Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

protectie pentru alimentare consumatori la retea

niq_ro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Craciun

5

• nelu F

5

• niq_ro

3

Top autori în acest subiect

niq protectia ta presupune rearmarea manuala.Adica daca esti plecat si s-a oprit curentul se dezgheata frigiderul pana te intorci ( de ex.). Eu as incerca o schema cu limitare la 240Vac.

Link spre comentariu

da e cu rearmare manuala.. tocmai asta a fost ideea....pai de asta am postat schema sa vedem cum se poate imbunatatide ex, cu o rearmare dupa 10-20 secunde dupa revenirea tensiunii...

Link spre comentariu

Varistorul (rezistor cu rezistenta variabila functie de tensiune) nu "comanda" decat eventual o siguranta daca socul este prea mare.De altfel, se gasesc prize sau prelungitoare cu protectie bazata pe varistori, sa fie si pe relee nu am auzit.

Link spre comentariu

Treaba cu rezistenta variablia in functie de tensiune o stiam dar repet inseamna ca la un soc scurt de tensiune pentru a reveni circuitul trebuie cumva sa construiesc o "siguranta electronica" cu revenire comandata de varistor. Daca modific un pic schema mea si in loc de releu bag un triac obtin rapid o siguranta electronica instantanee cu revenire care actioneaza la supratensiune, dar ma complic cu puterea dispata (radiator) pe cand releul e "sfant".

Link spre comentariu

Varistorul poate declansa o siguranta locala dimensionata la curenti mai mici decat cea generala, din panou. Este singura metoda de a proteja eficient un consumator sensibil, cum ar fi aparatele electronice ...Eu imaginasem mai demult o schema cu o punte de >30A, tiristor la de curenti la fel de mari, o siguranta rapida de 10-20 A si un circuit electronic ( comparator ) care comanda tiristorul daca tensiunea depaseste un prag Tiristorul nu face altceva decat sa scurtcircuiteze puntea care va ducela declansarea sigurantei ( din panou ). Consumatorul este legat "dupa" siguranta si va fi astfel ferit de socuri de tensiune ... Ma gandeam ca astfel se pot proteja toti consumatorii din casa. Asta numai daca aveti reteaua electrica din casa bine pusa la punct , altfel e pericol de incendii si alte minuni !!!! Am studiat problema ca la mie la tzara au fost probleme de genul asta, ca au bagat baietii 380V pe reteaua de 220 shi au facut ravagii printre televizoare, frigidere etc ... :evil:E posibila si necesitatea inserierii unei rezistente mici ( dar de mare putere ) care sa limiteze curentii prin punte si tiristor.Totata schema a fost doar pe hartie, n-am apucat decat sa ma joc cu o punte la 30A bagata in priza shi careia i-am facut de cateva ori scurt intre terminale + si - sa vad daca se arde siguranta ( am folosit o siguranta locala, inseriata cu puntea pe alternativ, formata dintr-o litza ... ). Rezultatele au fost promitzatoare totusi , puntea a rezistat, mai putin terminalele care le-am scurtcircuitat si care s-au cam topit .... :)Oricum , nu faceti asa ceva la voi acasa !!!

Link spre comentariu

Solutia ca la un soc de tensiune eu sa fac un scurt ca sa intrerup o siguranta nu imi surade. Raman la varianta cu simpla declupare si rearmare automata cand tensiunea retelei revine in parametrii. PTC-ul din ce stiu eu se bazeaza pe termistor si nu pe varistor.

Link spre comentariu

Schema poate fi imaginata si altfel :consumatorul se leaga in serie cu diagonala ~~ a puntii iar pe cealalta diagonala (+/-) se pune tiristorul. Acesta va consuce daca tensiunea este "buna". Pentru comanda lui se poate folosi un comparator cu histerezis, etc. Deci protectia intrerupe alimentarea consumtoruluinumai pe perioadele in care tensiunea depaseste domeniul admis.Puntea si tiristorul nu mai trebuie sa fie de curenti mari ci dimensionati dupa curentul consumatorului.

Link spre comentariu

Pentru messe, secundarul trafo este legat in conexiune stea, borna comuna fiind nulul care se impamanteaza. La tara, chiar daca reteaua este calitativ buna, fiind realizata aerian exista posibilitatea, ca din cauza copacilor sau alte cauze, ca legatura dintre nulul de la trafo si nulul care ajunge la consumator(i) sa dispara. In acest caz potentialul bornei comune (a fostului nul) variaza functie de incarcarea fazelor (care nu este echilibrata) putand ca la consumator sa creasca spre 300V (nu ajunge la 380V, de fapt nici nu mai conteaza, decat firul de nul ajunge pe o alta faza-tensiune de faza (220V) devenind tensiune de linie (380V).

Cea mai buna protectie pentru astfel de cazuri este realizarea unei bune prize de pamant pe care sa o legi la nulul instalatiei dupa siguranta de nul (spre consumator, nu retea).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări