am nici un fel de oscilatie pe R3 am doar o tensiune de 3.74V care nu fluctueaza indiferent ce as face. Am verificat cu aparatul de masura direct pe iesirea din optocuplor si am vazut ca imi optocuplorul lucreaza ( nu stiu cat de repede lucreacza acel optocuplor ? ) VA ROG SA IMI PROPUNETI SI ALTE SCHEME de preferinta simple de constuit ! Astept ! va multumesc ! Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 Inainte de a propune alte scheme, ia pune tu o oscilograma cu semnalul din baza tranzistoarelor Q2/Q3 si cu semnalul din emitorul Q2/Q3 (presupunand ca ai folosit piesele indicate in schema si le-ai legat corect). Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 Aia e cea mai simpla schema care isi face treaba cu brio... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Presupunand ca sa vizualizat ce e de vizualizat poti sa folosesti un optocuplor (816 atentie cum legi ledul ) emitorul la minus ,colectorul la plus (5V) printr-o rezistenta de 680R . Din colector mai merge un fir la baza unui tranzistor darlington PNP (TIP125) .Emitorul acestuia se leaga la plus iar colectorul la anod iar catodul la minus printr-o rezistenta de 120R . Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Am revazut si simulat schema si merge ok. Studiind cateva datasheet-uri ale unor optocuploare, am vazut insa ca unele din ele pot fi foarte lente (pana la 18 microsecunde timp de turn-on si turn-off) si daca ai nimerit vreunul din asta, s-ar putea sa nu fie destul de rapid pentru aplicatia asta.Am atasat schema si rezultatul simularii, precum si o schema alternativa fara optocuplor si rezultatul simularii acesteia. Desigur, amandoua presupun ca ai legat piesele corect si ai folosit componentele corecte.Later edit: si daca tot a dat tyc ideea cu darlington-ul, iata si o schema (ceva mai simpla decat cele dinainte). IR_Repeater_Sch.pdf IR_Repeater_Sim.pdf IR_Repeater2_Sch.pdf IR_Repeater2_Sim.pdf IR_Repeater3_Sch.pdf Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 In simulare 817 merge fara rezistenta de pull-up ,faptic nu. Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 In simulare 817 merge fara rezistenta de pull-up ,faptic nu. La care pull-up te referi? Are deja un pull-down, Rtp.+ simularea la schema a treia (sunt permise maxim 5 fisiere atasate per mesaj).IR_Repeater3_Sim.pdf Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Aaaa ,pe telefon nu pot desena.Precum spuneam ,si mie dadeau toate simularile bine iar cand le puneam in practica -sufletul .In practica am ajuns la formula clasica :emitorul la masa si colectorul la plus printr-o rezistenta care limiteaza curentul la maxim 75% din capacitatea maxima -valoarea exacta se stabileste in functie de aplicatie- .Semnalul se culege din colector .Teoretic circuitul se inchide prin tranzistor (sau elementul comandat) dar numai teoretic .Numai stabilizatoarele serie mi-au functionat corect ,cu sarcina in colector .Am facut un numarator de impulsuri cu PIC si pana nu am pus rezistenta de la opto la plus ,vedea tot felul de chesti (uneori) . Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Aaaa ,pe telefon nu pot desena.Precum spuneam ,si mie dadeau toate simularile bine iar cand le puneam in practica -sufletul .In practica am ajuns la formula clasica :emitorul la masa si colectorul la plus printr-o rezistenta care limiteaza curentul la maxim 75% din capacitatea maxima -valoarea exacta se stabileste in functie de aplicatie- .Semnalul se culege din colector .Teoretic circuitul se inchide prin tranzistor (sau elementul comandat) dar numai teoretic .Numai stabilizatoarele serie mi-au functionat corect ,cu sarcina in colector .Am facut un numarator de impulsuri cu PIC si pana nu am pus rezistenta de la opto la plus ,vedea tot felul de chesti (uneori) .Tot nu inteleg unde ar fi problema cu schema prezentata. N-am zis ca se poate fara pull-up / pull-down (dupa caz). Tranzistorul din iesirea optocuplorului din prima schema este conectat high-side (colectorul la 5V, emitorul la masa prin rezistenta pull-down Rtp, semnalul cules in emitor). Ce spui tu se refera la o conectare low-side, perfect posibila in general, insa ar fi produs o inversare a semnalului in cazul de fata (ledul din telecomanda aprins -> tranz. din optocuplor deschis -> mosfetul / darlingtonul inchis -> curentul repetat prin led = 0). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum