Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Salutare Am 57 proiectoare R.G.B. comandate cu ajutorul telecomenzii IR merg perfect , schimba culorile cand apas pe telecomanda , nu au nici un defect, Problema apare atunci cand o sa doresc sa le montez roata casei ce o sa fac o sa dau roata casei cu telecomanda in mana ca sa le comand Ma gandesc sa trag niste fire din telecomanda de la Emitatorul IR al telecomenzii Aceste 2 fire sa le trec printr-un amplificator apoi curentul scos din amplificatorul respectiv sa il introduc in 57 Emitatoare IR pe care le montez pe fiecare in parte cu ajutorul unui cablu prelungitor chiar in fiata fiecarui receptor de infrarosu . Am nevoie de un amplificator pentru curent curentul respectiv masurat cu aparatul de masura pe emitatorul telecomenzii este undeva intre 0,20V curent alternativ si 0.25 Volti ( cred ca , curentul este continu pe emitator in impulsuri mai bine zis ceva date dar eu am putut sa il masor doar cand am dat aparatul pe masura pe curent Alternativ ! ) Pentru ca daca tineam aparatul de masura pe curent continu si incercam sa masor curentul pe pinii emitatorului IR din telecomanda Imi apareau in prima secunda 0.17V Apoi oscila undeva pe la 0.07 V curent continu Asta datorita faptului ca era o frecventa in impulsuri un tren de impusuri Ajutor am nevoie de schema pentru acest amplificator cat mai repede cu putinta pentru ca trebuiesc montate pe casa omului si o sa o incurc urat de tot daca nu rezolv problema . Multumesc din suflet tuturor ce veti participa la descoperirea amplificatorului minune ! Cred ca ar trebui sa fie un tranzistor dar ma gandesc ca 1 singur tranzistor nu ar putea amplifica atat de mult in cat sa pot consuma cu 57 de emitatoare IR din el. sau poate ca da !? ( vre-un BD ) Voi ce parere aveti Aici aveti poza http://3.bp.blogspot.com/-PujMjx7dmOQ/U ... M_1583.JPG Voi ce parere aveti !??? Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Treaba nu e chiar asa de complicata, insa necesita ceva cunostinte despre modulde operare al telecomenzilor IR. Acestea trimit o serie de impulsuri modulate de obicei pe la 36 - 40kHz. Ceva mai multe detalii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/RC-5 Exista si alte protocoale in afara de RC5, insa principiul de baza este acelasi. Tu ar trebui sa preiei aceste impulsuri (inclusiv modularea) si sa le transmiti la leduri IR (de 940nm) aflate in fata receptorilor. Pe scurt, problema se imparte in 3: preluarea semnalului, transmiterea corecta la distanta necesara si la numarul cerut de receptori si recreerea semnalului IR cu ajutorul unor leduri. In continuare voi presupune ca ai ceva cunostinte de baza de electronica si voi prezenta doar niste principii detaliate de functionare. Dimensionarea corespunzatoare a componentelor, precum si circuitele de alimentare necesare raman in sarcina ta. 1. preluarea semnalului Asta o poti face fie direct din telecomanda, fie cu un receptor IR. 1.a. Daca o faci din telecomanda, ar trebui sa vezi semnalul de control al ledului din telecomanda. In functie de circuitul care alimenteaza ledul, semnalul va trebui inversat sau nu (asta va trebui sa vezi singur, in functie de modul in care este controlat ledul). Cu acest semnal poti trece la partea a doua. Avantaje: schema simpla Dezavantaje: telecomanda va fi legata cu fir, inestetic 1.b. Semnalul il poti prelua cu un receptor IR de genul TSOP2238, insa modularea se pierde. Pentru a o reface, bagi semnalul din receptorul IR si un semnal dreptunghiular de 36 - 38kHz de la un generator cu NE555 de ex. intr-o poarta de tip NOR pentru a recrea semnalul modulat. Cu acest semnal poti trece la partea a doua. http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-UbGbGoveHBhPKK6fMA1tR81coDMga3FlVsIlUraOveXHN0UT Avantaje: telecomanda ramane separata de restul sistemului, confortabil in utilizare Dezavantaje: schema ceva mai complicata. 2. transmiterea semnalului 2.a. transmiterea directa: cu semnalul de la partea intai poti controla un mosfet N conectat ca si comutator low-side, controlat de un circuit de tip totem-pole: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRe421dikIgJso2UdJT-a3ae7xPd_mFwq0TQXATQaHuJCMpXkBN Ledurile IR + rezistentele lor de limitare se conecteaza intre Vcc si drena mosfetului (unde e rezistenta RL in schema data). Mosfetul si circuitul sau de control raman local, langa generatorul semnalului, iar ledurile le legi cu fire lungi. Problema majora pe care o vad e ca semnalul de 36 - 38kHz transmis direct ar putea fi puternic atenuat de un cablu mai lung. In functie de caracteristicile cablului si cele ale receptorilor de la proiectoare ar putea merge sau nu. Avantaje: schema simpla Dezavantaje: riscul atenuarii semnalului pe cablu 2.b. transmiterea semnalului printr-o retea RS-485. In functie de topologia dorita, poti face stea sau bus. Pentru stea, semnalul se trece printr-un buffer si apoi pentru fiecare proiector se leaga un tranceiver RS-485 de genul MAX487, SN75176, etc. legat ca transmitator. Semnalul RS-485 se tremite prin cablu torsadat pana la fiecare proiector, unde va fi refacut de un transceiver de acelasi tip, legat ca receptor (si nu uita de rezistenta terminala de 120 ohm). Pentru bus, se foloseste un singur transmitator RS-485, iar cablul va merge de la proiector la proiector. Cu semnalul refacut poti trece la partea a treia. http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQTJlfpmrtbC8GUe1n5ui_6wodwKp4jsWAtL-7Bp-mW494Omdh9 Avantaje: transmisie robusta, cablurile lungi nu reprezinta o problema Dezavantaje: schema ceva mai complicata 3. recreerea semnalului IR Pentru 2.a. a fost deja explicat mai sus. Pentru 2.b.: cu semnalul refacut dupa transceiverul RS-485 conectat ca receptor poti controla un mosfet sau un bipolar mic, care sa aprinda ledul IR. Pe langa semnalul RS-485 trebuie sa transmiti si o tensiune de alimentare, necesara pentru transceiver si alimentarea ledului. Drept cablu poti folosi un cablu de retea UTP / STP, in care pe o pereche de fire pui datele iar pe alta pereche / perechi tensiunea de alimentare. Cam asta ar fi, spor la lucru. Daca doresti, pot sa-ti verific schemele odata ce vor fi gata. Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Multumesc pentru idei, Aleg varianta cu telecomanda fixa si fire lipite direct de la Emitatorul IR ce se afla in interiorul telecomenzii! Pentru asta te rog mai da-mi vre-o schema doua pentru amplificarea semnalului preluat in mod direct cu fire lipite cu fludor pe pinii din telecomanda. Ma tot gandesc daca nu ar merge facut pur si simplu un amplificator simplu rau cu ajutorul unui singur transiztor si gata!??? ( apoi semnalul optinut sa fie purtat prin cablu utp cupru litat de calitate pana la Emitatoarele IR pe care le montez langa receptoare) Detin 57 telecomenzi asa ca imi permit sa stric una pentru a o lasa fixa . ( si daca o sa trag cablu pana in casa si o sa fac acesta schema cu telecomanda fixa , ma gandesc ca pe viitor voi putea sa introduc semnal in acelasi cablu deja tras de la cealalta schema cea cu preluarea semnalului IR de la telecomanda mobila si transmiterea lui prin acelasi cablu catre emitatoare.) Cat despre celelalte variante expuse da sunt interesate dar nu am timpul necesar si resursele finaciare alocate pentru abordarea lor. Mi-ai dat schema acesta http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... HuJCMpXkBN dar nu mi-ai dat valorile componentelor necesare !!!?????????? Spune-mi te rog daca ai vrea sa muncesti tu treba acesta si sa te platesc pentru ea ( ma refer la montajul cu receptarea semnalului IR de la telecomanda mobila si transmiterea lui prin cablu ) ( ma gandesc pentru o mai buna conductibilitate a cablului ftp folosit sa folosesc cate 2 perechi de fire in loc de 1 iar cablul sa treaca pe langa toti receptorii si sa se intoarca inapoi in casa , sa fie un fel de bucla , iar eu cand emit curentul electric destinat a ajunge la emitatoarele IR , il voi emite prin ambele capete ale calului utp, poate ca e o tampenie si o sa imi bruiez singur semnalul datorita intarzierilor si posibilitatii aparatiei armonicilor sau poate ca o sa merga impecabil, casa unde trebuie eu sa montez acest dispozitiv are fiecare latura de 15metri in total vor fi folositi 15x4m=60m minim de cablu utp) Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Incearca cu schema atasata. Optocuplorul il poti lega la inceput paralel cu ledul IR al telecomenzii si incearca montajul cu un cablu scurt. Daca nu merge (posibil daca tensiunea ledului din telecomanda este mult mai mica decat cea a ledului din optocuplor, desi amandoua sunt IR), poti taia ledul din telecomanda si lasi doar optocuplorul in locul sau. Incearca mai intai cu un cablu scurt si un singur led pe iesire, pentru a testa montajul (mie mi-a mers bine la simulare).Ramane marea intrebare: va merge cu un cablu de 60m? Amplificator_IR.pdf Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Exista drivere pentru comanda mosfeturilor de putere,de 6-9A,ce ar putea inlocui cele doua BD-uri si mosfetul de pe iesire. De exemplu TC4420,de 6A,sau TC4422,de 9A.Functioneaza perfect de la 4,5V in sus,pana la 18V,au capacitate de intrare extrem de mica,deci nu deformeaza semnalul primit de la optocuplor,si garanteaza un semnal corect la iesire. Am folosit asa ceva,pana la 100Khz,mult peste ce este nevoie in cazul de fata. Avantajul fata de varianta cu bipolare si un sigur mosfet,dupa parerea mea,ar fi urmatoarea...datorita configuratiei de iesire,totem pole,cu doua mosfeturi ,unul care incarca capacitatea de intrare a mosfetului comandat,celalalt care o descarca,cand semnalul de intrare va trece din 1 in 0,mosfetul dinspre masa va sunta capacitatea parazita a celor doua fire de alimentare,inerenta datorita lungimii mari,obtinandu-se un semnal de comanda mult mai curat. @Cristiano,te rog sa confirmi sau sa infirmi cele de mai sus;n-am testat asa ceva,dar am folosit driverele mentionate. http://adelectrocom.ro/advanced_search_ ... &x=35&y=12 http://adelectrocom.ro/advanced_search_ ... &x=42&y=13 Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 @pisica matache: integratele mentionate de tine pot inlocui doar driverul totem-pole format de cei doi tranzistori bipolari, nu si mosfetul in sine. Circuitele respective sunt "mosfet driver" iar cei 6A / 9A se refera doar la curentul instantaneu de incarcare / descarcare a capacitatii portii mosfetului comandat si nu sunt facute pentru regim continuu la 6A / 9A. Avantajul mentionat de tine se refera probabil la configuratia de tip push-pull care ar aparea daca s-ar renunta la mosfet si s-ar folosi doar integratul (ceea ce, dupa parerea mea, nu e recomandat). Insa nici macar o configuratie de tip push-pull nu ar ajuta prea mult cu cablurile lungi, deoarece problema principala o reprezinta efectul de filtrare al tuturor elementelor parazite ale cablului si nu doar capacitatatii sale. Am oferit acea schema deoarece e cea mai simpla si corespunde dorintei initiatorului topicului. Din pacate cred ca e si cea mai putin probabil sa functioneze la distante mari si total neergonomica (telecomanda nu mai e fara fir). Personal as fi ales combinatia 1.b. + 2.b. + 3 din cele prezentate anterior, insa la urma urmei ramane la latitudinea initiatorului topicului sa aleaga ce vrea. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Asa este,curentul de varf e de 6/9A.Cel de 9A insa,suporta conform datashettul-ui,2A continuu. http://ww1.microchip.com/downloads/en/d ... 21420d.pdf As zice ca cei 2A sunt arhisuficienti in cazul de fata;raman insa problemele datorate lungimii cablului,care fara ceva teste nu pot fi anticipate. Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 multumesc pentru acesta schema http://www.elforum.info/download/file.php?id=27125 dar sigur sigur de tot nu va merge ! pentru ca eu in locul Emitatorului IR din telecomanda am o tensiune de 0,25v iar din cate stiu eu optocuploarele incep sa functioneze pe la minim 3 volti ! pentru a putea comanda acel optocuplor ar trebui pus un tranzistor care sa amplifice curentul ( SEMNALUL ) prelevat din telecomanda ! iar asta iar nu stiu cum si ce trebuie sa fac !? ma gandesc daca nu cumva ar merge amplificat semnalul cu ajutorul unui amplificator audio gata facut pe care sa il cumpar si sa merga din prima! prima data mi-ai dat o schema foarte simpla fara optocuploare de ce nu ramanem la acea schema ? poti sa imi dai valorile pieselor pentru acea schema ? sau crezi ca merge doar teoretic si in practica lasa de dorit ! De ce trebuie sa fie atat de complicata povestea nu ar merge pur si simplu cu un reciver de IR amplificat cu un singur tranzistor si emis prin LED-uri IR !??? Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 @pisica matache: da, tin 2A continuu, dar doar in conditii optime (temperatura ambianta scazuta) si s-ar incinge foarte tare (ce-i drept doar in regim continuu, ceea ce aici nu e cazul), deoarece rezistenta interna tipica e de 1,4 ohm high-side si 0,9 ohm low-side (cele maxime aproape de 2 ori mai mari). Aceasta rezistenta interna produce si o cadere suplimentara de tensiune (57 de leduri la sa zicem 30mA inseamna 1,7A, deci posibil peste 2V cadere de tensiune doar pe driver). S-ar putea carpi o solutie si asa, insa ramane doar carpeala. @Bucuresti_John: imi place ca ai determinarea sa-ti sustii convingerile, din moment ce esti "sigur sigur de tot" ca nu va merge. Ar fi fost de dorit ca aceasta determinare sa fie insotita si de ceva cunostinte elementare, lipsa acestora fiind evidentiata de argumentele aduse de tine. Optocuploarele au inauntru tot leduri IR ca si telecomenzile si tensiunea pe led e de 1,2 - 1,4V: http://www.us.liteon.com/downloads/LTV-817-827-847.PDF pagina 12-112, parametrul "forward voltage". Tensiunea de 0,25V pe care o masori e doar rezultatul trenurilor de impulsuri pe care-l vede multimetrul si nu tensiunea reala a ledului aprins. Ti-am dat schema completa, cu toate valorile pieselor si numele tranzistorilor si integratelor. Schema aceea simpla la care te referi din primul post nu era completa, se referea doar la etajul de control pentru mosfet. In functie de tranzistori si led, schema aceea poate sa nu functioneze daca iei semnalul direct de pe ledul telecomenzii, deoarece acesta are o capacitate parazita care poate "prelungi" semnalul pe bazele tranzistorilor. La prima simulare exact asta mi s-a intamplat. De aceea trebuie sa preiei curentul prin led (cu ajutorul optocuplorului) si nu tensiunea de pe led (care mai ramane un timp si dupa ce se stinge ledul). Schema mea a adaugat doar optocuplorul si sursa pentru alimentarea ledurilor care vor repeta semnalul. Cu un receiver de IR amplificat nu merge deoarece se pierde modularea semnalului. Si o observatie la final: daca vei mai avea proiecte de genul asta, alege proiectoare care pot fi controlate prin DMX sau ceva asemanator. Cu solutia curenta, pe langa problema de control discutata aici, vei mai avea si o problema de sincronizare atunci cand alegi vreun efect de schimbari de culoare. In timp reflectoarele se vor desincroniza si va avea fiecare alta culoare. Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Multumesc mult, Cat despre problema cu sincronizarea nu cred ca va aparea pentru ca pe telecomanda am buton pentru fiecare culoare in parte, nu se schimba culorile folosind acelasi buton , si chiar daca unul dintre receptoare nu a inteles din prima ca vreau sa treaca din culoarea verede in culoarea rosu a doua oara cand voi apasa pe telecomanda , trimetand acelasi cod (asci cred ca e ) catre receptor , toate elelalte receptoare vor ramane pe verde pentru ca am apasat tot pe verde dar cu acesta ocazie va trece si receptorul mai lenesi tot pe culoare verede.Nu eu am ales receptoarele ci ele au fost achizitionate de din tara vecina si prietena noua China inainte ca eu sa fi aflat de acesta lucrare. Eu am fost chemat doar pentru a le monta , si voi fi platit cand o sa le fac sa functioneze. asta ar trebui sa se intample pana pe data de 19 cand trebuie sa platesc ciria la Ap.in care locuiesc.Of topic :"E foarte interesant integratul acesta LTV847 nici nu stiam ca ar putea exista un integrat cu mai multe optocuploare in el.( ca fraierul la o alta lucrare unde trebuia sa fac un numarator pentru monede , adica cand se adauga o moneda in fisic intrerupea lumina ce intra intr-o fotodioda apoi declasa optocuplorul ce decupla o rezistenta ) am montat vre-o 975 de optocuploare de mi-au iesit prin piele " Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Bucuresti_John, mai trebuie nişte lămuriri: 1. În cât timp trebuie să fie gata? 2. Pe ce distanţă sunt înşirate proiectoarele? 3. Te-ar interesa să le poţi comanda separat, ca să faci jocuri de lumini care se schimbă automat, sau e suficient să dai aceeaşi comanda la toate deodată, manual? 4. Ce buget ai pentru partea de transmitere a comenzilor? Soluţia diferă mult în funcţie de răspunsurile la cele 4 întrebări. Cred că mai bine dai la altcineva să-ţi rezolve problema, singur s-ar putea să nu termini la timp. Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 17, 2012 Partajează Postat Septembrie 17, 2012 In cel mai scurt timp cu putinta trebuie sa fie gata !( mai bine imi spui ce Emitatoare IR trebuie sa cumpar si sa imi dai direct link-ul de la magazinul de pe Maica Domnului pentru ca sa le cumpar si sa le montez insir pe cablu pentru ca proiectoarele sunt instalate la o intaltime de vre-o 7 metri si fac de 3 ori pe mine pana cand ajung la ele in cazul in care va fi nevoie sa intervin , acum am un salahor care o sa le prinda de perete, si cu ocazia acesta ma gandeam sa ii dau si cablul cu emitatoarele IR legate de el ca sa il monteze si pe acesta )Distata ar trebui sa iti dai seama singur , cladirea are 18 metri la fatada si este lunga tot de 18metriadica este un patrat cu fiecare latura de 18 metri , ( de la fatada pana in camera tehnica sunt vre-o 15 metri ) in total 35 metri de cablu vor fi folositi ce cablu imi recomanzi sa folosesc !???Sa cumpar cablu dinala de difuzoare turcesc care seamana cu cupru 2x0.75mm sau sa folosesc cablu de internet de retea de calculatoare torasadat !? UTP sau sa folosesc cablu electric !? de cat sa fie diametrul cablului in cazul in care vrei electric !? ( cred ca as avea posibilitatea sa ajung cu ambele capete ale cablului in camera tehnica si sa le pun in paralel (nu sunt tampit sa le dau in scurt, ma refer sa bag pe acelasi fir + de exemplu dar pe la ambele capete ale cablului si - pe la ambele capete pentru ca ma gandesc ca asa as putea castiga din pierderea semnalului / metru )In prima faza va fi tras un singur cablu care va trece pe la toate !apoi de el prin intermediul unui amplificator va fi prinsa o telecomandafixa lipita cu fludor nu cu receptor ... si alte complicatii ci cu fire trase direct din telecomanda ( apoi pe viitor daca tot am cablul tras pe la proiectoare o sa incercam sa facem si versiunea cea cu telecomanda mobilaadica adaugarea de receptoare si alta schema , dar care va folosi acelasi cablu tras deja pe la toate proiectoarele )MA INTERESEAZA SA DEVINA TOATE VERZI cand apas pe vede , sa devina toate rosii cand apas pe rosu , sa devina toate albastre cand apas pe albastru !nu ma intereseaza nici un fel de jocuri de lumini !nu ma intereseaza sa le comad separat Ma intereseaza sa le pot comada pe toate de la aceeasi telecomanda care va sta prinsa cu holsuruburi de perete.Bugetul este cel pe care mi-l ceri , sunt sigur ca o sa gasesti o suma de bun-simt care sa iti acopere si tie cheltuielile din ziua respectiva si cand tragi linie sa ramai cu un profit echitabil.(din cauza asta am ales sa nu te complic acum cu receptoare de telecomanda si re transmisia semnalului , cred ca iti este mai simplu ca sa poti sa ma rezolvi repede varianta acesta cu telecomanda fixa , apoi pe viitor cand ai timp si chef sa imi construiesti si receptoare ... alt montaj care in final sa folosesca acelasi cablu pe care o sa il trag acum pe la proiectoare !) Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 18, 2012 Partajează Postat Septembrie 18, 2012 SUNT DISPUS SA OFER 30 EURO PENTRU solutia amplificator cu cablu lipit de telecomanda SUNT DISPUS SA OFER 70 EURO pentru solutia pusa in practica functionala cea care receptioneaza semnalul de la telecomanda apoi il amplifica si il re trasmite prin cablu pana la emitatorii IR ------------------------------ + 31 Euro !!! SUPLIMENTAR pentru a motiva promptitudinea ! Acesti 31 Euro scad proportional cu orele trecute din acest moment ( cate 1 euro / ora ) cronometrarea se face in bloc ( adica din ora in ora ) ( mai simplu cu fiecare ora trecuta ofer cu 1 euro mai putin din acesti 31 euro pe care am de gand sa ii ofer ca si bonus pentru rapiditatea punerii in practica al proiectului ! Pun stop cronometrului in momentul in care vad proiectul functional ! ) Acest bonsu de motivare se acorda indiferet de varianta pe care alegeti sa mi-o solutionati! Este ora 2:22 Post Meridian , data de 18 Septembrie 2012 0723728904 Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 18, 2012 Partajează Postat Septembrie 18, 2012 Banii ii poti oferi la servicii,nu aici! Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John Postat Septembrie 18, 2012 Partajează Postat Septembrie 18, 2012 Acum mi-am dat seama scuze si acum cum sterg ? -------------------------------- CE SPUNETI DE SCHEMA ACESTA : Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum