Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Siguranta pt led

Vizitator xtel2stely

Postări Recomandate

Vizitator xtel2stely

Salutare !Mi-am facut o banda cu leduri Smd ( ca in poza ) si as vrea sa le pun si o siguranta insa nu stiu de cat trebuie , daca ma puteti ajuta cu o valoare a sigurantei si o formula de calcul ca pe viitor sa stiu.Banda ii cu 5 smd-urile sunt legate in paralel cu cate o rezistenta de 1 K pe fiecare , vreau sa le pun la masina la 12 V .Multumesc

post-69837-139829490249_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

"Banda ii cu 5 smd-urile sunt legate in paralel cu cate o rezistenta de 1 K pe fiecare , vreau sa le pun la masina la 12 V ". In primul rand, la 12V merg legate 3 leduri inseriate (tensiunea fiind 3.4-3.6V functie de led) si o rezistenta. Puse in paralel cum ai facut tu ajungi la pierderi prea mari prin rezistenta. Rezistenta de 1k iti da curentul maxim de 12mA, hai sa zicem 13.4-14mA cand bateria e pe alternator.Cred ca ai vrut sa spui 100Ohm. Pentru un curent atat de mic nu stiu ce siguranta ai putea folosi, mai degraba ai folosi cate un mosfet+tranzistor care sa limiteze curentul. Si fii atent la improvizatii, chestiile auto intra sub incidenta legii, iti afecteaza si siguranta personala si a celorlalti, nu-i de joaca. De ce crezi ca legislatia nu permite improvizari aleatorii? O Dacie veche avea 55W la faruri(faza lunga), si sigurantele erau calculate pentru 2 faze lungi. Daca pui un bec de 100, e alta problema deja.

Link spre comentariu
Vizitator wolfalex

subscriu si eu aici sa nu fac topic nou, sper ca e ok am si eu o nelamurire legat tot de rezistente:

Am asa Led Alb Rece Superflux Spider 4 Pini 3000mcd 120*, VF=2.6-2.8V , If=70mA , iar in calculatorul imi da asa , http://led.linear1.org/led.wiz : pt. 3 leduri 82 ohmi la 1 W sau 2 leduri 120 ohm tot la 1W, la masina avem 13.4 V ( corectati va rog daca gresesc- am sa verific oricum); pe mine ma incurca acel 1W, eu am rezistente de 100 si 150 dar nu stiu la cat W !? as mai avea de 2K7, 3K3 dar sunt prea tari, nu? pot sa pun fara frica careva din astea?

Le pun la nr. de inmatriculare , ar fi mai bine in cazurile ca vor sta aprinse continuu sa folosesc leduri de 12V ?

amator incepator :nas:

multumesc

Link spre comentariu

Pana la urma cate leduri vrei sa pui in serie?Oricum ,calculeaza la 50mA si 2,7V/led iar tensiunea de incarcare e 14,4V . Tensiunea cu motorul oprit e tensiunea nominala a bateriei e 12V deci Ufled insumat sa fie de max 10V .O rezistenta e 30 bani ,cred ca poti face un efort sa cumperi ce ai nevoie.Ledurile de 12V sant tot leduri obisnuite dar au o rezistenta serie incorporata din fabricatie ;pe de alta parte sant de 12V nu de 14,4V dar suporta si 14,4. Sant mai slabe iar cele echivalente (ca tarie) cu ce vrei sa folosesti sant la 2x pretul .

Link spre comentariu
Vizitator wolfalex

mersi mult :aplauze Intreb si de ledurile de 12V pentru ca ma gandeam sa iau de la zextar=5mm la 12V sa pun 3 in serie si fara alta rezistenta-corect? :pandaci , sau nichia tot 5 mm tot 3 in serie cu rezistenta aferenta.Nu ma zgarcesc la rezistente dar in oras la mine nu am astfel de magazine si trebuie sa comand de pe net, numai transportul e 20 lei, ma intelegi, nu? :da .

Link spre comentariu
Vizitator wolfalex

asa este, stiu. dar unde mai e distractia mea, munca mea :cry: atunci!?nu-i bai, ca oricum voi face comanda de leduri si atunci bineinteles comand si rezistente.O ultima intrebare te rog: - Daca calculatorul imi o rezistenta de 68 ohmi, 82, ar fi mai bine sa rotunjesc si sa pun de 100 ohmi? la fel, in loc de 270 pun 300, samd. ? ma gandesc si la acea toleranta 5% a rezistentelor ?!

Link spre comentariu

Da, un lucru benefic pt led -scade curentul in circuit si se prelungeste viata ledului si in plus rezista mai bine la spiturile de tensiune . Daca ai VW/Seat/Skoda trebuie sa iei in considerare si spiturile.

Link spre comentariu
Vizitator wolfalex

cat de important este: - sa le pun in serie sau paralel ? conteaza asa de mult ? in fisa am vazut ca specifica doar in paralel.

vreau sa lipesc 2 leduri in paralel, respectiv 3 paralel.

NICHIA 5mm 3.2V 20mA si NICHIA superflux 3.1V 50 mA.

daca pun rezistenta in loc de 1/4 sau 1/2W -> 0.33W ?

mersi.

Link spre comentariu

Puterea rezistentei pe led(-uri) important e safie de 2x puterea care reiese din calcul ;daca e mai mare ,cu atat mai bine.Ledurile singure nu se pun in paralel decat led+rezistenta ,led+led serie si grupurile astfel formate in paralel.

Link spre comentariu
Vizitator wolfalex

nu stiu sa desenez dar incerc sa copii de pe led wizzard asa:

........... +----|>|---/\/\/----+ R = 560 ohms 1/2W

...+13.7

........... +----|>|---/\/\/----+ R = 560 ohms 1/2W

si atasez si o poza cu diferenta ca eu voi pune 3 leduri :

in poza sunt 5 ptc. la mai putine leduri nu da rezultate decat inseriate ledurile.

...of! sper ca nu te chinuiesc prea mult :pandaci

post-65871-139829495542_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări