Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TEA2025B baraie si arde placi de sunet

paul14

Postări Recomandate

Am recuperat dintr-un sistem 2.1 placa cu amplificarea si control, din care am oprit doar amplificarea cu 2xTEA2025B. Un integrat era deja pus in punte, iar pe al doilea l-am ajutat putin sa migreze de la stereo la mono in punte. Dupa o scurta proba mergea suprinzator de bine pentru ce stie sa faca.Alimentarea. Pentru a scadea tensiunea in gol a alimentatorului am pus 1-2 diode, un cond de 470uF si unul de 100nF dupa. Amplificatorul merge foarte daca il leg la telefon, mp3, cd-player etc, iar la calculator baraie, are un fosnet si mi-a ars placa de sunet sau slotul. Dupa episodul acesta am mai pus un filtru RC decuplat de 1-200nF, a disparut fosnetul, a doua placa de sunet inca merge, dar are un barait/brum enervant, de retea as zice.Daca pun un filtru sa-mi lase doar de la 60Hz in sus, am sanse sa dispara barait/brum ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Calculatorul trebuie pus intr-o priza cu impamantare reala si functionala.Filtrul de retea din sursa sa de alimentare pune 115V la masa (la un curent f mic); daca unul din condensatorii din acel filtru are curent de fuga mai mare si nu este folosita o impamantare buna, se pot arde placile de sunet externe si chiar amplificatorul.

Link spre comentariu

Shambala a facut o observatie foarte corecta privitoare la impamantarea calculatorului. Spre rusinea mea am presupus ca acesta este conectat la o priza cu impamantare eficienta. Daca nu ai posibilitatea sa cuplezi calculatotul la o priza cu impamantare atunci poti incerca sa folosesti ca sursa de semnal un laptop alimentat pe baterie. Trebuie insa sa cuplezi cablul audio cu amplificatorul deconectat de la retea si laptop-ul oprit ca sa eviti anumite surprize neplacute.

Link spre comentariu

spui ca ai pus niste diode si un condensator sau doi ca superdioda? deseneaza schema cum le-ai legat.. fosnetul e posibil de la amplificarea prea mare

Fara suparare wally_gatter dar cred ca ai inteles gresit! Colegul a inseriat doua diode su sursa de alimentare pentru a reduce tensiunea cu 1.2-1.4V si a pus si doi conzi pentru decuplare.Daca am inteles eu gresit atunci asta merit. :sparge:
Link spre comentariu

Din lipsa de timp inca nu am pus rezistenta sa vad cum merge.@shambala Mai mult ca sigur priza nu are impamantare buna. Acasa as putea rezolva problema cu un fir de nul tras de la tablou sau cu un prelungitor facut cum trebuie. Problema e ca plec la camin si nu stiu cum sunt prizele.@wally_gatter Colegul @andreivlad1999 a explicat bine. Am folosit diodele doar pentru a reduce tensiunea.@maxente Toata instalatia in casa e facuta pe Cu si caloriferele sunt de Fe. Nu o sa incerc nici macar de proba sa leg carcasa calculatorului la tevi, calorifere etc. Inainte imi luam piscaturi cand un picior atingea teava de Cu, iar mana sau celalalt picior era pe calculator. Din ce imi amintesc, am masurat si erau vreo 60-100v.O sa incerc cu rezistenta de 10ohmi sau sa reduc amplificarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări