Vizitator xtel2stely Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Salutare !Mi-am facut o banda cu leduri Smd ( ca in poza ) si as vrea sa le pun si o siguranta insa nu stiu de cat trebuie , daca ma puteti ajuta cu o valoare a sigurantei si o formula de calcul ca pe viitor sa stiu.Banda ii cu 5 smd-urile sunt legate in paralel cu cate o rezistenta de 1 K pe fiecare , vreau sa le pun la masina la 12 V .Multumesc Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 La de 2 ori curentul consumat de leduri . Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Septembrie 19, 2012 Partajează Postat Septembrie 19, 2012 "Banda ii cu 5 smd-urile sunt legate in paralel cu cate o rezistenta de 1 K pe fiecare , vreau sa le pun la masina la 12 V ". In primul rand, la 12V merg legate 3 leduri inseriate (tensiunea fiind 3.4-3.6V functie de led) si o rezistenta. Puse in paralel cum ai facut tu ajungi la pierderi prea mari prin rezistenta. Rezistenta de 1k iti da curentul maxim de 12mA, hai sa zicem 13.4-14mA cand bateria e pe alternator.Cred ca ai vrut sa spui 100Ohm. Pentru un curent atat de mic nu stiu ce siguranta ai putea folosi, mai degraba ai folosi cate un mosfet+tranzistor care sa limiteze curentul. Si fii atent la improvizatii, chestiile auto intra sub incidenta legii, iti afecteaza si siguranta personala si a celorlalti, nu-i de joaca. De ce crezi ca legislatia nu permite improvizari aleatorii? O Dacie veche avea 55W la faruri(faza lunga), si sigurantele erau calculate pentru 2 faze lungi. Daca pui un bec de 100, e alta problema deja. Link spre comentariu
Vizitator wolfalex Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 subscriu si eu aici sa nu fac topic nou, sper ca e ok am si eu o nelamurire legat tot de rezistente: Am asa Led Alb Rece Superflux Spider 4 Pini 3000mcd 120*, VF=2.6-2.8V , If=70mA , iar in calculatorul imi da asa , http://led.linear1.org/led.wiz : pt. 3 leduri 82 ohmi la 1 W sau 2 leduri 120 ohm tot la 1W, la masina avem 13.4 V ( corectati va rog daca gresesc- am sa verific oricum); pe mine ma incurca acel 1W, eu am rezistente de 100 si 150 dar nu stiu la cat W !? as mai avea de 2K7, 3K3 dar sunt prea tari, nu? pot sa pun fara frica careva din astea? Le pun la nr. de inmatriculare , ar fi mai bine in cazurile ca vor sta aprinse continuu sa folosesc leduri de 12V ? amator incepator multumesc Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Pana la urma cate leduri vrei sa pui in serie?Oricum ,calculeaza la 50mA si 2,7V/led iar tensiunea de incarcare e 14,4V . Tensiunea cu motorul oprit e tensiunea nominala a bateriei e 12V deci Ufled insumat sa fie de max 10V .O rezistenta e 30 bani ,cred ca poti face un efort sa cumperi ce ai nevoie.Ledurile de 12V sant tot leduri obisnuite dar au o rezistenta serie incorporata din fabricatie ;pe de alta parte sant de 12V nu de 14,4V dar suporta si 14,4. Sant mai slabe iar cele echivalente (ca tarie) cu ce vrei sa folosesti sant la 2x pretul . Link spre comentariu
Vizitator wolfalex Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 mersi mult Intreb si de ledurile de 12V pentru ca ma gandeam sa iau de la zextar=5mm la 12V sa pun 3 in serie si fara alta rezistenta-corect? , sau nichia tot 5 mm tot 3 in serie cu rezistenta aferenta.Nu ma zgarcesc la rezistente dar in oras la mine nu am astfel de magazine si trebuie sa comand de pe net, numai transportul e 20 lei, ma intelegi, nu? . Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 Daca nu ai posibilitatea sa cumperi 1 rezistenta ,cumpara asta http://www.ebay.com/itm/LED-WHITE-2X-LI ... sories&has Link spre comentariu
Vizitator wolfalex Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 asa este, stiu. dar unde mai e distractia mea, munca mea :cry: atunci!?nu-i bai, ca oricum voi face comanda de leduri si atunci bineinteles comand si rezistente.O ultima intrebare te rog: - Daca calculatorul imi o rezistenta de 68 ohmi, 82, ar fi mai bine sa rotunjesc si sa pun de 100 ohmi? la fel, in loc de 270 pun 300, samd. ? ma gandesc si la acea toleranta 5% a rezistentelor ?! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 Da, un lucru benefic pt led -scade curentul in circuit si se prelungeste viata ledului si in plus rezista mai bine la spiturile de tensiune . Daca ai VW/Seat/Skoda trebuie sa iei in considerare si spiturile. Link spre comentariu
Vizitator wolfalex Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 cat de important este: - sa le pun in serie sau paralel ? conteaza asa de mult ? in fisa am vazut ca specifica doar in paralel. vreau sa lipesc 2 leduri in paralel, respectiv 3 paralel. NICHIA 5mm 3.2V 20mA si NICHIA superflux 3.1V 50 mA. daca pun rezistenta in loc de 1/4 sau 1/2W -> 0.33W ? mersi. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Puterea rezistentei pe led(-uri) important e safie de 2x puterea care reiese din calcul ;daca e mai mare ,cu atat mai bine.Ledurile singure nu se pun in paralel decat led+rezistenta ,led+led serie si grupurile astfel formate in paralel. Link spre comentariu
Vizitator wolfalex Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 bineinteles ca asa e cum spui tu si eu ma refeream la acelasi lucru, doar pe limba mea asta ziceam eu paralel:http://www.webpagescreenshot.info/img/397613-927201291144PMcorect, nu ?! deci pot pune 0.33W in loc de 1/4W dar nu si in locul uneia de 1/2W ?? mersi mult. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 Deseneaza exact ce vrei sa faci ca pe ghicite cam greu . Link spre comentariu
Vizitator wolfalex Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 nu stiu sa desenez dar incerc sa copii de pe led wizzard asa: ........... +----|>|---/\/\/----+ R = 560 ohms 1/2W ...+13.7 ........... +----|>|---/\/\/----+ R = 560 ohms 1/2W si atasez si o poza cu diferenta ca eu voi pune 3 leduri : in poza sunt 5 ptc. la mai putine leduri nu da rezultate decat inseriate ledurile. ...of! sper ca nu te chinuiesc prea mult Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 Daca folosesti 3 leduri :[attachment=0]elfs.pdf[/attachment] Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum